Путин нареди: Ударната ядрена мощ на Русия да се засили!

И сега Русия е по-силна от всеки агресор, каза президентът
22 дек 2016 18:00, Елка Василева
292
Путин нареди: Ударната ядрена мощ на Русия да се засили!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин заповяда днес през 2017 г. да бъде засилена ударната ядрена мощ на федерацията с ракети, способни да преодолеят всеки противоракетен щит от рода на ПРО, която Вашингтон планира да разположи в Източна Европа, предаде Франс прес.


Пред колегиум на руското министерство на отбраната върховният главнокомандващ настоя военните да фокусират усилия върху ключовите задачи, съобщи ТАСС.

"Трябва да се укрепва бойният потенциал на стратегическите ядрени сили, на първо място с ракетни комплекси, способни гарантирано да преодоляват съществуващите и перспективните системи за противоракетна отбрана", подчерта по-специално Путин, предадоха ТАСС и Франс прес.

Вместо да обедини усилия в борбата с международния тероризъм, НАТО обяви Русия за основна заплаха и продължава да увеличава военния си потенциал край нашите граници", отбеляза руският президент.

"Много предстои да се направи за укрепване на армията, но дори и сега Русия е по-силна от всеки агресор", каза Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

"Но ако сега ние дори за момент се отпуснем, ако ние допуснем и един пропуск и провал в модернизацията на армията и флота ни, в подготовката на войската, ситуацията може бързо да се промени. Предвид скоростта, с която сега се случват събитията по света, ние дори няма да успеем да забележим това", предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

В Европа са разположени над 200 модернизирани американски авиобомби с ядрен заряд - в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция, съобщи пред участниците в заседанието руският министър на отбраната Сергей Шойгу. "Това създава допълнителни трудности за Русия, на които не можем да не реагираме", изтъкна той.

Министърът съобщи още, че за първи път в историята на Русия всичките й граници са "покрити от противоракетни системи за ранно предупреждение", предаде АП.

Русия поддържа в добро състояние своята ядрена триада - стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници, въоръжени с ракети, увери Владимир Путин на заседанието. Триадата "играе ключова роля в запазването на стратегическия паритет", напомни той.

Делът на модерните въоръжения в ядрените сили на Русия е почти 60 процента; подобрена е и подготовката на войските, както показа последното стратегическо командно-щабно учение "Кавказ-2016", добави президентът.

Руският държавен глава вече обяви през юни 2015 г. влизането на въоръжение в ядрените сили на над 40 нови балистични междуконтинентални ракети, които са способни да "пробият и най-модерните системи за противовъздушна отбрана" в отговор на американския проект за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, припомня Франс прес.

Русия е обезпокоена от разполагането в Румъния и Полша на елементи от американския противоракетен щит, който според нея е насочен срещу нейните способности за ядрено разубеждаване. Според Вашингтон този щит е предназначен да защитава Европа от евентуална иранска заплаха.

"Трябва да внимаваме за всяка промяна в баланса на силите, трябва да следим внимателно и политико-военната ситуация в света и преди всичко по руските граници и да коригираме навреме нашите планове, за да елиминираме потенциалните заплахи срещу нашата страна", заяви Путин пред военните.

В последната руска военна доктрина, приета през декември 2014 г., не се споменава за възможност за превантивен ядрен удар при каквито и да са обстоятелства. В документа се казва, че Москва си запазва правото да използва арсенала си само в случай на агресия срещу нея и срещу нейните съюзници или в случай на заплаха за самото съществуване на държавата, отбелязва Франс прес.

В края на юни Путин обвини НАТО, че иска да въвлече Русия в трескава оръжейна надпревара и да наруши военния баланс, установен в Европа след разпадането на СССР.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
9
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 7 години
Най-вече от червено-тиквеничковщина.
88
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Травеститите от НАТО нямат шанс срещу Русия на Владимир!
87
11
 
24
 
! Отговори
супер преди 7 години
Браво на Путин! Истински държавник!!!
86
10
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
До Анонимен 129Е, да де, ама по-добре да живееш в кредити...отколкото в мизерия
85
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички в щатите и Европа живеят 90% на кредит, коли, къщи, хладилници, телевизори, почивки. Какво толкова ги величаете? Били богата икономика. Кое им е богатото? Един Люксембург има външен дълг по 1 млн долара на глава от населението. Какъв вътрешен продукт генерира Люксембург, че има такива заеми? Икономиката на САЩ се крепи на войни далече от тяхната територия. Русия им сложи прът в колелото и малко им се зави свят. Как си мислеха да прилапат природните им богатства, ама... пипец!
84
17
 
8
 
! Отговори
Lavazza преди 7 години
Русия е същата *** като България. Има живот 4-5 от най големите и градове... в останалите пият одеколони, щото нямат пари да си купят и най евтината водка. Обаче в същото време усилено се развива ядрената мощ на страната...
83
2
 
11
 
! Отговори
РККА преди 7 години
27 години ни го мушат и в ушите доде се кефим на кого му е по голем грездея.....
82
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До АнонименАбсолютно позна-Путин не пие!
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В периода 1990-2015 в България са починали приблизително 2 900 000 души по различни причини. Причинените от бедност са над 410 000 българи.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактВпрочем,най-страшни са тия руснаци,които въобще не пият!---------Като този на снимката!
79
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Догодина Босфора ще е руски !!! А срещу Капитан Андреево ще се вее руското знаме !!!
78
11
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
тази пропаганда си е насочена за руските мужици.Те без враг няма да имат смисъл на живота..ха.ха . и с това "модернизиране на руската армия" най скрито се пълнят сметките на Путин в Швейцария и Панама.... Няма да смее да пуска каквито и да е бомби че върхушката на Русия има имоти в Европа и САЩ и да не споменавам че и децата им живеят там...Всичко е заради дураците-мужици..ха.ха
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой утрепа одитора на Нато?
76
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американската политическа и икономическа система се намира в тежко състояние.
75
3
 
25
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Когато САЩ се откажат от претенциите си за единствен господар на еднополюсен свят (както вече ги съветва хитрият евреин Бжежински) нещата ще си дойдат на мястото. Тогава ще видят в Русия не враг, а съюзник срещу ислямския фундаментализъм.
74
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви ядрени оръжия, Бог да ги прости 62 човека пили лосион. Те се тровят с алкохоли ментаци...
73
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 2000 година насам средната класа в Русия скочи от 8 на 32 процента, жизненото равнище осезаемо се покачи - пенсиите се увеличиха 12 пъти, заплатите 14 пъти, съвсем различен е международният статус на Русия.
72
15
 
5
 
! Отговори
жужи се посра преди 7 години
Русия първа военна сила в света? Да, да! По различни оценки за 2015 г. САЩ ще харчат за отбрана между 581 и 610 млрд. USD. След тях се нарежда Китай с 129-216 млрд. USD, Русия според различните оценки е или трета, или четвърта с между 70-84,5 млрд. USD. Около и след Русия по големина на своите военни бюджети се нарежда Саудитска Арабия (80,8 млрд. USD), Великобритания (60,5-61,8 млрд. USD), Франция (53,1-62,3 млрд. USD), Япония (45,8-47,7 млрд. USD), Индия (45,2-50 млрд. USD) и (Германия (43,9-46,5 млрд. USD). Очевидно трябва да си много самоуверен, за да се противопоставяш във военно отно
71
3
 
20
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Дали на Путин не му омръзна от американските номера и да е решил да приключи с тях окончателно?С тоя разстрел на руския посланик ЦРУ яко се оляха....
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е една огромна казарма която пази суровините на Запада !