България изгубила ?3 млн. евро от криптовируси

Кибератаките през умни устройства ще се увеличават през 2017
5 яну 2017 11:37, Екип на Bloomberg
6
България изгубила ?3 млн. евро от криптовируси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За изминалата година загубите от криптовируси в България са над 3 млн. евро. Те, както и фишингът и кражбите на кредитни карти ще продължават да бъдат тенденция, но се очаква засилване на кибератаките през умните устройства през втората половина на 2017. Това обяви експертът по киберсигурност Ясен Танев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Тодор Донев и Стилиян Ангелов от Обществото на етичните хакери той коментира каква трябва да бъде нормативната уредба при борбата срещу киберпрестъпленията.  

"Дигиталният свят не трябва да се разглежда като разширение на начина, по който живеем. Той трябва да се смята за еквивалентен на реалното, киберпрестъпленията трябва да бъдат пренесени към реалните казуси", подчерта Танев. 

Във връзка с предложените промени в Наказателния кодекс за включване на киберпрестъпленията той заяви, че тази стъпка е малка и няма да има никакъв ефект.

"Киберпрестъпленията са дефинирани доста общо, а наказанията са под 4 години ефективна присъда, като вероятно ще се излезе с условна присъда или обществено полезен труд. Глобата от 6000 лв. е по-скоро смешна", каза той.

"Съдебна отговорност е доста краен вариант, но със сигурност всички участници трябва да отговарят за това да пазят интернет чист", подчерта Стилиян Ангелов, допълвайки, че в Германия е предложено потребителите да бъдат глобявани, ако не поддържат актуална версия на антивирусната си програма.   

"В повечето случаи потребителите нямат представа какво се случва с техния компютър и реално те не са задължени да го правят. Всеки от нас реално след едно такова заразяване може изведнъж да се превърне в атакуващо звено", посочи Тодор Донев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
2 изгорелия преди 4 години
До Анонимен

Разбира се, че е отделно на външен хард и на компютър, който няма връзка с интернет втори архив.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен устройства трябват и знания, за да се настрои архива така, че всичко да става автоматично в същото време да се загуби максимално малко ..при какъвто и да е проблем вкл и технически. Или сядаш да четеш или си плащаш, да се надяваш на късмет е меко казано наивно.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До №2 Външният носител трябва да не е скачен постоянно с компютъра. В Русе така изгоря една счетоводна фирма с три външни диска. Информацията на фирмата бе криптирана и след като не плати 500 евро изтрита. Фирмата фалира. Както е тръгнало след десетина години Интернет ще умре- убит от вируси и претоварване на каналите му за връзка. Последното е мнение на английски експерти.Т.н. социални мрежи са един нов наркотик с бавно действие.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много експерти по киберсигурността се навъдиха напоследък.всеки иска да изкара лесни
пари :)
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме удари миналия Януари точно като нямах сериозен архив. Всичко замина най - лошото счетоводството за две години. Да ми е за урок! Сега постоянно архивиране на външен носител. Ако искат да го криптират през ден сега компа. На тези дето ги пращат им пожелавам мек шнур до живот!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги пишат на оня от данс дето често се изказва по медиите