Нови граници се чертаят полека-лека в Украйна

Руски печат за идеите на донбаските сепаратисти
14 мар 2017 10:07, Елка Василева
96
Нови граници се чертаят полека-лека в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Разграничителната линия между провъзгласената в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) и територията под контрола на Киев получи статут на държавна граница. Указ за това подписа лидерът на ДНР Александър Захарченко, пише "Аргументи недели".

Занапред минаващите през линията ще трябва да се регистрират в пунктовете за граничен контрол, а пресичането й извън тях ще се наказва като нарушение на държавната граница, уточнява руското издание намеренията на сепаратистите.

През февруари руският президент Владимир Путин подписа указ, според който в Русия се признават за валидни паспортите, издадени в ДНР и другото местно отцепническо формирование - Луганската народна република.

Указът на Захарченко е в противоречие с Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, отбелязва "Комерсант". В документа, подписан през февруари 2015 г., териториите на ДНР и ЛНР са определени като "някои райони от Донецка и Луганска област" на Украйна. В споразуменията не се говори за собствена държавна граница на ДНР, подчертава всекидневникът.

Според близкия до Кремъл политолог Алексей Чеснаков обаче решението на Захарченко е логично. "С оглед блокадата от страна на Украйна и фактическия отказ на (украинския президент) Петро Порошенко да изпълни политическата част от Минските споразумения, републиките (ДНР и ЛНР) естествено ще доизграждат всички държавни атрибути и институции. Празнотата в политиката винаги се запълва с нещо", коментира той пред "Комерсант".

Запитан дали властите в Донецк са съгласували стъпките си с Кремъл, Чеснаков отговаря: "Републиките уведомяват Москва за действията си".

От януари т. г. групи украински ветерани и депутати блокират жп транспорта между сепаратистките територии и земите под контрола на Киев, с което възпрепятстват доставките на въглища от ДНР и ЛНР. В отговор в началото на март сепаратистите поставиха местните украински предприятия под външно управление и наложиха контраблокада.

Преименуването на разграничителната линия в държавна граница няма да има никакви дипломатически последици, тъй като ДНР не е призната за субект на международното право от никого, включително от Русия, посочва украинският политолог Андрий Бузаров пред "Московский комсомолец".

При задълбочаване на социално-икономическата криза в ДНР все повече нейни жители, постоянно посещаващи или работещи в земите под украински контрол, "ще се изселват било в Украйна, било в Русия. Щом броят на мобилните граждани стане незначителен, границата ще бъде затворена", прогнозира руският аналитик Денис Денисов.

До две-три години територията на ДНР ще обхване и останалата част от украинската Донецка област - "Захарченко има планове с далечен прицел в този смисъл и границата е само една от точките" в тях, твърди експертът.

ДНР и ЛНР вече развиват програма за хуманитарна помощ на хората в земите от двете области, контролирани сега от Киев. Чрез тази програма Донецк и Луганск ще докажат, че могат да се грижат за жителите на Донбас далеч по-добре от украинските власти, които отдавна са зарязали региона, заявява Денисов.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Dobro be .... za Ukraina znaeme deka e Ruska a i Bolgarija mozi mnogu brgu da stani Ruska gubernija a Crno More ke stani Rusko ezero E... togas nie Makedoncite ke odime vo Rusija na more..... aaaahahahaaaaa..
21
8
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Украина потъва в фашистка диктатура и скоро ще стане бреме за ЕС.
20
10
 
24
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ако в Украйна не беше станал преврата всичко щеше да е по старому,но запада не спря с грешките си.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
История на Македония - яростна българофобия, избиване на българи, отказали да се отрекат от българския си корен, забрана на български книги, разрушаване на всички материални следи от Майка България, преиначаване на историята. Украйна сега върви по същия път.
18
11
 
9
 
! Отговори
Еййй преди 7 години
Навреме то можехме да си приберем Македония ако имахме политици като Путин ама на сега Албанците леко по леко я превземат.
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17ха ха ха Още малко и ще кажеш че Армения е нападнала Русия. Ей жалки сте с тия евтини пропаганди.
16
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - ...Армения и ГрузияЕх, тази Грузия! И 1000 пъти да повтаряте лъжата, ООН призна Грузия за виновна за войната 08.08.08
15
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Украйна по дълга време и била българска отколкото руска. Само че на това в училището за руски *** не ви учат. А логиката на 4 е същата по която Русия анексира Крим. Както Крим е с преобладаващо руско население, така Родопите са с преобладаващо турско население. Ако си извадиш главата от гз ще разбереш че това което става и в Крим и в източна Украйна е агресия
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СКОРО И ШОТЛАНДИЯ ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ, И КАТАЛУНИЯ, И ЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ.
13
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Казаха ми го арменци, грузинци и украинци. Армения и Грузия са държави без руско малцинство. Там кво търсеха зелените човечета. Или агресията ако е руска не се брои.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В споразуменията не се говори за собствена държавна граница на ДНР,...............Щом не се говори нищо, значи не е забранено.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ага 4И откъде-накъде я изкопа тази "логика"??? Че Турция е държава от 1923 година, а османската империя я няма отдавна! А България съществува от 1330 години!!! И откъде-накъде, една временно завоювала земите ни липсваща империя ще иска да "връща" нещо наше си???? Така и земите на укруината са си били руски, ВРЕМЕННО ОКУПИРАНИ от някакви укропи, които даже и ДЪРЖАВА НЕ СА ИМАЛИ!!!! Така че ние даже и земите до Цариград може да си поискаме? Нал тъй?
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До#10 Това за руския агресор, Карл Vll, Наполеон и Шикългрубер ли ви го казаха!?
9
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия прави голяма грешка. Това е една бомба подобна на близкия изток. Да не говорим за хуманитарния проблем, населението на тези области в момента е на ръба на оцеляването. На Русия не и пука за местните (независимо като какви се самоопределят) и това трябва да е ясно. По тези територии мир няма да има поне 20 години. Питате ли местните как живеят, как отглеждат деца. Нито на Русия нито на Украйна им пука. Русия винаги е била агресор, а за кво и територия като и сегашната и е не облагородена
8
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Косово се "самоопредели",по сянката на бомбардировачите на ФАЩ и Путин ги предупреди,че залагат за в бъдеще една бомба със закъснител,"демократичният запад",включително и слугата Булг***ристан му се изсмяха,че "народите имат право на самоопределение".Е,сега става това,което Путин предупреди - народите се самоопределят!При това,даже сами,а не както турската армия,преди десетилетия,"самоопредели",непризнатата от никого,Кипърска турска република!А "демократичната общност,ФАЩ",мълчеше!!!
7
12
 
35
 
! Отговори
88 преди 7 години
Кога България ще признае тези нови държави, както призна веднага Косово, дето никога в историята такава държава не е съществувала. В Европа не трябва да има двойни стандарти. Или има все пак?
6
13
 
39
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 7 години
До 1А на македонците кой им плаща за да плюят България, а? Украинците са руските македонци - продажни родоотстъпници, предатели и най-вече тъппанари.
5
26
 
37
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Това са руски земи ,населени с руски граждани !!! На Путин не му трябва да се разширява на запад ,те сами ще поискат нов СССР !! Да живее Русия и руските интереси!!
4
26
 
19
 
! Отговори
ага преди 7 години
По тази логика скоро у нас ще има турски анклави.
3
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си играе с огъня. Тези недочеловеки повтарят едни и същи пагубни практики, но накрая ще платят цялата сметка, заедно с лихвите. Скоро Русия ще се простира от Волга до Урал.