България иска обещанията за канадските визи на хартия

Валония със срок до петък да приеме търговското споразумение с Канада
Обновена: 18 окт 2016 22:39 | 18 окт 2016 22:35,
45
България иска обещанията за канадските визи на хартия
Джъстин Трюдо. Снимка: Reuters

България поиска да получи черно на бяло обещанията за постепенно отпадане на визите за Канада, за да оттегли възраженията си за подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Отава - СЕТА.

В началото на месеца канадският премиер Джъстин Трюдо телефонира на Бойко Борисов, за да го увери, че визите ще започнат да отпадат поетапно от 1 май догодина, но думата му не е оценена като достатъчна и днес София е поставила въпроса за формализиране на вербалната комуникация между двамата премиери.

Подобна е позицията и на Румъния. Двете държави са единствените еврочленки, които не се ползват от безвизов режим с Канада.

Според София искането бизнесмените всеки път да вадят визи обезмисля предимствата от свободната търговия с Отава, която ще бъде въведена след влизането в сила на СЕТА.

Външните министри от ЕС се събраха днес в Люксембург, за да постигнат съгласие по споразумението, което трябва тържествено да бъде подписано на 27 октомври в Брюксел. След близо 6 часа обаче, това не беше постигнато.

Основната спънка не са България и Румъния, които нямат възражения по съдържанието на споразумението, а южния белгийски регион Валония, чийто парламент гласува миналата седмица срещу СЕТА. С 44 на 22 гласа депутатите се обявиха срещу него като недаващо достатъчно закрила на белгийските фирми. Сред опасенията на социалистите и на християн-демократите от Валония, които гласуваха против СЕТА са, че то дава предимство на мултинационалните компании пред по-малките, занижава екологичните стандарти, създава условия за социален дъмпинг и ограничава регионалните власти при вземането на решение.

Останалите два белгийски региона - Фландрия и Брюксел, както и федералното правителство на Белгия подкрепят споразумението. Белгийският премиер обаче не може да го подпише, ако няма зелена светлина от всички 7 парламента на федералната държава.

Снощи Европейската комисия е предложила на Валония нов текст на декларацията, която ще обяснява текста на СЕТА. "Опитваме се да разберем техните искания. Някои от тревогите им се споделят и от други и сме ги отразили в текста", посочи търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Предстои правителството на 3,5 млн.валонци да разгледа предложението. Днес ЕС им даде срок до петък. Ако до тогава няма единодушие, Брюксел ще отмени срещата на върха с Канада.

"Белгия е страна основател на ЕС, която основава политиките си на свободната търговия и има тесни връзки с Канада. Не мога да си представя, че тя ще препъне СЕТА", заяви словашкият икономически министър Петер Жига, който председателства сбирката в Люксембург. Според него ако ЕС се провали с "приятелска и проевропейска Канада", това ще постави под въпрос изобщо търговската политика на ЕС, включително възможността на Съюза до договори бъдещите си отношения с Великобритания след напускането й.

Днешното заседание на външните министри практически прехвърля окончателното решение на европейските лидери, които се събират в четвъртък и в петък в Брюксел за редовната си есенна среща.

Ако споразумението СЕТА бъде подписано идната седмица от ЕС и Канада, то ще бъде внесено за одобрение в Европейския парламент. Очаква се евродепутатите да го гласуват до Коледа и то да влезе временно в сила от началото на 2017 г. След това ще започне процедура на ратификацията му в националните парламенти на 28-те държави членки, преди всички негови части да започнат да се прилагат.

Търговското споразумение между ЕС и Канада беше договаряно 7 г. То предвижда отпадане на 99% от търговските мита, защита на 150 регионални европейски продукти и достъп на европейските компании до канадските държавни обществени поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: канадавизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
18
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Дали е Канада или сащ все тая. Ако пуснем Канада, всички заинтересовани от сащ правят регистрация в Канада и гмото потича към ес. Европа е подложена на враждебно изкупуване или по точния термин се превзема на абордаж. С любезното съдействие на капитана меркел. А визите нямат нищо общо със споразумението.... Кон за умряла кокошка
20
0
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос до 22 преди 7 години
Ако е толкова изгодно, защо не публикуват данните, точно за какво съава дума, а само се подхвърлят общи ориксзки за компании, и т.н?
19
8
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Този наместник Мусю Трюдо на Македонския министър-председател в Северозападната Македонска околия Канада да не надвишава правомощията си да допуска *** с дисагите си да си яде сланината на свещенните Македонски територии!!!Казах!
18
7
 
