Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?

Курсът на Анкара се промени на 180 градуса
10 окт 2016 10:00,
121
Путин на крака при Ердоган, ще има ли ново партньорство?
Снимка: Reuters, архив

Днес руският президент Владимир Путин ще направи посещение в Турция, което се очаква да направи Анкара отново ключов партньор на Москва в Близкия изток. Основно събитие вероятно ще бъде предвиденото подписване на спогодба за изграждане на газопровод "Турски поток" - не по-малко значение обаче има геополитическият дневен ред, пише "Комерсант".

В контекста на предприетото от сирийската армия с участието на руска авиация настъпление срещу Алепо Москва държи да си гарантира подкрепата на Анкара, която си остава член на западната коалиция, но избягва да критикува Русия.

"Съответно при нарастващия натиск върху Москва от страна на Запада евентуални договорки с президента Ердоган може да отворят за руското ръководство възможности за дипломатическа контраигра със Запада", посочва вестникът.

Освен това ръководството на Русия се стреми да убеди Анкара да затвори каналите, по които получава помощ блокираната в източните квартали на Алепо въоръжена опозиция, разчитала досега именно на турската подкрепа, добавя "Комерсант", цитиран от BBC.

Курсът на Ердоган се променя на 180 градуса, което поражда въпроси - най-вече дали Турция е надеждна ако не като съюзник, то поне като партньор на Русия, пише в редакционен коментар "Независимая газета".

Западните експерти не виждат траен и надежден партньор на Москва в лицето на Анкара, независимо че както се твърди, между Путин и Ердоган има много прилики. И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. С една дума, между Москва и Анкара може да има само тактическо партньорство особено защото Русия не може да предложи на Турция повече, отколкото западните страни, се казва в материала.

Руско-турският конфликт открои една ясна тенденция от последните години: враговете на Русия се множат, а истинските приятели не стават повече. Днешните партньори и съюзници на Русия най-често са съюзници по интереси. Защото Русия не успява да формира някаква общност от страни, обединени с нея от общи ценности, принципи и стремежи, констатира "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: путинЕрдоганвизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
13
 
15
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
А помните ли лютите закани на жужето, че туците" няма да им се размине само с доматите"? А плакатите на *** пред турското посолство " Не сабудим Не простим"? А русофилските клетви срещу Турция по форумите? Сега обърнаха палачинката! Много бързо бе!
20
12
 
5
 
! Отговори
ATAKA преди 7 години
6TE ZATVORIM GRANICATA S TURCIQ 6TE ZATVORIM 6TE ZATVORIIIIIIM. NIKAKVA TARGOVIQ S TURCITE
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че още не са почнали да строят хъба, че явно газ за него няма да има.
18
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се ,че крана ще е в Турция а не във про руската клоака България.Турция се контролира от САЩ и Англия,разбира се ,че няма да допуснат автогол.Номера на рашките с южен поток не мина,иска им се но няма как да стане,те и сега са готови на това да довлачат крана в БГ нооо ядееец
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е най бедната част от британската империя.Англия няма да допусне кремълските бандити да станат фактор в световен мащаб ,но също няма да допусне унищожаването на тази пустош защото Русия е дясната ръка на англосаксонският елит.Чрез Русия великата британска империя превзе Германия,не без помощта на съюзническите войски разбира се ,защото Хитлер две години беше окопирал руските степи ,така де ,Русия беше паднала преди намесата на Чърчил
16
6
 
20
 
! Отговори
За сьжаление преди 7 години
Всичко вече е договорено.Турция ще дьржи крана и ще има още една вьзможност да изнудва Европа-освен с бежанците...ама така ще е-като европейските политици са мнооого "умни" а наш Боко ще правил хьб....
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Ти пък, ти какво си мислиш, че нашите журналисти се ориентират къде и какво? Къде е опозиция, къде са управляващи? Преписват статии на поразия, добавят нещо са цвят....и така объркват нещата, че накрая НИЩО НЕ РАЗБИРАШ! И "политолозите" ни са такива, плещат и мислят! А пък за политиците ни......чак им се радвам вече на тъпотиите
14
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...нали трябва да върне визитата бе глупи...Умен, прочети, че не е на визита а на форум. И ще ходи на крака при султана. Ама фактите за вас русофилските умници не означават нищо.
13
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХА-ХА-ХА.....Русия нямала "истински приятели"!!!! Че КОЙ ги има бе? Да не би краварчетата??? Хм, ако на подлизурковците, васалите и подмазвачите им казвате "приятели".........ПАЗИ БОЖЕ!!!! Имахме си такива и през първата световна, и през втората....и ко? В ПОЛИТИКАТА НЯМА ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛИ, ИМА САМО ИНТЕРЕСИ! И слава богу че руснаците го разбраха, малко късно, но не фатално! А като ми зоговорят за някакви "общи ценности"....няма да казвам какво ми става! ПЪЛЕН ФАЛШ!
12
5
 
21
 
! Отговори
каймак АМ преди 7 години
До професора :Като се завъртят бавно големите запчатки , малките колелета се въртят като пумпали .....Ако си проф. по механика , трябва да си ме разбрал отлично.В момента почна световния енергиен конгрес в Турция. ....Моли се да е добър ден за България . Не се бъзикам.....
11
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Турция развиват алъш вериша а България става бежански център .
10
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. ===Ето една издънка на статията. Точно Независимая газета е опозиционна медия, при това частна! А в Русия има десетки опозиционни медии, за разлика от нас, където всички медии са одупени на властта.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A BALGARITE DA PRODALJAT DA SI JIVEQT V MINALOTO S OMRAZA KAM TURCITE. BELKIM NAPREDNAT V NE6TO V NQKAKVA SFERA
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нещастие на туркофобите Ердоган пак събира целия свят за световния търговски форум в Истанбул
7
3
 
12
 
! Отговори
до Професор преди 7 години
Оценявам чувството ти за хумор,добре!Но ако по някакво нещастно обстоятелство това го мислиш сериозно,потърси специализирана помощ!
6
28
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
И двамата са незначителни политици. Единствения Държавник в Европа е Борисов. Той надигра Путин като попречи на протежето Бокова да стане шеф във ООН.А Ердоган трепери от страх заради газовия хъб.
5
18
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Надяваме се, че е подмил жопата. :)))))
4
4
 
8
 
! Отговори
ано нимен преди 7 години
На снимката има показан палец.....Това значи, че има още 4 варианта.
3
28
 
17
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Жужето на крака! Другият път на носилка! Нали уж всички му ходеха " на крака" бе русофилчета?
2
8
 
34
 
! Отговори
И преди 7 години
двамата са изключителни политици,гонещи най-вече национални интереси.Ние да му мислим!