Путин нареди: Ударната ядрена мощ на Русия да се засили!

И сега Русия е по-силна от всеки агресор, каза президентът
22 дек 2016 18:00, Елка Василева
292
Путин нареди: Ударната ядрена мощ на Русия да се засили!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин заповяда днес през 2017 г. да бъде засилена ударната ядрена мощ на федерацията с ракети, способни да преодолеят всеки противоракетен щит от рода на ПРО, която Вашингтон планира да разположи в Източна Европа, предаде Франс прес.


Пред колегиум на руското министерство на отбраната върховният главнокомандващ настоя военните да фокусират усилия върху ключовите задачи, съобщи ТАСС.

"Трябва да се укрепва бойният потенциал на стратегическите ядрени сили, на първо място с ракетни комплекси, способни гарантирано да преодоляват съществуващите и перспективните системи за противоракетна отбрана", подчерта по-специално Путин, предадоха ТАСС и Франс прес.

Вместо да обедини усилия в борбата с международния тероризъм, НАТО обяви Русия за основна заплаха и продължава да увеличава военния си потенциал край нашите граници", отбеляза руският президент.

"Много предстои да се направи за укрепване на армията, но дори и сега Русия е по-силна от всеки агресор", каза Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

"Но ако сега ние дори за момент се отпуснем, ако ние допуснем и един пропуск и провал в модернизацията на армията и флота ни, в подготовката на войската, ситуацията може бързо да се промени. Предвид скоростта, с която сега се случват събитията по света, ние дори няма да успеем да забележим това", предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

В Европа са разположени над 200 модернизирани американски авиобомби с ядрен заряд - в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция, съобщи пред участниците в заседанието руският министър на отбраната Сергей Шойгу. "Това създава допълнителни трудности за Русия, на които не можем да не реагираме", изтъкна той.

Министърът съобщи още, че за първи път в историята на Русия всичките й граници са "покрити от противоракетни системи за ранно предупреждение", предаде АП.

Русия поддържа в добро състояние своята ядрена триада - стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници, въоръжени с ракети, увери Владимир Путин на заседанието. Триадата "играе ключова роля в запазването на стратегическия паритет", напомни той.

Делът на модерните въоръжения в ядрените сили на Русия е почти 60 процента; подобрена е и подготовката на войските, както показа последното стратегическо командно-щабно учение "Кавказ-2016", добави президентът.

Руският държавен глава вече обяви през юни 2015 г. влизането на въоръжение в ядрените сили на над 40 нови балистични междуконтинентални ракети, които са способни да "пробият и най-модерните системи за противовъздушна отбрана" в отговор на американския проект за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, припомня Франс прес.

Русия е обезпокоена от разполагането в Румъния и Полша на елементи от американския противоракетен щит, който според нея е насочен срещу нейните способности за ядрено разубеждаване. Според Вашингтон този щит е предназначен да защитава Европа от евентуална иранска заплаха.

"Трябва да внимаваме за всяка промяна в баланса на силите, трябва да следим внимателно и политико-военната ситуация в света и преди всичко по руските граници и да коригираме навреме нашите планове, за да елиминираме потенциалните заплахи срещу нашата страна", заяви Путин пред военните.

В последната руска военна доктрина, приета през декември 2014 г., не се споменава за възможност за превантивен ядрен удар при каквито и да са обстоятелства. В документа се казва, че Москва си запазва правото да използва арсенала си само в случай на агресия срещу нея и срещу нейните съюзници или в случай на заплаха за самото съществуване на държавата, отбелязва Франс прес.

