Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
9
 
! Отговори
125 преди 7 години
Говорим за Европа на няколко скорости,ти Италия къде я слагаш в цивилизацията ве,ела в Ирландия да видиш как се набиват спирачки само като видят човек,ела да видиш ред и общество
73
2
 
14
 
! Отговори
До 122 преди 7 години
Какви пешеходни пътеки бре. Ела в южна Италия и да видим как ще ти дадат предимство на пешеходна пътека. Даже ще отнесеш една здрава псувня. Добре дошли в европа. В Неапол за неразбралите.
72
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се ,че Европа ще е на няколко скорости,там където има изградени ОБЩЕСТВА ,там ще е цивилизацията,всичко друго про кремълско ще е на задна прашка.Другари,няма как всекидневно да се избивате по пешеходни пътеки и да претендирате на равно с ирландското общество,та вие сте православни про руски АБОРИГЕНИ
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сья. Шофьора колкото и да превключва скоростите, трябва да има газ за да се включат, а газта в Европа идва от Русия. Няма ли газ, няма файда от скоростите. Това разбирате ли го. Америка няма да даде газ, ще даде само спирачка.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на Меркел, тия палячовци от Бг, не могат за собствения си народ да работят, тръгнали на Германия акъл да дават. Де Де
69
1
 
1
 
! Отговори
Юнкер към Меркел преди 7 години
Тез червени домати, КОЙ ги мама разклати.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера скачахте, че искате по голяма независимост от Брюксел, сега се сърдите, че някои държави искат по голяма обвързаност и ви предлагат избор дали и колко да се обвързвате с Брюксел и да си останете в съюза...просто не ги разбирам тези червени хорица дават им това което искат свобода дали да се съобразяват или не с бъдешти решения на Брюксел ама това сега било лошо????? Това според червените било дискриминация......
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закриване на всички секции в република Тирция, което ще е временно решение за тези избори, което ще породи капсулиране на някаква част от избирателите там или широка кампания към здравите все още корени във Младите и не толкова млади хора преселили се в Турция по волята на старейшините си, но чувсващи се не на място с българско държавнотворческо съзнание и различни там при тях. Бъкгария ще пребъде като свободна и свята република. НАРОДЕ!!!!
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато."Хубаво президентче си избрахте ... вече е разкрит от всички, дилетант...подкрепя СЕТА без да има смисъл...скарват му се, че след 3 седмици имаме избори и обръща палачинката! Само, че е пропуснал да разбере, че хората в Брюксел не са пенсионерския клуб в овча купел 2.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли намеса на република Турция за изборите в България. Има. Каква. Участие на турския посланик като присъствие в събирания на партия ДОСТ и изказване на турски министър към гласуващите да внимават за кого гласуват със заплаха да гласуват за ДОСТ тъй като много от гласоподавателите с двойно гражданство имат бизнес в Турция или техни роднини имат работа в тази република. Това е директна заплаха за национаната сигурност и за правата на човека. Какъв трябва да е отговора. Стена.и
64
10
 
3
 
! Отговори
void преди 7 години
Най-якото е че както Радев като марионетка на БСП така и всички драскачи тук скачат на нож при думите "Европа на различни скорости" - без да имат и най-бегла представа какво означава това. За първите това е важна опорна точка за предстоящите избори - как видите ли БСП се бори за равнопоставеност; защо обаче нито една медия не е разяснила на вторите - това вече е мистерия. И не - Европа на различни скорости няма нищо общо с разделение и неравнопоставеност. Но кой ли го е грижа, нали идат избори..
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин"Ако ЕС ни обърне гръб, и ние ще обърнем гръб на ЕС."---Ако ЕС ни обърне гръб, ние няма да им обръщаме гръб; ще ги наведем и надупим.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да ме освободиш бе пич, като целия ти е отзад. И свали тази рокля днес не е събота.
61
2
 
18
 
! Отговори
на две скорости преди 7 години
Европа на две скорости означава, дебелите германци да стават все по-богати, а бедните българи да стават все по-бедни!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванчо, Ванка, пич! *** той се разпадна бе пич, като орел рак и щука е станал тоя съюз, на никъде не се движи, ти за скорости говориш пич!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката добре са я докарали. Ама да внимават, да не им треснат някоя глоба от Брюксел, да кажат че това е хибридната война да Путин да показват фотографии на Юнкер които правят алюзии с позите и физиономиите от речите на Хитлер.
58
1
 
15
 
! Отговори
Нестор преди 7 години
За съжаление Източна Европа изгуби още с превземането на Константинопол . Запада умишлено не изпраща помощ за да може "Вечният враг" да бъде сломен завинаги . И така си продължава : Римо-католическа Европа (Запада) срещу Византийската общност (Изтока) .
57
5
 
16
 
! Отговори
до Българин преди 7 години
Ако ЕС ни обърне гръб, и ние ще обърнем гръб на ЕС.Правилно. Но трудно. Държат ни здраво, повярвахме им и съсипахме всичко, сега няма мърдане, 100% сме зависими от тях. Единственото което може България да прави е да се навежда и да изпълняват както много добре го е разбрал Бойко Борисов, иначе ще ни смажат, изобщо няма да се церемонят с нас. Тези хора са рязали ръцете на деца които не си изпълняват нормата на плантациите в Конго, затова са богати, изобщо няма да им мигне окото да ни смажат.
56
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ако ЕС ни обърне гръб, и ние ще обърнем гръб на ЕС.
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставането ни в този лицемерен съюз ще бъде гибелно за България.