Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли е режисиран преврат, няма толкова луд премиер, който да убие по този начин туристическия бизнес в своята страма, а и като цяло турската армия не люби много Ердоган и един такъв режисиран опит много лесно може да излезе от контрол, много се пише че опита е бил неуспешен, но според мен всичко си беше успешно, просто тези военни нямаха за цел да взимат власта, а да покажат истинското лице на Ердоган и привържениците му,и точно това става в момента, цял свят вижда какво предтсавлява Ердоган
100
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратът си беше направен точно по правилата! Причината да се провали е, че десетки хиляди обикновени хора излязоха да защитят демокрацията и превзеха с голи ръце танковете и хеликоптерите!
99
1
 
24
 
! Отговори
СС преди 7 години
До 145. Нищо не е свършило. В Турция нещата тепърва започват.
98
3
 
24
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 144. Кой да се намеси, САЩ примерно, то това си е техен почерк, да се месят навсякъде и да слагат техни хора които да разсипят държавата. Както става в Ирак, Сирия, Либия и къде ли не. Според мен трябва светски настроени военни да направят преврат и да махнат Ердоган, защото това не беше никакъв преврат, а режисирана от него постановка. Божидар Димитров ясно каза какво се прави първо при преврат. След като не е направено, това не е никакъв преврат. Това е ислямизация
97
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция имаше преврат, не успя, всичко свърши, всяко чудо за 3 дни а в българия мизерниците още се вълнуват и обсъждат Турция.
96
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва други държави да се намесят и да заловят Ердоган и след това да сложат техни хора които да контролират Турция.
95
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом викат Аллах акбар! означава, че тези турци не са от грамотните турци.
94
0
 
36
 
! Отговори
ист преди 7 години
След като тълпата скандира Алах е велик,не съм сигурен кои са по радикализирани - ердогановци, или ислямска държава.Диктаторите винаги са водили война срещу народите си. Те провокират атентати, и след като избиват политическите си противници, втвърдяват диктатурата. Диктаторите обаче нищо добро не ги очаква.
93
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следва сирийският сценарий! Еинствения шанс за Турция да не последва съдбата на Либия, Ирак и Сирия е да остане светска държава. Това може да стане само ако военните регулират този процес. е се ли случи, следва ислямизация, напрежение и разрушаването на Турция като държава. Това ще е лошо за Европа, света и в частност за България.
92
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Sharkна никой не му пука за скапаната ви държавичка българия.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Русия преврата на военните при Горбачов не успя, но втория на КГБто при Елцин успя и резултата е налице !
90
3
 
29
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 127. Щом плюеш толкова усърдно и се пениш до умопочрачение, значи ти пука. И в Турция им пука, и то много даже, защото прекрасно знаят, че каквото и да правят политиците и колкото да се стремят да бъдат в НАТО и със САЩ народа на България е с Русия, а Турция няма победа над Русия, "великия" Ердоган неотдавна отиде да коленичи пред него.
89
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34Затова ли българия ли се кланя на САЩ и Брюксел и на практика такава суверенна държава българия не съществува ами сенатори от САЩ идват да нареждата на премиера какво да прави, а той после като попикан излиза и се обяснява.
88
0
 
18
 
! Отговори
грък от трапезунд преди 7 години
Освен кюрди защо не споменете и лазите около трабзон? те също заслужават независимост. Нека бъдем еднакво справедливи към всички поробени от османците народи в мала азия.
87
2
 
27
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ТУРЦИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТУРЦИТЕ,А БУЛГАРИЯ ОТ ФАКСОВЕ, ПРАЩАНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ТОЧКИ НА СВЕТА,ТУРЦИЯ РАСТЕ, А БУЛГАРИЯ СЕ ТОПИ--------Сериозно, затова ли се поклонихте до земи преди седмици на Владимир Владимирович, че даже и пари му изплатихте. То по-голямо унижение в световната история не знам да има.По въпроса с топенето - виж статистиката за чия сметка е то: 2010 г. като турци в България при преброяването се определят 840 000, а 10 г. по-късно само 340 000.Sad but True, има една песен!
86
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми не се занимавай с Туция бе, защо се занимаваш с Турция, гледайте си българия, хвалели се турците, ми нека се хвалят, всеки се хвали, вие що не си гледате мизерната българия ами гледате към Турция?
85
2
 
19
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
! А Турция е изкуствена държава, кюрдите няма да мирясат докато не създадат, т.е докато не възстановят своята държава, която е съществувала много преди турската-----------Турция има освен кюрдското и религиозното малцинство на алевитите-шиити. Има много материал сега за ЦРУ да действа. Турция не е изгодна вече на САЩ и Западът и това е най-лошата новина за тях.
84
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SharkДържавичката българия няма да се разпадне, тя вече изчезва, 500 години султана добре се грижеше за поданиците си и дори населенито на българите се увеличи, днес българия сама се затри, никой не я е затривал нито иска да я затрива, на никой не му пука за тази скапана държавичка.
83
1
 
22
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 104. Да да, ще се разпадне тя България ама друг път. Държава, която се е запазила след 500г геноцид и изтребление никога няма да изчезне. Може да има кризи, може да стигне дъното, но няма да изчезне, ЗАПОМНИ ТОВА!! А Турция е изкуствена държава, кюрдите няма да мирясат докато не създадат, т.е докато не възстановят своята държава, която е съществувала много преди турската неграмотна орда да дойде. И ако се намеси и Русия, която няма изгубена война от Турция .... изяснява ли ти се сега!!!
82
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 118 Един преврат се прави след като убиеш първо тоя който е на власт! Правило номер едно! Как Ердоган каца на летище Артатщрк след като във въздуха имаше изтребители по заповед на превратаджиите? Нали ако не беше театър на Ердоган тоя преврат, щяха да го свалят още във въздуха и След като Ердоган е взривен, всичко си идва по местата...само че това не беше преврат, а театър на Ердоган.