Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23,
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
30
 
! Отговори
Ааааааа! преди 7 години
Мигрантите се жалят В България бият брутално и крадат ! Българската държавава и прокуратурата да се САМОСЕЗИРЯ И ДЯ ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ВСИЧКИ ДАЛИ ТЕЗИ ПОКАЗАНИЯ ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА НАКЪРНЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРИТЕ С ТЕЗИ ОТКРОВЕННИ И НЕДОКАЗАНИ ЛЪЖИ. ВАСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ПРЕТЕНДИРАТ ЗА НЕИМУЩЕСТВЕНИ ЩЕТИ ОТ ТАЗИ СТИГМА КАМПАНИЯ ИЗПОЛЗВАЩА РАСИСТКИ ИЗКАЗВАНИЯ И ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ. ОЧАКВАИТЕ И ПОГРОМИ САМО ЗАЩОТО СТЕ. БЪЛГАРИ! !!!!!!!!!!!! ООН ДА СПРЕ ТОЗИ ЛЪЖИ !!!!!
106
0
 
36
 
! Отговори
Нико преди 7 години
А какво търсите в българия някой да ви е канил ?????
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХмНикой няма да се обади на никой. Орбан не ги пуска и си прави каквото иска и никой не го бомбандира. Просто бойките ни са женски половио органи и оттам всичко. Плашипут ков прокопиев *** ьо плевнелиев и пульо бойче какво очаквате не знам.
104
0
 
14
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Асоциацията на младите македонски юристи............На макета вяра немам.....На макетата не им стига албанската асимилация искат и от мигрантите помощ ли?
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ти нахлуят в къщата когато не искаш боя и грабенето им е малко стереляне трябва
102
0
 
21
 
! Отговори
до 106 преди 7 години
И Афганистан, и Индия са изцяло британска изцепка. Да си ги вземат - тука работа нямат. Ни могат да копат лозе (ей - *** религията не им позволявала), ни *** за зеле не стават, че и език не знаят. За какво са ни?
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не,бе,даваме 1000 евро помощи,къщи и бели момичета.Щели ви се?
100
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанци са само от Сирия. Те са съвсем нормални възпитани хора. Проблем са останалите: афганистанци, пакистанци и прочие... Именно вторите ядат бой на границата защото едно че приличат и се държат като диваци, второ представляват реална опасност. Сирийците едва ли ядат бой по границата по простата причина, че те много по-рядко минават нелегално, а и имат документи.
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исках да кажа, че Oxfam като британска организация от сорта на greenpeace и разни такива *** да не знаят много много как да се месиш в международната политика на чужда държава, защото първо да си видят пакитата и другите м''слита в собствения двор. Скоро в *** Лондон няма да има бял човек, който да говори на английски.
98
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Да се сещате за някой поне 1 в България дето ги е канил?
97
1
 
24
 
! Отговори
хммм преди 7 години
да се връщат обратно, да не ги държим на сила тук. А могат и да заминат за Индия, Китай или някой друга страна от третия свят какъв го търсят тук в европа, не разбраха ли че не са добре дошли при нас
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само, че oxfam е британска организация. Да си ги вземат всичките *** у тях. Нали гласуваха против?
95
2
 
14
 
! Отговори
До 98 преди 7 години
Аре у лево тогава, кандидатствай за турско гражданство и се омитай. Аман от "срамежливци"
94
2
 
33
 
! Отговори
бай ... преди 7 години
Кои са тези хора, които твърдят тези неща? Имат ли документи за самоличност? Защо пресичат границата незаконно, щом уж идват с добри намерения?
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оооо *** вие не знаете ли ? в България кражбата е национален спорт
92
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко и винаги в тази скапна държава ее било "при няма, действай".Затова сме я докарали до тук, и затова единственият ни повод за национална гордост е, че още ни има.Логиката на плевела.Срам ме е, че съм българин.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тяЗа парите на сорос!
90
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 7 години
Какво значи "оксфам "? Кои са тия и за какво се борят?
89
0
 
35
 
! Отговори
жалки сме преди 7 години
А, те мигрантите какво искат? С хляб и сол ли да ги посрещаме на границата? Нас ни бияти ограбват бандити, ц-и-г-а-н-и, работодатели, олигарси и монополисти в собствената ни държава и си мълчим! За нас българите няма БХК, няма закрила нито от държавата, нито от прокуратурата!
88
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересно ,стайте били мръсни а преди тях кои са живяли там и защо ли е мръсно