В края на юни Путин обвини НАТО, че иска да въвлече Русия в трескава оръжейна надпревара и да наруши военния баланс, установен в Европа след разпадането на СССР.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
15
 
! Отговори
Народен представител преди 7 години
Що не пишете за тайния план, с който Путин мисли да анексира Марс???
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 98 баланс: "Силна Русия, спокоен свят!"Резултат: Силна Русия, беден народ !
67
21
 
8
 
! Отговори
UK преди 7 години
Слушайте българи,Западът никога не ще се уплаши от агресора Путин. Не слушайте руските медии, защото те са машина за комунистическа пропаганда.Путин е диктатор и рано или късно, ще бъде съден в Хага.Западът и НАТО искат свобода за руският народ. Да живее свободна Русия.П.с. България е член на НАТО и на Европейският съюз! Всеки българин е длъжен с гордост да брани западно-европейските ценности.
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от ден на ден стават все по жалки в опитите си да се представят за велика сила. Велика сила се става с велики постижение във всички области на науката и икономиката, не като дрънкаш оръжия и плашиш камиларите в близкия изток. Някога имаха велика архитектура, поезия и т.н. Сега са кръгла нула.
65
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NATO смърди.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПичуркинПутин ще ти калайдиса задното отвърстие с оръжейна смазка,а ти с блажена усмивка ще седнеш на крак от стол напълно гол.
63
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалка държава - изпитва някакво удоволствие да показва какви оръжия трупа докато народа и тъне в мизерия.
62
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия, със или без "ядрена мощ" ще си остане суровинен придатък на Запада !
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 75"НАТО безпомощно изпада в истерия пред военната сила на Русия!".... добре че мечетите са безплатни иначе с тоя курс на рублата не ви мислия. Отделно какво друго има Русия освен оръжия? Нищо. От 30 години не са мръднали нито икономически нито цивилизационни. Наредил бил Путин ... оффф
60
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименNATO iskat ruskia petrol.
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
винаги е по-добре да си горна волта с ракети отколкото без раокетитова е положениетоако руснаците нямаха това въоръжение отдавна да са станали като ирак и либияа на краварчетата е ясна работа - загиват защото са промити мозъци като ислямиститеи не се сещат че бялата раса е пред изчезване точно поради техните действиядано тръмп го е разбрал та работите да тръгнат правилнонаселението в арабския свят и косово от 50 година до сега се е увеличело 10 пътиакоимате мозък смятайте и китай и индия
58
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива речи държеше и Хитлер преди да започне ВСВ !Като се има пред вид, че Путин в момента води две "подгряващи" войни всичко напомня 1941 година.
57
16
 
12
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Няма НАТО, няма МАТО, в квартала има нов хулиган и това е Володя. Който не слуша ще има шамари. Много ша боли.
56
2
 
14
 
! Отговори
factotum преди 7 години
до 89 Брикс да ти говори нещо? Отивай и ти да пееш песнички с Меркел в Берлин да бориш терора!
55
1
 
14
 
! Отговори
Полюсите преди 7 години
- за да се работи машината се иска да има ток- за да има ток, се иска да има напрежение във веригата- за да има напрежение във веригата, се иска да има разлика на потенциалите в двата края на проводника - "плюс" и "минус"който разбрал - разбрал! "Совите никога не са били това, което са!" "Двата полюса на магнита са част от един и същи магнит", т.е. част от едно Цяло
54
3
 
32
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Заради американските злини извършени в Близкия Изток днес си пати Европа. Не САЩ.
53
26
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
До 86И кои са приятелите на рашките, че не се сещам? А да, сетих се!!! Говориш за психопата, управляващ Северна Корея, диктаторът в Сирия, който избива собственото си население и комунистите от Куба!!!
52
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не трябва храни илюзията, че може да притиска Русия. Това би било твърде рисковано и опасно.
51
5
 
26
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Добре, за Сирия е "виновна" Русия. За Ирак кой е виновен? 2 милиона загубиха живота си в Ирак. Кой? Американските платени главорези събрани от кол и въже насилваха 12 годишни иракчанки. Буш беше агресивен но Обама сътвори повече злини от него.За Либия кой е виновен? Пак Путин сигурно.
50
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е бита карта.