Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?

Западен печат: Действията на Москва в Сирия може да са допринесли
4 апр 2017 10:23, Елка Василева
89
Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?
Снимка: БТА

Русия има много неприятели, но действията й в Сирия можа да са допринесли за случилото се в Санкт Петербург, пише британският в. "Индипендънт" след вчерашната експлозия в метрото на втория по големина руски град.

Едва ли има съмнение, че станалото е терористичен акт. Групировката "Ислямска държава" със сигурност ще претендира за отговорността за атаката, както прави обикновено при всички подобни зверства.

За момента обаче остава неясно кой от многобройните врагове на Русия е отговорен за касапницата.

Много ислямисти от Кавказ са се включили в кървавата гражданска война в Сирия. Заплахата те да се върнат, за да извършват атаки в Русия, беше една от изтъкнатите от руския президент Путин причини за руската военна намеса в сирийския конфликт преди две години, припомня вестникът.

Още по темата

Русия е обвинявана и в тайни смъртоносни акции срещу ислямистите. Поредица убийства бяха извършени по сирийската граница, в Турция. Жертвите бяха мъже от съветската някога Централна Азия - чеченци, узбеки и таджики. Техните общности обвиниха Москва, че е организирала убийствата. ИД и сирийският съюзник на Ал Кайда "Джебхат ан Нусра" нееднократно са заявявали, че ще започнат джихад срещу Русия, но те вероятно не са единствените, които отправят подобни заплахи, допълва всекидневникът.

До момента никой не е поел отговорност за атаката и интернет изобилства от различни теории. Повечето анализатори предполагат, че най-вероятните извършители са ислямистки бунтовници, може би свързани с "Ислямска държава", отбелязва в "Гардиън".

От години Русия търпи терористични нападения от страна на ислямистки групи, базирани в Северен Кавказ, включително експлозиите в московското метро през 2010 г. След самоубийствения атентат на летище "Домодедово" през януари 2011 г. обаче атаките до голяма степен се ограничиха със самия Северен Кавказ.

Откакто през септември 2015 г. Русия се включи във войната в Сирия, няколко пропагандни източника на ИД са заявявали, че страната ще стане мишена. През октомври 2015 г. самолет от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург катастрофира, най-вероятно в резултат на експлозия на взривно устройство на борда. Тогава отговорност пое ИД.

В предаване на руската държавна телевизия веднага след вчерашната атака писателят националист Александър Проханов свърза нападението с антиправителствените протести в Москва миналия уикенд. Той твърдеше, че събитията са били "съгласувани" с цел да се дестабилизира обстановката в Русия преди президентските избори догодина, намеквайки за мащабна антируска конспирация, посочва "Гардиън".

В статия за трагедията в Санкт Петербург в. "Ню Йорк таймс" цитира политически руски политически анализатор, според когото, ако някой съобщи, че атаката е свързана с руското участие в Сирия, това ще е деликатен сценарий за Путин, тъй като подкрепата за сирийската кампания в Русия ще отслабне. Твърде рано е да се свързва случилото се в Санкт Петербург с политиката на Путин в Сирия, допълни анализаторът.

Някои опоненти на Путин изразиха безпокойство, че Кремъл може да използва атаката в метрото на Санкт Петербург като претекст за обуздаване на зараждащо се движение, извело десетки хиляди хора по улиците седмица по-рано на протест срещу корупцията във висшите етажи, отбелязва в. "Вашингтон пост".

За първи път Санкт Петербург става мишена на атентат. Никога досега този прочут руски туристически център, някогашна имперска столица и роден град на Владимир Путин, не е преживявал подобна драма, пише френският в. "Монд". До тази сутрин никой не е поел отговорност за акта, но според близък до разследването източник е възможно той да е дело на камикадзе, допълва "Монд".

