Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
26
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
До АнонименИменно че превратаджийте не започнаха да режат из начале главите на ламята,а тръгнаха с 13 човека да атакуват президентския дворец в Анкара и да бомбандиратхотела на Ердоган в който е "почивал", след като той е вече излязъл от там, ми говори единствено че цялата тази СКАЛЪПЕНА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПАРОДИЯ след няколко месеца ще я гледаме като поредния турски хитов сериал по Btv или NOVA.Защото при участвуващи не повече от 500 човека в "преврата", вече са арестуванинад . . . 5000 ?
120
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България населението се увеличава с 60 хиляди годишно. В момента населението на българия е 9 милиона българи, 200 хиляди роми и 300 хил турци.
119
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 166Първото правило при преврата е да установиш контрол над средствата за комуникация, залавянето на човека срещу когото правиш преврата е второстапенна задача, има много успешни преврати където човека срещу когото се прави не е заловен или е заловен на по-късен етап.Според мен тези военни не са искали да взимат власта, може би са очаквали някаква макар и символична подкрепа от опозиционните партии, но не получиха, може би наистина са искали да провокират Ердоган да си покаже истинското лице
118
1
 
25
 
! Отговори
Румби преди 7 години
На ви сега "подкрепа на демократично избраната власт". И сега ако си затворите очите за пътя, по който Турция върви от поне 10 години... Нищо добро не чака Балканите, при тия възгласи "Аллах акбар" Бог да ни пази, помага и закриля!
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се вярва на турската статистика населението им намалява всяка година с по 2 милиона. По данни на ЦРУ реалното население на държавата е около 28 млн.
116
1
 
18
 
! Отговори
доктора преди 7 години
Според мен преврата не е инсцениран а просто не взе участие цялата армия.Притеснителна е и реакцията на джон кери- надяваме се на приемственост.Ако това е така означава неуспешен 1-ви вариант и минаване на 2-ри-ескалиране на гражданската война с кюрдите и сирииски сценарий.А това е кошмар за всички в региона и край на турция
115
1
 
22
 
! Отговори
сн преди 7 години
Хиляди турци излязноха на улицата за да подкрепят ИД!Същите тия, които крещяха слава на героите на стадиона в Константинопол.Същите фанатизирани ислямисти, които приемат като братя главорезите от ИД, когато идват я да отпуснат, я да се лекуват в Турция (както и в Израел).
114
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българия населението намалява с 60 хиляди годишно. В момента населението на българия е 3 милиона българи, 1 милион роми и 1 милион турци.
113
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция народът излезе на улиците и защити демокрацията, в българия овцете се гушат страхливо и гледа как мафиотите се стрелят по улиците.
112
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един преврат се прави след като убиеш първо тоя който е на власт! Правило номер едно! Как Ердоган каца на летище Ататюрк след като във въздуха имаше изтребители по заповед на превратаджиите? Нали ако не беше театър на Ердоган тоя преврат, щяха да го свалят още във въздуха и след като Ердоган е взривен, всичко си идва по местата...само че това не беше преврат, а жалък гну.сен театър на Ердоган.
111
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 80 милионното население на турция за кучешкият мустак са гласували едва 8 милиона. Къде са останалите 72 милиона? Разговарял съм с много турци които не го одобряват кучешкият мустак но няма какво да направят. Същото е както и с вашата тиква. От 7 милиона са гласували за него едва 500 000 но какво от това? Някой питали ви да ли го искате или не!? Демоникрацията така е направена че от вас да не зависи нищо. Вие сте никои въпреки че ви успиват и ви казват от вас зависи. Не от вас нищо независи!
110
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен149Каква демокрация са защитили бе такова нещо в Турция няма демокрация не се защитава с бой с коиши и рязане на глави и викове алах е велик ,каква демокрациа е тази да арестуваш 2000 магистрати и неудобни журналисти -това е направо диктатура от средновековен вид.
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дотук с мита за силната турска армия
108
2
 
26
 
! Отговори
Доклад преди 7 години
Доклад от руски турист:Изведнъж от нищото изскочиха танкове и блокираха пътеката към плажа. Въведоха комендантски час и не ни пускаха да се приберем в хотела.Тогава дойдоха хора от народа. Прелестно красива туркиня застана точно срещу танка и го гледаше в очите. Танкът потрепна, мръдна малко, спря. Туркинята вдигна божествената си ръка и посочи с пръст към него. Вдигна рязко ръка, посочи небето и танкът се повдигна на два метра. Туркинята завъртя пръста си и го спусна. Танкът падна по гръб!
107
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди промити мозъци!
106
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно защо тия, които излязоха по улиците уж в защита на демокрацията не викаха "Да живее демокрацията", ами крещяха "Аллах акбар"?!
105
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратът не успя, Турция продължава напред, българия се разпада и изчезва.
104
0
 
18
 
! Отговори
Волен преди 7 години
Едно от добрите неща на този "преврат" е, че са задържали и изгонили няколко хиляди съдии и прокурори, които и там са корумпирани.Да дойдат да задържат и нашите...
103
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ССДълбоко си заблуден, атентатът не успя, народът подкрепи Ердоган и той е най-големият печеливш от всичко случило се.
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият турски сериал преврат който беше започнал свърши поради технически причини. Организаторите на този метеж не си бяха направили добре сметката и се изложиха. Как ще сваляш правителство когато оня с кучешкият мустак е в самолета си и кръжи над истамбул. Да не би да са си мислели че той кучешкият мустак ще се предаде сам? За да има успех преврата трябва да се почне от високото и да се стигне до ниското. Но кой да им каже на тези превратажии? Тя простотията е с висше образование!