Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб

Три руски машини са се приближили до американски кораби в Черно море
15 фев 2017 09:00,
259
Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб
Снимка: архив Reuters

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Капитан Дани Ернандес, говорител на командването на американските войски в Европа, става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Той определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщи БТА.

Първото прелитане било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети с цел получаване на информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни са били инцидентите с руските самолети Су-24, защото те летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
36
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Според същите международни норми които краварите цитират бойни кораби на не черноморски държави могат да пребивават 20 дни в акваторията след това тези норми не важат и всяка от черноморските държави може да предприеме военни действия срещу тях така ,че е най-добре да си гледат календара за да не стане нЕкоя грешка .
11
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те така прелитаха и около Турция ама им го върнаха пилото в дървен костюм Путьоо да си го награждава посмъртно. Ама сега недоклаатеното джудже е зает да награждава Гиви :))))))))))
10
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да прави друго руската измеет. Станаха за смях. Цял свят се гаври с кочинаата им.
9
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конашенков им е отвърнал най-точно.
8
43
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патрулира в близост до страни-членки на НАТО, така че си е съвсем близо до където трябва.И в тази връзка - Руснаците какъв го дирят в Куба или в Ламанша ? Я ще ви и тъпите рашки изказвания, нагли лосионолокащи твари
7
6
 
39
 
! Отговори
Карам градско преди 7 години
Бас фащам че самальота е по-близо до Масква, отколкото коритото до Лошингтън!
6
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите в паника , военните моряци пак ще напускат флота
5
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са на препарати за вана миличките :)))))
4
34
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
*** *** , пак са се опитвали да търсят водка на необичайни места :D
3
5
 
17
 
! Отговори
маке преди 7 години
некой ке ритне камбаната и ке стане една не ти е работа
2
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който нема държава на черноморието-да се пръждосва там, откъдето е дошъл!
1
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Да се знае, кой е стопанина на Черно море.