Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма

Разтопиха ли двете страни ледовете
Обновена: 9 авг 2016 19:12 | 9 авг 2016 19:00, Петя Славова
240
Путин и Ердоган - обединени в борбата с тероризма
Снимка: БТА

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, каза днес руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с турския президента Реджеп Тайип Ердоган след преговорите им в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Още по темата

"Изхождаме от това, че демократични преобразования (в Сирия) могат да бъдат постигнати само с демократични средства", заяви Путин и подчерта, че това е принципната позиция на Русия. Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби. "Ще обменяме информация и ще потърсим решение", каза руският лидер.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни, продължи Путин.

Той каза, че с Ердоган са разменили мнения по някои международни въпроси и че след пресконференцията двамата допълнително ще обсъдят сирийската тема.

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца. Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп.

"Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".

Двамата президенти се срещнаха в Санкт Петербург. Разговорът между двамата започна с ръкостискане продължи два часа.

От него стана ясно още, че Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, посочи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата си с руския си колега.

"Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но се необходими железни юридически гаранции от Европа", изтъкна Путин, цитиран от БТА.

Той обясни още, че Москва възнамерява поетапно да премахва ограниченията за турските компании и окачестви преговорите с Ердоган като конструктивни и важни за двете страни.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава. Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин, цитиран от АФП.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GЪzmenКОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ!!!!!!СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА БОСФОРА Е ОТ 1936 ГОДИНА И НЯМА ДАВНОСТЕН СРОК!!!!1920 И 1923 СА СТАРИ РАБОТИ МЪРЛЮ!
120
3
 
0
 
! Отговори
До 165 преди 7 години
Оли моли, викай санитаря явно е забравил да ти ги донесе днес, а и *** е малко заета.
119
4
 
4
 
! Отговори
булгар тапак преди 7 години
До GazmenДоговора е за цял живот, тя е подписана от Мустафа Кемал Ататюрк създателят на демократична ТУРЦИЯ! Мислиш ли, че Ататурк би направил такава грешка? Май пак сте прекалили с водката
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Gъzmenхапченцата оли
117
3
 
7
 
! Отговори
Gazmen преди 7 години
До LothbrokСамо искам към твоя списък да добавя и Китай, Пакистан, Малайзия и още 40 мюсюлмански държави. В един момент и Украйна ще обърне палачинката,сигурен съм в това, подкрепиха Турция за дружбата с Русия.
116
13
 
8
 
! Отговори
Lothbrok преди 7 години
Русия+турция+ИД=коалиция. Сега белия руски народ ще натисне много кораво Путин. Аз не повярвах, едни руски националисти казаха, че са за украинците когато Путин прати да мюсюлмани да воюват срещу тях.
115
6
 
5
 
! Отговори
Gazmen преди 7 години
До АнонименПо доклад на ЦРУ от миналата седмица,ПКК кюрдите засилват позициите си в Иран.В Турция вече ще им е трудно да дишат, както и в Ирак, явно се прехвърлят в Иран.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече разбрахте ли коя е била през цялото време истинската столица на ИД?
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция е подписала единствено сделка с дявола, още отпреди създаването си.Нищо друго
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой тероризъм?
111
10
 
22
 
! Отговори
Gazmen преди 7 години
През 1923 година, Турция подписва куп международни споразумения,включително и за общо международно използване на Босфора ,споразуменията са със давност 100 години, през 2023 година изтича валидността на всички споразумения,и Ердоган отказва да ги поднови за нови 100 години,това е проблема на ЕС и САЩ с Ердоган, иначе биха го хвалили ден и нощ.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не е моя работа защо изразяваш желанията си на всеослушание тук?Лек ти път!
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен какво ми се иска и какво не, не е твоя работа. И понеже виждам, че много настояваш да си говориш сам, те оставям да пасеш и да блееш на воля.
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във финансирания от Америка за България сайт на Прокобиев плюят храчки по Ердоган и Путин. А само преди няколко месеца хвалеха Ердоган за сваления руски изтрбител. Сега Ердоган е диктатор а руснаците са виновни както обикновено за всичко. Само Плевнелиев е най добрия.
107
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, за едни тръби какво клякане падна. Добре, че е джудист та не се озори чак толкова много.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че на теб така ти се иска да е.
105
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че ердо се опитва да надскочи сам себе си. Путин се държи естествено, а ердо се опитва да се подмазва.А от теб изобщо нищо не зависи.
104
10
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ако Ердоган беше такъв послушко като Боко колко ли щяха да го хвалят в столицата на г еей оргиите Брюксел
103
14
 
5
 
! Отговори
еволюция преди 7 години
Ако не е Русия,Европа и САЩ ще разрушат всички мюсулмански държави.След Сирия,Ирак и Либия,наред е Турция.Това не е война срещу хората които живеят там,това е война срещу исляма,който превръща хората в животни и роби.Жените се държат затворени в къщи и се изпоузват за разплод като животни,като им се закриват лицата.Мъжете се отглеждат за война,не ходят на училище,не работят,не мислят,не създават.Това е двуполюсния свят на Русия.
102
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До до gazmenРуснаците да ни имали доверие... - а на тях кой им вярва - само българските рубладжии...