Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та

Повечето потребители в Русия здраво затегнаха коланите
18 яну 2017 10:07, Елка Василева
296
Руснаците за храна нямат, търсят повече Ламборгини-та
Снимка: архив, Reuters

"Повечето потребители в Русия затегнаха коланите", пише "Независимая газета", цитирайки данни от проучване на центъра "Ромир".

Средната касова бележка от декември е стигнала петгодишен минимум - 591 рубли (около 10 долара). Хората в Русия не са излезли от режима на икономии дори за новогодишните празници.

Почти 40 на сто от населението на федерацията спадат днес към категорията бедни, ако се вярва на субективните им оценки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски икономисти съобщили по-рано, че през 2016 г. близо 30 на сто от гражданите споделяли, че за тях е проблем да си купуват дрехи, а към 10 процента заявявали, че не им е лесно дори да си купуват храна.

"През последните две години покупателната способност на руското население спадна, що се отнася до всички категории стоки. Сега тя е на нивото от 2008-2009 г. - отбелязва бизнесменът Станислав Черкасов. - Хората се отказаха най-напред от стоките не от първа необходимост. Над половината разходи на едно средностатистическо руско семейство днес са за покупка на храна".

Проблеми споделят и компании от чужбина, опериращи в Русия. Швейцарски производители на часовници посочват например, че от януари до ноември 2016 г. износът им за федерацията е спаднал с 46 на сто в сравнение със същия период от предходната година.

Според експертите кризата вече е стигнала и до заможните жители на Русия. "Те вече се отнасят по-избирателно към ценовата политика на производителите, към качеството и количеството на купуваните стоки и услуги", констатира аналитикът Дмитрий Лукашов.

"По време на криза в заможните и много заможните семейства расте потреблението на трайни стоки и услуги, които поевтиняват - някои марки скъпи коли, недвижими имоти с отстъпка, творби на изкуството", казва колегата му Алексей Антонов.

Общите тенденции в сферата на услугите са негативни. Според официалната статистика оборотът в търговията на дребно е намалял през периода януари-декември м. г. с около 5 на сто в сравнение с предходния, а в общественото хранене - с 3,6 на сто.

На фона на общия спад обаче са регистрирани и локални пикове. По данни на агенция "Автостат" за деветте месеца на 2016 г. пазарът на нови автомобили "Ламборгини" в Русия се е качил с 41% в сравнение със същия период от 2015 г. А за компанията "Ролс-Ройс" руският пазар през 2016 г. е бил най-големият в континентална Европа, допълва "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: храниРусияпотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чекист тук два три месеца зима там половин година най ниските дръжки (((
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Таракан Бактра IYIБългарският флаг и надписът може и да не са популярни, но аз да те светна, че няколко европейски държави ни предложиха помощ след трагедията. Друг е въпросът, че ББ отказа. Обаче, хората явно се бяха заинтересували.
197
0
 
3
 
! Отговори
До 226 преди 7 години
Доста ограничен човек си,щом сравняваш Елън Маск с българските и руските олигарси и щом слагаш знак за равенство между тях.Защото едно е да си заслужил парите си с ум и знания както е Маск,друго е да ти дадат общонационалната совственост и ресурси да ги експлоатираш ти и да даваш по веригата на кукловодите над тебе.Никой не ти говори за пролетарщини,касае се за престъпност,незаконност и липса на правоприлагане
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 230 руска средна 30 000 рубли Българска средна 800 лева на кантар какво можещ си купи около -400рубли -12 лева е половин кило от най важния за руснака продукт водката в Москва Всеки с нет може да види обявите за работа и цените по магазините и сам да прецени не да слуша тро,ли
195
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един княз с Ламборгини и 300 000 руска рая да му го изплаща И така още от Рюрюк на сам е тогава са били коне ама важен е манталитета И после русия не била крепостна ко4ина Битер ИСИЛ
194
5
 
