Бръкни се, помогни на белгийския учител

90% от преподавателите сами плащат книги и моливи
22 авг 2016 22:31,
15
Бръкни се, помогни на белгийския учител
Снимка: Reuters, архив

Девет от десет белгийски учители плащат от джоба си помощните материали на своите ученици, съобщи един от учителските синдикати днес. Пособията включват флумастри, книги и декорация за класните стаи. Практиката била особено разпространена сред учителите в предучилищите и началните класове. Средният разход, правен от личните им средства, е около 260 евро годишно, като €93 от тях се харчат в началото на учебната година.

Причината е че училищните бюджети скоро не са повишавани и за школата става все по-трудно да осигуряват помощни педагогически материали. Част от доставяните за сметка на държавата помагала за компютърно обучение пък вече не отговарят на нуждите.

Ето защо учителите трябва да инвестират собствени средства, за да осигуряват качествено обучение на питомците си. Началното и средното образование в Белгия са безплатни.
 
В интервю за обществената телевизия министърът на образованието на Фландрия Хилде Кревитц коментира, че инициативата на учителите, особено в началните училища, да харчат собствени пари, е похвална, но е абсолютно недопустимо те да купуват основни помагала като перфоратори например.

Според нея училищата получават достатъчно пари за ученик, които им позволяват да си осигурят консумативи.
През уикенда американец от Тексас се превърна в национален герой, след като плати сметката на учителка, пазаруваща учебни помагала за учениците си.

Мъжът забелязал на опашката в "Уолмарт" в Сан Антонио пред него жена с препълнена с тетрадки, моливи и маркери количка. Той полюбопитствал за кого пазарува, тъй като около нея нямало деца. Оказало се, че това е учителката Сабрина Друд, която купувала материали за своите седмокласници.

Преподавателката, която работела в училище в беден квартал, решила да осигури пособия за децата, за да не се страдат тези от тях, които не можели да си позволят препоръчаното от школото.

Като разбрал, Лестър Браун бръкнал в портфейла си и извадил от него банкнота от $100, с която платил сметката на учителката. Парите държал за добри дела и Бог му дал случай да ги използва, обясни Той пред телевизия CBS.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подигравате ли се с тази статия?Как ще помагаме на белгийските учители, като у нас положението е направо бедстващо в училищата?В нашата класна стая дори листи второ употреба носят родителите. Масово отново те обзавеждат и дават пари за ремонти и пазачи в училище, купуват помагала, инвентар.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е само началото. В западна Европа тепърва ще чуят и за проблеми със здравеопазване, пенсии и какво ли не. За това, че допуснаха това преселение, прошка няма
9
0
 
6
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Живея в Белгия от доста време вече ... Всички си купуват необходимите пособия за детето и общи пособия необходими за целия клас, за които се събират пари от всички родители, които могат. Когато дойде време за ремонт на сградата, в която учат децата ни, канят всички които могат да помогнат с труд, разбирайте боядисване или каквото е необходимо и всички се отзовават. Без да мрънкат, а напротив - с огромно желание. Това е нещо социално - всички се срещаме, запознаваме и така е по лесно и хубаво ...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истински европеецТе всъщност индиректно нещата са свързани. На управляващите, и нашите, и техните, не им трябват умни и мислещи хора. Трябва им стадо, послушно и неграмотно. Затова е добре учителя да се демотивира с всички средства, да се орежат финансите за учебни пособия и иновативни технологии, защото така най-лесно се създава стадото. Щом учениците са се научили да пишат и четат, достатъчно им е.
7
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 7 години
зщо са им на политиците умни деца...стигат им неграмотни, "интегрирани" гласуващи имигранти и спорт - разбирай зрелища и ритнитопковци милионери....и *** запалянковци....
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Белгия не знам, но в Германия работата в училищата е зле. Постоянно събират пари. Аз във втори клас на дъщеря ми, подарих един компютър на училището и подкарах други 2. Големи благодарности,, даже пуснаха писмо до всички родители да. Подозирам обаче, че идеята беше о те да се брълмат с нещо. Други пък тонер касета за принтер купиха. Само дето не съм чул учител да вземе нещо, но те и заплатите са им ниски.
5
4
 
34
 
! Отговори
Истински европеец преди 7 години
Това, че няма пари за учителите не е нито важно, нито интересно! Важното е, да има пари за ''бежанците''!
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IMAT DOBRI ZAPLATI PLASCHTAT OSTANALOTO SA GLUPOTEVINI
3
5
 
22
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
Сега е моментът да сключат договор за спонсорство със Саудитска Арабия.Щом СА може да финансира трансфера на мюсулмани в Европа,следва да подпомогне и образованието там.Е вярно,ще се поизменят учебните програми,ама няма как.Впрочем,уроците по рязане на глави към кой предмет ще са-биология може би?За сглобяването на шахидски колани е ясно-часовете по домашен бит и техника.
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас като свърши нещо, искат го от родителите
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България учителките от начална степен дават повече. От основна - също дават. И активно участват с труд в поддръжката на сградата.