Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб

Три руски машини са се приближили до американски кораби в Черно море
15 фев 2017 09:00,
259
Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб
Снимка: архив Reuters

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Капитан Дани Ернандес, говорител на командването на американските войски в Европа, става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Той определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщи БТА.

Първото прелитане било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети с цел получаване на информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни са били инцидентите с руските самолети Су-24, защото те летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
14
 
! Отговори
авер преди 7 години
а бе какво има сащ с черно море? Кво дирят тук? Русия има излаз на черно море, нямат ли право да летят в близост до териториите си?
111
2
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
156ти да не беше на борда на Портър, че знаеш районите на плаване
110
10
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Дали Крим е руски или не,украинската армия скоро ще иде да провери,но резултатът от проверката ще се окаже печален за буйстващите тук русофили!
109
2
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
154има мнения,когато започнеш да мсчкаш населението, нсли на косоварите за това държава им дадоха
108
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ),савецкия каскет живее във времето на варшавския договор :) Рутинното патрулиране е на десетки мили от бреговете на България, Румъния и Турция - все натовски държави.Свалете им един самальот и ще се научат.
107
5
 
9
 
! Отговори
руснак преди 7 години
не споменавате какво е било акото на екипажа на кораба -рядко или гъсто!
106
5
 
6
 
! Отговори
До Боби 120 преди 7 години
Сръбска армия се би и край Велбъжд (днешен Кюстендил)- това значи ли,че Кюстендил е сръбски бе,червени русо-сърбоманчета? Виждате,че вашата логика пет пари не струва: Косово и Крим са древни Български земи а след Берлинския договор Косовските Българи бяха насилствено обърнати на сърби,с някои изключения разбира се!
105
3
 
9
 
! Отговори
гого преди 7 години
до 130защо самолетите не летяли над турски бойни кораби, просто е, защото турските кораби не се врат до руски териториални води....
104
5
 
6
 
! Отговори
за 150 преди 7 години
Аре стига си църкал па ти едно и също ве, какъв референдум бил ли си там видял ли си нещо. Крим е руски и толкоз, който не вярва да ходи да провери.
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия отново напълниха гащите, що за кораб плаши се от два три самолета всеки може да лети във международни води, аха.
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните краварски провокации, нека се приближат още към Русия в опасна близост краварите. То си има самолети да ги наблюдават, а може и да ги опърлят някой ден.
101
3
 
7
 
! Отговори
до 142 преди 7 години
Косово е ЧИСТО СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ!
100
6
 
3
 
! Отговори
До Боби-120 преди 7 години
Имаш грешка: това,че сръбска армия се е била в Косово не значи,че то е сръбско- и немска армия се би край Москва но това не значи,че Москва е немска. На Косово имаше и турска армия: по твойта логика Косово може да е било и турско,както разправят и косоварите впрочем. Сърбия не е независима от 1804 г.: тя само става сръбска автономна зона в рамките на Турция,и то от 1806 г.,с някои прекъсвания. Никога Сърбия не е посмяла да обяви независимост сама- нейната независимост я обяви Европа в 1878 г.!
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е вярно Русия граничи със Черно море ако не знаете, а какво прави под руските самолети тоя краварски боен кораб и защо ги приближава ? Да си стои в Атантическия или Тихия океан и да не се приближава наблизо и то опасно !
98
4
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
какъв съюзник ни е САЩ, бе б'аламурници..ще тръгне Америка да помага на България в критична ситуация.. някъде в сънищата на родните б'алъци..от умрял писмо...то бива глупави хора ама чак пък толкова..
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 130TURCIA IMA SAMO RIBARSKI LODKI ZA KALKAN....ZATOVA !
96
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези самолети що не минат над някой турски военен кораб ! Ще им е за последно :)))
95
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Космическия, ти наистина си тежък и неспасяем случай. В някакъв смисъл ти съчувствам, това да си толкова уникално ограничен и дезориентиран сигурно не е лесно.Тежка съдба имаш.
94
1
 
3
 
! Отговори
Робски преди 7 години
За който не е разбрал: щатите са една модерна версия на Римската империя, но всяка империя се распада рано или късно.А ние сме бачкерите дето сме им работили от хиляди години на всички империи около и върху нас.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия нападна без причина свободна Украйна"Клането в Одеса не е причина. Тежко въоръжение и бойна техника срещу източна Украйна също не е причина.И ВЪПРЕКИ ТОВА Русия никого не е нападала. Ама ти си вдлъбнат шорошки клакьор и дрънкаш по схема. Номерът е там, че на всички им е ясно кое какво е, и освен да станеш още по-смешен, друго няма да е.