5
 
! Отговори
was преди 7 години
Няма по нещастен народ от руския, но си заслужават беднотията и гладорията като са такива овце!!!
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 224 то4но ЛАМБОРГИНИ се произнася
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво стана сега? Нали, уж живеехте в рая създаден от другаря Путин? И как така няма пари? Смятайте колко са зле щом техен вестник го е написал това и са го пуснали въпреки цензурата.
191
0
 
5
 
! Отговори
Недоумяващ преди 7 години
Чудя им се на някои.Кога станаха калайджии,кога им поСИНЯХА зад ници те? Хем протрити ***,хем празни джобове,хем къркорещи кореми,хем студени къщи,хем празни хладилници,хем болно здраве....Ама си им харесва,бе..Мазо хизъм ли е,просто тия ли е,*** го разбери,ама не е хубавичко...
190
2
 
4
 
! Отговори
не бе преди 7 години
напишете направо в цифри - скапаните американци са потребили, изхарчили - толко и толко, а в благоденстваща рус аборигените - тплко и толко!
189
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бреееей, оправихме България, сега се занимаваме с Русия. Значи като искате да се сравнявате с руснаците са нужни няколко неща само . Какви са заплатите там и тук и какво можеш да си купиш с тези пари. Другото са алабалистики. Като направите такова сравнение ще видите ,че ние сме доста по-зле от руснаците.
188
1
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Пешко-Майорски може и да не лъже...Ако в периода1980-90 г е бил майор от ДС нищо чудно че си спомня с умиление тия години...
187
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ламбургини - италиано файтоно друсано
186
6
 
7
 
! Отговори
Българо-славянин преди 7 години
Последни напъни на дъртуия Сорос и продажното ЦРУ да злепоставят Славянската Раса. От утре хамериканците ще целуват ръката на Владимир Путин и ще се радват когато той ги погали по главичките. Дойде краят на либералната демокрация - новото преразпределение на благата е не според това какво заслужаваш, а според това към коя раса принадлежиш.
185
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 222И сега какво ми съобщаваш? Същото каквото чЛенин и Сралин са говорели на неграмотните мужици преди век, че е необходима световна пролетарска революция и експроприиране на експоприаторите. Защо ми се струва, че човека никога няма да поумнее и винаги ще върши едни и същи глупости. Ами бъди умен колкото Елон Мъск и трупай пари. Скоро ще се изпълни и мечтата на комунистите да ядат и пият на корем и да не работят, но това ще го направят хора като Мъск, а не като чЛенин и Сралин.
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "схеми чрез които се ограбва мнозинството!" Така е .Затова яж, пий и си носи новите дрехи - игнор на ТВ, радио и такива статий.А ако ти паднат политици, полицай, адвокати, лекари ГИ СКУБИ до петите :)
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте викали Ламбургини на Ламбурджинито!Много селски звучи.Думата е италианска,а там G се чете Дж.На италиански е Ламбурджини,така че това наименование е единствено меродавното,а и звучи много по-добре.Ламбургини е все едно на някакъв турски диалект
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в България и в Русия и навсякъде проблема е един-че парите са в една шепа богопомазани,а всички останали им работят за жълти стотинки.На матеряла непрекъснато се втълпява чрез медиите,че положението е зле,че пари няма,че е криза и трябва да се затягат коланите.Просто пари има,но са само в един процент от населението и в Бг и в световен мащаб.И не че този процент са много умни,предприемчиви,находчиви и т.н. както ни се втълпява.Не.Просто става дума за схеми чрез които се ограбва мнозинството!
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 215-тия RE: "Когато си от банкянския бостан,тик-вата ти не може да роди друго,освен кухи семки.Доказано..."ХаХаХа в 10ката :)))
180
2
 
4
 
! Отговори
До 215-тия преди 7 години
Когато си от банкянския бостан,тик-вата ти не може да роди друго,освен кухи семки.Доказано...