Глобализацията – в помощ на бедни и богати

Конкуренцията дърпа икономиките, твърди Кристалина Георгиева
39
Глобализацията – в помощ на бедни и богати
Снимка: Reuters

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която хвърли оставка като еврокомисар, за да заеме този пост, защити глобализацията при първото си официално посещение в Китай. Тя изтъкна, че глобализацията подпомага и по-богатите, и по-бедните страни, предаде БТА като се позова на Ройтерс.
 
Георгиева, която пое поста си в началото на годината, също така похвали Китай за курса на страната към икономически реформи и отворени пазари.

Отворените пазари, търговията, разделението на труда работят изключително добре за по-бедните страни, посочва Георгиева в интервю за Ройтерс, дадено снощи.

Ползата за по-богатите страни е увеличаващата се средна класа, която търси повече износ от развитите икономики, отбелязва Георгиева, която е бивш заместник-председател на Европейската комисия.

През уикенда финансовите министри от Г-20 не включиха в заключителната си декларация от срещата в Германия предишния ангажимент за поддържане на свободна и отворена световна търговия, отстъпвайки пред натиска на протекционистично настроената администрация на САЩ.

Георгиева призова за "интелигентен, спокоен разговор" за споделяне на ползите от глобализацията в по-широки мащаби.

По думите й всяка страна би пострадала, ако десетилетията интеграция и взаимозависимост бъдат разрушени.

Невъзможно е да се каже, че сега сме в лодката, но само вашият край на лодката потъва, отбелязва Георгиева.

Вместо да се издигат търговски бариери, икономиките трябва да насърчат конкуренцията, която дава тласък на иновациите и повишава производителността, твърди тя.

Георгиева прикани китайското правителство да продължи да работи за отварянето на местния пазар към конкуренцията и да напредва с реформите за създаване на "по-динамична икономика".

През 2016 година 35 процента от растежа в света се дължат на Китай, посочи тя.

По думите й макар този принос постепенно да намалява, той е много значим.

Китай обяви, че целевият растеж на страната за тази година е 6,5 на сто, след като отчете за миналата година темп от 6,7 процента.

Световната банка, чрез Международната банка за възстановяване и развитие, годишно осигурява на Китай заеми на стойност около 2 милиарда долара и участва в проекти, свързани с опазването на околната среда, градското и селското развитие.

Георгиева казва, че най-големите предизвикателства пред Световната банка остават в страните, които са раздирани от конфликти и се борят с глада.

Ужасно е сянката на глада да съществува през 21 век, коментира тя, отбелязвайки ситуацията в Южен Судан, Сомалия, Йемен и Северна Нигерия.

Най-големият ни страх е свързан с този вид опустошения, заедно с природните бедствия и предизвиканите от хората злини, допълва Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за бедните не е в помощ,просто по лесно ще бъдат ограбвани и то в едри мащаби,богатите ще монополизират света все едно че играят на монополи и като няма правителства които могат да ги спрат,ще налагат каквито си искат правила и несправедливости
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобализацията принуждава хората да живеят по начин диктуван им от чужди за тях традиции и вярваия. Храна има достатъчно за всички ако се живее по начина по които диктува природата в определен регион . Глобализацията прави хората бедни , материално и духовно. Кристалина е отвратително чудовище отговорно за нещастието на милиони.
22
0
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Глобализацията в помощ на бедни и богати...Mdaa, snimkata e mnogo pokazna..., za da mogat dve stari lelki...,ot bogoizbranite de...da vzemat 30k+ v mesec/na preden plan/...masovkata otzad triabva da balansira s po edna cupicka indiiska spanacena supa na den.V subota...moze i malko oriz.
21
0
 
13
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
И аз това се чудя, как е възможно? В 21 век в София да се ровят в кофите и млади и стари...??? Благодаря на всички депутати през прехода. И ви пожелавам децата Ви да станат клошари. Грешка не ви го пожелавам а ви проклинам ...
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото са й наредили, това плямпоти и затова и плащат.Няма изненада, че нищо смислено не казва.
19
0
 
