Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С подкрепата си за терориста Ердоган 52% от турците доказаха,че искат да живеят в19 век и никога няма да бъдат част от цивилизования свят.Дълбоко в съзнанието си тези хора са примитивни и всички опити Турция да стане светска,цивилизована и демократична държава се обричат на провал.Рязането на глави на предалите се войничета от привържениците на Ердоган,показва,че тия хора са опасни за Европа и мястото им е в Анадола.
98
32
 
6
 
! Отговори
ЖОРО ПАВЕТО преди 7 години
Превратът е дело на Путин и Русия. Според агенция Стратфорт превратаджиите са били ръководени от руски военни в Сирия чрез руски спътник над Индииския океан.Целта-1.Отслабване на Турция.2.Отслабване турската армия и общество като държава и армия от НАТО. 3.Отмъщение на изверга Путин за сваления руски самолет.4.Извеждане на Турция от опита за доминация в Черноморския регион,които Русия счита за руски. 5. Повишаване руския натиск над Кавказките републики и специално -Грузия и Азербаиджан .
97
1
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Защото ако няма специалисти от друга държава,мюмюните и на вързано куче хляб не могат да дадат......Преврат-това да не е да сервираш по курортите или да правиш дюнери.
96
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците си нямат собствено облекло- ако ние си вземем от тях панталоните и ризите а западът саката и вратовръзките,ако арабите си вземат шалварите и фесовете,Ердогановци ще се разхождаха по голи гъндзьове из сергиите и мегданите за резил на цяла Евразия,а "танковете" ще спираха с баячки и пръхтене на нечестиви бесовски молитви.
95
3
 
23
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Превратът в турция се провали,защото го организира Ердоган наместо бай Драган.
94
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провали се, защото не беше опит за преврат, а по-скоро махленска свада
93
1
 
17
 
! Отговори
горд българин преди 7 години
сами ти показваш че се чувстваш малоценен - пускаш 3 последователни поста с хейт по българите, общо в статията имаш над 40 поста в които повтаряш едни и същи тъпизми, но както виждаш никой не те забелязва и не те взима насериозно. Турците си остават едно необразовано, просто и неуко азиатско племе известно най-вече пред света с производството си на евтини и изключително некачествени стоки. Мерси.
92
3
 
13
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Турците още нямат своя писменост и свое собствено оръжие- те чакат друг да им напише азбука и да им направи оръжие,та да има с какво да пишат писма на Ердоган и да могат криво-ляво да се защитят от Българската опасност,която постоянно ги грози.
91
3
 
13
 
! Отговори
до 179 преди 7 години
Пилците се броят на есен. 500 години за историята са нищо, сега на турците им предстоят хилядолетия мъки. Българите не си оставяме каруцата в калта.
90
4
 
1
 
! Отговори
До173 преди 7 години
Божиле, ние 500 години ги "управлявахме" ньли ?!
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България била малка, а турците колко мислите че са? Не повече от 20 млн, другото са роми, кюрди, сирийци, иракчани и каква ли не папллач. Да не говорим че България разполага с ресурс от 2млн македонски българи
88
2
 
12
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Сто души Българи могат да управляват 100 милиона турци,а 100 млн. турци не могат да управляват и 100 Българи,ако някое лавкаджийско прасе не им помогне.
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българия има недостатъчно население което постоянно намаляса, българия е обречена на изчезване.
86
2
 
9
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Ако утре НАТО спре помощта си за Турция,до 1 година турците ще станат застрашен от изчезване вид и ще се кланят на всеки беззащитен Българин,който се покаже пред тях с чанта в ръце. А НАТО рано или късно ще я спре!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ислямист призова народа да излезе на улиците-какво кощунство-я си представете , че тези млади 19-20г. войничета почнаха да стрелят на поразия-хиляди убити, гражданска война,опозицията го подкрепили-ха-ами нали са в парламента-парииииички,/при военна диктатура няма парламент/, сина на този ислямист що не го съдят ,а-брани със зъби нокти каквото са заграбили, и нашия Гоце се натиска за президент ,защото да брани хотелите си и имотите си в чужбина-/на сина му..../
84
5
 
7
 
! Отговори
до 162 преди 7 години
България има достатъчно население. В нормалните държави населението в момента намалява защото остават само най-качествените хора. Германците също намаляват, испанците, хървати, сърби, румънци. Но ще намаляват до един момент. А в държави като турция, ирак, китай, индия и т.н. може и да расте ама нали знаеш че най-слабите видове се размножават най-много. България с 50 000 армия ще премаже турците ако ще и 1 000 000 армия да имат.
83
2
 
7
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Нормалните турци не са изгонени а са избити,докато опитвали да завладеят и изкрадат България и останалите Балкански страни. Нашите не си поплювали разбира се: много от тях може да са загинали от ръката на разбойниците,но са завлекли милиони турци в Ада като възмездие за това и ако им се удаде,ще изпратят още много милиони при шейтана!
82
4
 
10
 
! Отговори
до 162 преди 7 години
Ти България не я мисли - България когато е била държава турците са скачали по дърветата в азия
81
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция има икомомика която като обем и показатели вече настига френската, населенитео на Турция е младо и образовано и постоянно се увеличава, а населението на koчината българия няма икономика, насекението на koчината българия е застаряващо и kочината българия намалява всяка година прогресивно, скоро такава държавичка българия няма да има на картата.
80
4
 
8
 
! Отговори
до 160 преди 7 години
до 160а населението на турция се състои от кюрди и ислямизирани аборигени, нормалните турци отдавна бяха изгонени от тази държава