Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когда пиндосы бомбили Сербов,вы молчали!!!! Когда у Сербов отобрали Косово вы так же молчали!!! Давай посмотрим,кто на сегодня не вступил в НАТО из Славян? Сербы и ВС!!! все остальные прогнулись перед пиндосами.В том числе и ВЫ.Как я ДОЛЖЕН к ВАМ ОТНОСИТЬСЯ?Сейчас ваша страна используется ими против России!!!
103
9
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Няма да се прибирам повече в БГ! Не желая Путин да ми изпрати зелени човечета.
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я просто высказал СВО личное МНЕНИЕ. Ваши дела знаю прекрасно.Все высказывания ваших политиков Президента знаю наизусть!!! Я живу в России,и горжусь этим! Когда-то я вас уважал.Мне 45 лет.У меня были друзья Болгары.В данный момент мы по разные стороны баррикад. Вступив в НАТО и поддержав санкции в отношении России,это акт агрессии? Как я должен к вам относиться по твоему? Когда я знаю что в ближайщие дни к вам тоже придут танки пиндосов против России?
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 119 Вы давно сами себя оттолкнули от России. Не я заставил вас вступить в НАТО и за язык ваших политиков не тянул.Когда они вводили санкции против России и поливали нас грязью КАЖДЫЙ ДЕНЬ!!!
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога само да ви кажа че тая статия на Дойче веле е писана от руските хакери.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Fox News: американская танковая бригада в Европе хорошо, но мало.Поляки уже починили МИГ-29 для вас? Вам видимо придтся бороться с Россией плечм к плечу с пиндосами. Удачи вам!
98
1
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 7 години
Преди изборите: Тръмп: Изборите ще бъдат манипулирани!Обама: Няма абсолютно никакви начини изборите да бъдат манипулирани. Човек който твърди обратното е некомпетентен и неспособен да управляваСлед изборите:Тръмп: Изборите не са манипулираниОбама: Изборите са манипулирани
97
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Германските нацисти,покорили се на Израел,така ли пишеха за Джордж Х. Буш ( директор на ЦРУ и един от първите ученици на оцелелите нацисти).
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болгары вы цветы закупили уже? Встречать своих братьев пиндосов? Которые уже скоро к вам приедут на танках Россию сдерживать?
95
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ислямска Държава е военно крило на Израел и НАТО-ОТАН.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно забелязва предният коментиращ, че Хюсеин Обезьяна сам се оплита в лъжите си.От една страна твърдят, че Русия е слаба, а от друга, че е силна, защото назначава президенти.Е, не става и двете, сори.Изберете си само една лъжа, двете лъжи си противоречат.
93
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Еврейските сатанински животни подкрепят ИСИЛ,не ни баламосвайте.
92
1
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
...и ти си ***, но те търпим.
91
3
 
10
 
! Отговори
САЩ ще се разпадне преди 7 години
Според пророчеството на Ванга, последния хамерикански президент ще е тъмнокож. Като гледам, Обама ще иска да оспори изборите чрез един доста измислен аргумент. Това ще е краят на САЩ, ако маймунката опита да не допусне Тръмп в белия дом.
90
0
 
10
 
! Отговори
Благомерси преди 7 години
Тя тази манджа я претоплят вече не знам за кой път...Мерси, ние вкиснали манджи не ядем, намерете си други абдали.
89
8
 
5
 
! Отговори
за жалост преди 7 години
най големите задръстеняци в света държавата на *** само *** и алкохолици
88
2
 
10
 
! Отговори
Според Обама преди 7 години
Според великия Обама Русия е регионална държавичка. Как така стана тогава, че малкия Путин (Според Обама) диктува какво да става във великите Щати?
87
4
 
13
 
! Отговори
Какво доживяхме преди 7 години
Путин назначава американския президент, според разсъжденията на маймунката Обама. Че той Путин наисина е велик тогава, щом диктува какво да става и в Америка вече. *** не я ли е срам да ги говори тия неща?
86
2
 
11
 
! Отговори
ПЛАНЕТ ОВ ДЪ ЕЙПС преди 7 години
СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ, А НИЕ ОТНОВО СМЕ НА ГУБЕЩАТА СТРАНА... "СЪЮЗНИЦИ" НА ТУРЦИЯ И С. АРАБИЯ-НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПОЗОР В ИСТОРИЯТА НА БГ!!!
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО ПО-ВАЖНА Е ДЕГЕРБАРИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯДържавата ни трябва да се освободи от пиявиците - гербАри, които са се впили в нея.