САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна

В ООН Съединените щати осъдиха руската агресия в Украйна
3 фев 2017 14:13, Елка Василева
367
САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

Новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт, тя даде да се разбере, че санкциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна.

Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин обвини прозападните власти в Киев, че са провокирали новата ескалация на насилието, за да си осигурят повод за пълен отказ от Минските споразумения.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че иска да се представи за жертва пред международната общност, тъй като се нуждае от пари.

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия изпробва реакцията на на новия президент на САЩ. Маккейн призова Тръмп да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, за да може да се защити.

Междувременно двете страни в конфликта съобщиха за нови шест жертви вчера, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на убитите след новата ескалация на конфликта през уикенда достигна най-малко 15.

Съобщено бе за смъртта на двама украински войници, един проруски сепаратист и трима цивилни.

Над 9700 души бяха убити от началото на конфликта през април 2014 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още по темата: УкрайнаООНСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
5
 
! Отговори
ВЪЛЧО ЧОРБАДЖИЕВ преди 7 години
И АЗ НЕ МОЖЕХ ДА СЕ СТЪРПИМ КАТО ЧЕТЕМ ТУКА КАКВО ПИШАТ ЗА КРИМ А АЗ СЪМ МНОГО ГРАМОТЕН И СЪЩО СЪМ ЧЕЛ ВИНИТУ И САМО ВИ КАЗВАМ ЧЕ КРИМ Е УНГАРСКИ НЕМА СПОР
177
1
 
3
 
! Отговори
Владо преди 7 години
До Анонимен Прогнозита за БВП на "окупаторите" от американските агенции е около +2 % ;-) Икономическата политика на САЩ и Тръмп Се припокриват с извастна степен с тази на РФ това ще рече протекционизъм навсякъде където има изгода ще се толерира местното производство
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 239Е защо да ги мразя, не съм чул някой от Крим да реве, че е минал към Русия и не разбирам защо и е на Украйна този полуостров, като там хората са си добре и сега, само и само те да са отгоре. Да им го харизват тоя Крим и готово, то с него и без него си е все тая.
175
1
 
11
 
! Отговори
Джо Фердинандов преди 7 години
А пък аз казвам на Майкъл Трендафилов, че по-големи пияници от украинците и поляците няма. Казва се пиян като казак, нали така. За английските *** да не говорим, тези същите които правят балконинг и вместо в басейна падат на плочките.
174
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Крим е окупиран, окупаторите ще имат отрицателен ръст на БВП. Въпросът е приключен
173
1
 
11
 
! Отговори
Майкъл Трендафилофф преди 7 години
Катио замина за щатите ще кажа на Тръмп че не е прав за Крим и ще му предложа аз и президента Плевнелиев да заминем за Крим и до го освободим ама я по-добре само Плевнелиев да ходи там. Той и без това каза че ще ходи на барикадите а в Украйна много го обичат.
172
2
 
10
 
! Отговори
РККА преди 7 години
Те и Мексико имаха някакви териториални претенции към щатите ама в ООН и дума не обелват,но пък по примера на нашите първи дружки дето искат мексиканците да споделят разход от 120 милиарда за ограда по границата може да поискаме и ние от ефендитата некой леф,хъъъъъъъ.ха,ха,ха
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кака Куки Фейли явно е имала мокри сънища преди да се качи на тази висока трибуна!алоуу лейди, не се хабете напразно.Русия и нейният президент не са за плашене!Don't worry,be Heppy!а сенатора-ястреб е ял бой във Виетнамската война,бил е пленник и още му държи влага!
170
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Анонимен 232Е еврейте какво бяха направили на германците само преди 80?Ами индианците, ами хилядите *** дето са избити в САЩ, те и сега си ги трепат на расова основа, *** много много не медиите не ги показват.В Америка ако си полицай може да гръмнеш черен само щото си е почешал по *** , а ти си решил , че ще вади пищов и осъден за това няма.
169
1
 
10
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Пак няма да ги огрее хамериканците и киевеският пияница
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 230: "Приятно ми е Станислав,..."Като си СтаниСЛАВ, защо мразиш СЛАВяните ?
167
9
 
2
 
! Отговори
Майкъл Трендафилофф преди 7 години
Аз много обичам американците защото гледат крави и пият само уиски и са постоянно трезви и затова ще емигрирам в САЩ само че не ми се гледат крави а ако има нещо по-така ама уиски ще пия защото много обичам американците и така ще им покажа колко много ги обичам а не като руснаците които пият само водка и са постоянно пияни
166
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е обещал на американците да са отново номер 1, което означава, че ще мачка всички без изключение
165
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се как може гражданите на най-бедната и беззащитна държава държава в Европа да одобряват анексиране на територии извършени на принципа, когато много силна държава с ядрено оръжие напада по-слаб противник без ядрено оръжие. Явно това да си русофил, означава да нямаш родина
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 225Приятно ми е Станислав, сега и ти си кажи името и вече ще познаваш един.
163
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялото Славянство е на страната на Украйна !
162
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Анонимен 220Надушвам куража в теб даже и през кабела, а по повод конфликтите както се изрази да смажат, тебе ако някой ти каже че иска да те смаже, какво ще направиш.
161
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам хора които да одобряват окупацията на Крим
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на злото ще трябва да се откаже от анексираните територии защото лошо и се пише
159
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп би продал Крим на Путин, ама последния няма толкова пари, та затова ще трябва да го връща