6
 
! Отговори
Канадец преди 7 години
Много е готино да четеш как все още има хора, които вярват, че в България всичко е със супер качество и без ГМО и други такива неща. Може би тези вярващи само си отглеждат това, което ядат. Да не споменавам, че тука можеш да отидеш директно в някоя ферма и да си купиш неща с доказан произход и контрол и то на цени доста по-достъпни от колкото тези в България (като съпоставя доходите на населението, разбира се).
17
0
 
6
 
! Отговори
Aneli преди 7 години
До Анонименgovorish gluposti moi chovek. Ili nikoga ne si si pokazal nosa izvan BG ili i za teb Canada i uSa sa kiselo grozde. Pluesh zashtoto ne mojesh da stignesh do tam. Dobre che sa balgarite, rusnacite i drugite iztochnoevropeici za da ima koi da im varshi intelektualnata rabota za koyato tamoshnite nyamat mozak
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България поиска да получи черно на бяло обещанията за постепенно отпадане на визите за Канада, за да оттегли възраженията си за подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Отава - СЕТА."Споразумение между България и Канда няма да има. Белгия знае защо.
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румъния КАТЕГОРИЧНО отказа споразумението. Не продават страната си и народа си за *** визи с които някои само ще се спасят от ГЕНОЦИДА и отровите а всички останали ще умрат. Само нашите без.родници с удоволствие ни продават и унищожават
14
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ подписва всичко което ни се подхвърли от запада. Такива безгръбначни по света няма. То бива продажници ама от нашенци по големи нема.
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е шанс за България
12
4
 
9
 
! Отговори
Барби преди 7 години
И защо смятате, че ЕС е договорил по-лоши условия за себе си, отколкото Канада? Само защото Юнкер е по-грозен и по-стар от Джъстин Трюдо ли?
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13 dominici.....лупако,чрез СЕТА отпадат търговските мита,отпада контролът върху храните,отваряш за други акули пазара си!!!Ще ядеш ГПО-та и химикали докато светнеш в тъмнината,защото контрол няма вече да има,защото контролът това е пречка пред бизнеса и...се отзоваваш на арбитража,където тези батковци наливат парички и печелят дела,а ти ще плащаш милиони долари загуби и пропуснати печалби!!Ще излязат наши фирми на канадски и американски пазар,колкото ги допускат и допуснаха до европейския!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех Канада, Ееех Канада, ще продам червената си лада.....
9
15
 
11
 
! Отговори
dominici преди 7 години
Много едностранно и малко пред носа си гледате. Като се подпише такова споразумение то е двустранно. Парите в бизнеса не са в това да излъжеш с 1лв на доматите, а да успееш да завладееш Американците. Направете фирма, предлагайте продукти и услуги и завладейте американския пазар. Не пишете кьорфишеци.
8
13
 
6
 
! Отговори
Д-р Фройд преди 7 години
Слабите икономики се боят от търговските споразумения, защото те са скроени по стандартите на големите и развитите икономики. Залагат на техните стандарти за правосъдие, за спазване на договорите и закона. Търговията не е просто един алъш-вериш в демократичните държави. А що се отнася до Валония, тя е най-изостаналата и бедна част от Белгия
7
2
 
6
 
! Отговори
Макиавели преди 7 години
До Анонимен 7Колкото по-малко неща минават през българския съд, толкова по-добре
6
2
 
4
 
! Отговори
do 8 преди 7 години
Аз
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За има няма 1 000-2 000 визи годишно да харижеш цяла българска икономика на тепсия на вълците е,това е пълна идиотщина!СЕТА е задната врата на ТТИП,който болшинство европейски държави отхвърлиха!Да,ама има в Канада регистрирани американки фирми,които чрез СЕТА ще се наместят на европейският пазар!!Всички проблеми на бизнес договори няма да минават през български съд,а през международен арбитраж!!Ха,познайте от първият път кой ще печели ВИНАГИ делата и КОЙ ЩЕ ПЛАЩА НЕУСТОЙКИТЕ!!!
4
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписваме споразумението срещу обещание за отпадане на визи?!Продажни лакеи, ей това са политиците ни!...............подписваме споразумението за да може безработните ти роднини да идат и да си намерят работа ... вместо да умират от глад като тебе. Но теб глад не те плаши щом имаш първи канал на руската телевизия.
3
8
 
31
 
! Отговори
78 преди 7 години
Канадци и американци да вървят по дяволите. *** от Европа които ни заливат по магазините са ни достатъчни, а ако подпишат СЕТА ще ни залеят с ГМО, месо бъкано с хормони и кой знае още какво.Както обикновено нашите политици които са още и мръсни продажници заради едните визи ще рискуват здравето на народа си с канадски стоки. Това е поредното доказателство как никой не мисли за бедния народ а гледат как да го унищожат възможно най-бързо - планът РАН-ЪТ продължава да се изпълнява.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписваме споразумението срещу обещание за отпадане на визи?!Продажни лакеи, ей това са политиците ни!