През последните месеци руските власти не говореха много за терористичната заплаха, въпреки, че силите на реда епизодично съобщаваха за разбити клетки, подготвяли акция. На 24 февруари групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападение срещу руска военна база, принадлежаща на националната гвардия, в мюсюлманската руска република Чечения, припомня в. "Фигаро".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Смя се наистина цял свят. На хохлите се смяхте. Поради пълна некадърност са объркали димоотводите.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Джо байдън каза преди около половин година ,ние ще отговорим подобаващо на Путин........"Да, и наложиха нови санкции, удължиха срока на старите...
29
7
 
6
 
! Отговори
Striker преди 7 години
То по-добре да изброят приятелите на Мужикистан - Сев. кУ Рея, Еквадор, Куба, Боливия и...Асад!:)) Та всички останали са и врагове. Бая има да се позамислят, макар, че това е дело най-вероятно на онова хипофизно джудже в Кремлин.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше ли оше 5-10 други Медии от там COPY-PASTE
27
2
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Кузя е украинско производство. Наистина страшен дим. Идиотска работа.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индипендън , Гардиън , Вашингтон пост , Монд , Фигаро хахаха колко Меидии и накрая никаква конкретна Новина тва само Е,л,к,а го може
25
3
 
7
 
! Отговори
fdg преди 7 години
Джо байдън каза преди около половин година ,ние ще отговорим подобаващо на Путин..............
24
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаци се заселват да живеят в България - значи живота у нас е по-добър!Никой нормален не отива да живее в Русия, защото там е невъзможно за живеене и затова горките руси все са пияни, да не гледат къде живеят.
23
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се изпокара с целия свят, нямат нито един приятелски народ.Избивали и ограбвали съседните народи, унищожават своите хора в Сибир...
22
4
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
До Русия го заслужиС кой свят се е изкопал бе,с терористичния свят ли?
21
13
 
10
 
! Отговори
Руска мощ преди 7 години
Да, да, цял свят видя как Армата не пали :)Дърпаха го на буксир, също като великия самолетоносач Кузнецов - теглен на буксир през цялото си плаване, димящ като стара печка ;)Лада, Курск - все страхотни руски техники :)))
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sg 12Е па ти намери какво да цитираш!!!! ехо москвы е най-големия ***, по-боключарски даже от еуропейските и снн-чето с неговите фейк-нюз!! Помиари, с тия си приказки само още повече ще вдигнат рейтинга на Путин, защото руснаците не са магарета като нас и могат да отделят сеното от плявата. Абе, помислете малко (ако можете!), рейтинга на Путин е над 80%, а тия "опозиционери", като нашите "деформатори", даже не влязоха в техния парламент!!! От КОГО ДА ГО Е СТРАХ ПУТИН??? Само от предатели!
19
9
 
9
 
! Отговори
Нищо ново под Слънце преди 7 години
Щом на времето Нерон е подпалил Рим, а Ердо си организира "опит за преврат", за да смаже опозицията, защо неговият кръвен брат Лилипутин да не е поръчал атентата (има богат опит в КГБ), за да се разправи както си знае с всички другомислещи.
18
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стара руска практика е Батюшката да избива своите.Иван Грозни, Ленин, Сталин, Берия, Путин...Руския гражданин е най-големия враг на своя народ
17
2
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Много точно си пали. Цирка е ако пуснеш *** във BMW.
16
9
 
6
 
! Отговори
Русия го заслужи преди 7 години
Като се изпокараш с целия свят така става.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Така ли???? А краварската коалиция от 68(!!!) държави да не е там на разходка???? Пък и сега, доколкото виждам кадри от Алепо, че там улиците са по-чисти от софийските, децата ходат вече на училище, даже в полуразрушени училища, а руснаците докарват хуманитарна помощ! А "коалицията" какви ги върши??? А атентатите в еуропката за ЧИИ "подвизи" са "отговор"???? На ЧИИ ВЕТРОВЕ????Пфу, елементарни мозъци!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Лъжец ....
13
2
 
7
 
! Отговори
висока цена преди 7 години
Това е цената за войната срещу тероризма в Сирия,Русия заедно с Сирия и Иран масово избиват терористи и главорези в Сирия,дълги години толерирани от запада.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия има много врагове..."Русия Няма приятели!Тя превърна всички народи във врагове на Русия!