Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Населението на българия се състои от старци и опростачени от чалга младежи които са много малка част, kочината българия намалява с 60 хил годишно и тази цифра расте с всяка година, kочината българия е обречена на изчезване.
78
3
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 7 години
до 156не знам дали е велика, но знам че манталитета на турците си е останал на ниво 14ти век когато дойдоха неканени тука на Балканите и се заселиха където не им е мястото, турция скоро ще се тресе от граждански войни и ще бъде разпокъсана на поне 5-6 държави
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган отиде да се поклони на Путин, заговори се отново за възраждане на Турски поток и извендъж изненада - преврат. А смешникът Джон Кери побърза веднага да обяви, че се надява САЩ да работят с новата власт. Но краварчетата отбово получиха поредния шамар по наглата мутpа.
76
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е велика страна, българия е жалка ***.
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се провали превратът?Провали се защото бе организиран от турци. Турците кое правят както трябва че преврат ще направят като хората. Да им го бяхме организирали ние поне, сега ердоган щеше да е скрит в някоя канализация като плъх.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото САЩ се провалиха с техните планове и в Сирия, и в Украйна а сега и в Турция.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150 ако ще с диаманти да е пълен един вагон няма как да смете империя просто руското оръжие а е смазано на фронта а народите в империята мразят *** в която живеят Не че не се набутаха в ,10 пъти по лоша но това е положението
72
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е фалирала държава. Путин е политически труп, със сигруност може да се каже, че времето му изтече.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1917 Лейба Бронщайн беше арестуван на канадската граница със САЩ на път за Русия с огромно количество долари. Изненадващо след кратко задържане канадските власти ги пускат да продължи пътя за Москва.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ленин пристигна от Швейцария в Русия с брониран влак пълен със злато и долари да организира болшевишката революция.
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е ленинист!
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СЛАВА РУСИ то щото болшевишкия преврат 1917-18 един професионален мани мани
67
3
 
7
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
През XIV-XV век предателското сръбско племе почти 100 години помагаше на турците да превзимат България и другите Балкански земи,помамено от ламтежа си за плячка. Ако не бе неговата помощ,днес от Турция и спомен нямаше да има!
66
0
 
15
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Защото на Ердоган не му трябваше преврат,а опит за преврат.
65
2
 
20
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
Какви преврати ве братче, то ако така се правиха преврати и най-големите некадърници щяха да го измислят и осъществят по-добре. Това си беше чист цирк.....
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де ги тези кадри?
63
1
 
4
 
! Отговори
Indjirlik преди 7 години
Айде почнаха се в Инджирлик. Бомби , самолети. Еписод 2
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Сирия въоръжени групировки се опитват да свалят законното правителство, от САЩ ги наричат "умерена опозиция". Когато обаче същото се случва в Турция, тогава вече е преврат. Що така бе, господа демократи?
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквито и проблеми да следват дядя Вова си има решение за всеки.
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само свинска мас ще оправи турция.Повечко мас.