Турция и Австрия вдигат градуса на напрежение

Юнкер: Спирането на преговорите с Анкара ще е грешка!
5 авг 2016 17:22,
323
Турция и Австрия вдигат градуса на напрежение
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Напрежението между Анкара и Виена се нагорещи днес, след като външният министър Мевлют Чавушоглу нарече Австрия „столица на радикалния расизъм”.
 
Коментарът на турския министър идва в отговор на вчерашно изявление на австрийския канцлер Кристиан Керн, че преговорите за влизането на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени, защото напредват твърде бавно и от 35 преговорни глави Анкара е затворила само една.
 
Керн съобщи, че смята да повдигне въпроса за преговорите на срещата на върха на европейските лидери на 15 септември в Братислава. Според него няма „реалистична перспектива” за членството на Турция в ЕС, която под управлението на президента Реджеп Ердоган взема „диктаторски уклон”.
 
Чавушоглу нарече думите на канцлера „грозни” и ги отхвърли категорично пред турския тв канал TGRT Haber.
 
„Канцлерът трябва да погледне първо своята страна. Една от тенденциите, враждебни на човешките права и ценности, е расизмът. Днес Австрия е столица на радикалния расизъм”, каза първият дипломат на Турция.
 
Изказването на Чавушоглу предизвика незабавна реакция от Виена, където външният министър Себастиан Курц настоя Турция да „модернизира думите и действията си”, съобщава Ройтерс.
 
Инцидентът е пореден от серията дипломатически скандали между двете страни. На 21 юли Виена привика турския посланик във външното министерство след негово интервю, в което той обвинява австрийските власти, че създават изкуствени пречки пред  интеграцията на турците в Австрия и помагат за създаването на имигрантски гета. През април 2015 г. Турция прибра „за консултации” посланика си от Виена, след като парламентът гласува за признаването на арменския геноцид.
 
В спора между двете столици се включи и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В интервю за германската обществена телевизия ARD, което ще бъде излъчено в неделя, Юнкер заявява, че прекратяването на преговорите ще бъде погрешно. Той добавя, че в „сегашното си състояние Турция не може да стане член на ЕС”, но че няма да е полезно, ако Съюзът едностранно заяви на Анкара, че прекъсва преговорите, защото това ще навреди на доверието в Общността. Юнкер добавя, че в момента няма консенсус сред страните членки за спиране на преговорите.
 
Ускореното отваряне на преговорни глави е част от ангажиментите на ЕС по сделката с Турция за спирането на бежанците. За 29 г. от началото на преговорния процес са отворени 16 от 35 глави и е приключена – една „Наука и изследвания”. В края на юли ЕС отвори преговорите за финансите и бюджета по силата на споразумението за миграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: АвстрияЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австрия е държава достойна за уважение и подражание. Родина на велики люде! Браво на австрийския Канцлер!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що се тъпчат в цивилизования християнски свят, като не им харесва - това не мога да разбера? Да отидат в цивилизования ислямски свят и да си седят там. О, извинявайте, забравих - цивилизация и ислям не се съчетават по никакъв начин...
4
1
 
5
 
! Отговори
Реджеб преди 7 години
Той не Тюрк. Той е последовател на Фетхулахистката Терористична групировко. От най големия защитник на Турция се превърна в мразещ собствения си род.Нищо чудно ако вземе да участва и на Гей-Парада в Дания. Нали е "европеец".
3
1
 
9
 
! Отговори
СС преди 7 години
Гурбетчия,чудно ми какво работиш в Германия, че цял ден висиш в нета,или и ти си от онези на социалната хранилка?
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...той обвинява австрийските власти, че създават изкуствени пречки пред интеграцията на турците в Австрия..."Изкуствени пречки? Колко са интегрираните турци в Германия? Нула. Колко са интегрираните турци в Англия? Пак нула. Във Франция? Нула. В България? Нула. Турците просто държат да си живеят в гета, по техните си порядки и да не се интегрират.Щото за да се интегрират успешно, първата стъпка е да се откажат от дивашката си религия, която насажда омраза и терор...
1
0
 
10
 
! Отговори
Манафчик преди 7 години
Аве, Гурби, що така си обиждаш миллета? ;))) хахаха. Нали и ти си тюрк.