Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?

Курсът на Анкара се промени на 180 градуса
10 окт 2016 10:00,
121
Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?
Снимка: Reuters, архив

Днес руският президент Владимир Путин ще направи посещение в Турция, което се очаква да направи Анкара отново ключов партньор на Москва в Близкия изток. Основно събитие вероятно ще бъде предвиденото подписване на спогодба за изграждане на газопровод "Турски поток" - не по-малко значение обаче има геополитическият дневен ред, пише "Комерсант".

В контекста на предприетото от сирийската армия с участието на руска авиация настъпление срещу Алепо Москва държи да си гарантира подкрепата на Анкара, която си остава член на западната коалиция, но избягва да критикува Русия.

"Съответно при нарастващия натиск върху Москва от страна на Запада евентуални договорки с президента Ердоган може да отворят за руското ръководство възможности за дипломатическа контраигра със Запада", посочва вестникът.

Освен това ръководството на Русия се стреми да убеди Анкара да затвори каналите, по които получава помощ блокираната в източните квартали на Алепо въоръжена опозиция, разчитала досега именно на турската подкрепа, добавя "Комерсант", цитиран от BBC.

Курсът на Ердоган се променя на 180 градуса, което поражда въпроси - най-вече дали Турция е надеждна ако не като съюзник, то поне като партньор на Русия, пише в редакционен коментар "Независимая газета".

Западните експерти не виждат траен и надежден партньор на Москва в лицето на Анкара, независимо че както се твърди, между Путин и Ердоган има много прилики. И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. С една дума, между Москва и Анкара може да има само тактическо партньорство особено защото Русия не може да предложи на Турция повече, отколкото западните страни, се казва в материала.

Руско-турският конфликт открои една ясна тенденция от последните години: враговете на Русия се множат, а истинските приятели не стават повече. Днешните партньори и съюзници на Русия най-често са съюзници по интереси. Защото Русия не успява да формира някаква общност от страни, обединени с нея от общи ценности, принципи и стремежи, констатира "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Путинердоганвизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
4
 
! Отговори
Това какво мисли За преди 7 години
пада за Ердоган и Путин не ме интересува !! Това което ме интересува е ,че нашият хъб остава без газ !!! А и да получи газ , то той няма да е конкурентноспособен - демек никой няма да го купува !! То и сега имаме газ през Гърция на цена два пъти и половина по-висока от пазарната !!!
60
10
 
5
 
! Отговори
демократ преди 7 години
охлюва Путин клекна..ха.ха даже е в поза партер готов за харема на Ердоган.жужету с ковплекси го накараха да направи най-голямата европейска джамия в Москва..ха.ха като е толкова велик защо не накара Ердоган да построи един православен параклис в крайните квартали на Анкара за руснаците жиевеещи в Турция..ха.ха
59
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябват им джамии защото в москва живеят 1.5 милиона мюсюлмани а в русия са 25 милиона от общо 140 милиона население или 18%. числеността им стремително нараства за сметка на руското население.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в москва започна строеж на пета джамия.предишната беше най голямата в европа,за 10 000 богомолци мюсюлмани.пинокио прави всичко за да спечели любовта на ердо
57
3
 
14
 
! Отговори
ДАА. преди 7 години
Така се прави политика , ... А НИЕ ?ВЪРВИН ЛИ , ВЪРВИМ НАДОЛо.
56
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рускините пак ще ходят да ги порят по турските курорти
55
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 74Путин им каза Сирия от преди кризата Кюрдите имат етническа и културна автономия както преди - Кюрдите казаха СВОБОДЕН КЮРДИСТАН - е защитете го ако можете де е сегашното послание между редовете.
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
горките кюрди.повярваха на пинокио и сега ще ги мачкат турските танкове
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
старата любов,ръжда не хваща.пак ще има мъжки ласки,мокри прашки и още една джамия в москва,5-та по ред
52
13
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 7 години
И двамата са терористи! Избиват сирийци украинци кюрди иракчани авганистанци!
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, пак загърби истината и премина към пропагандата. След "инцидента " турските ВВС не само, че спряха да летят, ами и удвоиха патрулиращите полети. Това което казваш руските медии го пуснаха за вътрешна употреба за да се почувстват поне малко крепостните удовлетворени от жестокия удар по реномето на непобедимата им авиация.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС започва да осъзнава грешката си със забавянето на приобщаването на Турция към съюза. Така както се развиват събитията Ердоган ще приобщи половин Европа към себе си, а другата ще остави на Русия.
49
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До киро 67След сваляне на самолета това което остана извън новините че Руската Авиация се върна в района и всичките Тютркски племена които се подвизаваха там бяха бомбени от руснаци и среляни от Сирийската армия докато не избягаха през границата. Защото ги прикриваха по това време Су-30СМ нямаше други свалени даже нямаше Турски самолети в Южна Турция изобщо. Също така нямаше никакви други обвинения за нарушаване на границата.Последваха икономическите санкции...
48
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До КироТоку що си направих една разходка в Ростов на дон през Гугъл улични изгледи. Град като град и с размери(по-голям е от София определено) позволяващи да имат собствен трамваен транспорт. Колко лексуси видях по улиците(те ми направиха впечатление) бедни били, нямали тоалетни, глупости, а Лукойл бензиностанциите изглеждаха едно към едно с нашите, а там има прекрасни тоалетни(от собствен принудителен опит знам).
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво сега ... нашия велик лидер товарищ путин се оказва пръв приятел на ЕрдоганНа другарите мозъчните връзки дават на късо ...
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно заглавие - какво ли значи, че Путин стои на крака вместо да речем на ръце, или че е ходил пеша до Турция?
45
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Ха-ха-ха 50По-точни данни но от 2008 последно намерих Процент на Урбанизация или колко живеят в градоветеСАЩ 82%Русия 72%България 71%Но както знам с какви темпове Селяните идват в Столицата и понеже подобен процес има в Русия няма да се учудя 2016 година доста по-високи да са процентите и за България и за Русия.
44
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
след като ердоган се пренасочи към РУСИЯ ИРАН и КИТАи и загърби САЩ на срещата ще се формализират грандиозни икономически проекти и уточни графика на излизане на ТУРЦИЯ от НАТО
43
1
 
1
 
! Отговори
Пумпаловод преди 7 години
Гледам пумпаленето е започнало на пълни обороти. Не ви ли се завива свят бре пумпали?
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските *** отново в екстаз. Императора и султана са заедно отново в ущърб на България!