7
 
! Отговори
Jersey преди 7 години
Ллелеее, направо ще се разплача от....кеф !По глобализацията имам предвид.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елитът (масони/илюминати), че населението на земята не трябва да надвишава 3 млрд., знаете ли колко им дреме на умиращите от глад, хората умират от глад от стотици години, досега някой от богатите страни, ограбили ресурсите на другите да се е загрижил за тях, даже запад изхвърля всеки ден с тонове храна, всичко е за пред глупавите роби да си мислят, че на политическата и елитарна класа им дреме за хората :D Ти бачкаш за жълти стотинки и плащаш данъци, те правят милиони и някои даже не плащат.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елитът мн добре знае, че ефекта е обратен, ама на тях им е все тая. Говорят едно, намеренията и действията са съвсем други, затова и виждаме света какво хубаво място за живеене взе да става, защото такива като тая вървят навсякъде и дават акъл, а глупаците им се връзват.
16
2
 
26
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Шеф на Световната банка - този плазмодий се изстреля в космоса! Наглите лъжи за "ползата от глобализацията за бедните"....ми те са просто нагли лъжи! Точно обратен е ефекта!Уледнява се едрият капитал -да търси възможно по-евтина(почти без пари) работна ръка - за сметка на растящите милионни армии безработни в развитите страни! Без оглед на право, и морал!Но тя се е "оправила"...и целия и джинс сигурно!
15
2
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Я новия глобалистки гуру другарката Сталинка пак изпълзя и започна да ръси акъл, ако тато беше на власт тая със същия плам щеше да ни уверява в светлото комунистическо бъдеще.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как можахте да я покажете тази селянжърка? Развали ми настроението за целият следобяд! фостатаидагонабутам!
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази мазна женица ми е ужасно противна почти колкото деса и лилето
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото си спомням, разделението между свръх богатите и бедните се увеличава, а не намалява. Тогава как глобализацията помага, когато повечето от богаствата в света са концентрирани в САЩ, Западна Европа и няколко други държави, а останалите 2/3 от света мизерстват. Това не е помощ във всеки случай, а балами...
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно в десятката! Помага на УПРАВНИЦИТЕ на богатите страни да станат свръхбогати, и помага на бедните страни да станат свръхбедни. Няма грешка.
10
1
 
33
 
! Отговори
Яна преди 7 години
Тази продажница и родоотстъпница трябва да бъде обявена за "персона нон-грата" в България и никъде и по никакъв начин името й или гадната й мутра да не се показват.
9
2
 
27
 
! Отговори
Сталинке, преди 7 години
ами кво стана с генофонда, нали щеше да ни обогатяваш с азиатци? И тва не можа да свършиш , за щастие. Дано и на новата работа си толкоз неуспешна!
8
1
 
19
 
! Отговори
сега преди 7 години
ясно ли ви е кви са в СБ?
7
1
 
33
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Някои персони като Кристалина например, все още ни смятат за *** оти, пардон гои!Еничарите наистина са по-страшна сила от редовната армия!
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията е пълно с грешки. Първо никаква глобализация няма- има американизация, от която спечели единствено едрия банков капитал. Второ- т.н. глобализация е със затихващи функции. Народите разбраха,че тя нищо добро не им носи. Ние какво спечелихме като влязохме в глобализирания в ЕС? Такава статия мошеше да бъде написана преди 3-4, но сега е стратегически грешна.Явно и Георгиева вече е купена. Интересувайте се колко й е заплатата.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого да вярвам?На Кристалина, която твърди, че глобализацията е в помощ на бедни и богатиилиНа Форбс, който вчера писа, че благодарение на глобализацията числото на супербогатите милиардери е достигнало незапомнено рекордно ниво - значително над 2 000.