САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави

Тръмп е разговарял с китайския президент за ситуацията в Северна Корея
Обновена: 9 апр 2017 21:02 | 9 апр 2017 20:58, Анисия Иванова
393
САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че американския ракетен удар срещу сирийска военна база като възмездие за извършено химическо нападение носи послание за всяка държава, която действа извън международните норми. Той не спомена конкретно Северна Корея, но контекстът беше достатъчно ясен, предаде Асошиейтед прес.

"Ако нарушаваш международните споразумения, ако не спазваш ангажиментите, ако станеш заплаха за другите, в някакъв момент вероятно ще бъде предприет отговор", заяви Тилърсън по телевизия Ей Би Си.

По думите му напредъкът в севернокорейската програма за балистични ракети най-много тревожи САЩ. Попитан дали разработването на междуконтинентална ракета е "червена линия" за американския президент Доналд Тръмп, Тилърсън отговори: "Ако преценим, че те усъвършенстват този вид снабдителна система, тогава това става много сериозен етап от тяхното по-нататъшно развитие."

Според него Китай започва да осъзнава, че ракетните и ядрените програми на Северна Корея са заплаха и за интересите на Пекин, посочва ТАСС.

"Надявам се, че можем да работим заедно с китайците за промяна на състоянието на нещата в ръководството на КНДР", каза той по телевизия Си Би Ес. По думите му "всички споделят мнението колко опасна става ситуацията".

Тилърсън заяви, че китайският президент Си Цзинпин "ясно разбира и се съгласява", че положението в Северна Корея се "изостря и достига определено ниво на заплаха, а във връзка с това е необходимо да се предприемат мерки".

Той подчерта, че Тръмп е провел със Си "обстойни преговори за опасната ситуация в Северна Корея".
Според държавния секретар бездействието на Русия е спомогнало да се стигне до химическото нападение срещу цивилни в Сирия, тъй като Москва не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване и унищожаване на сирийските химически оръжия, отбелязва Ройтерс.

Той не обвини Русия, че е пряко замесена в планирането или извършването на химическото нападение и каза, че не е видял "твърди доказателства", които да предполагат, че Москва е съучастник на сирийския президент Башар Асад.
Тилърсън обаче заяви, че САЩ очакват Русия да заеме по-твърда позиция към Сирия, като преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато става някоя от тези ужасни атаки, това приближава Русия към определена степен на отговорност".

Държавният секретар каза, че се пита за действителните намерения на Русия в Сирия, където според него тя се е показала "некомпетентна" да надзирава процеса на елиминиране на химическия арсенал на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

"Това ще бъде част от дискусиите, които ние ще имаме, когато ще бъда в Москва следващата седмица. Ще поискам от руския министър на външните работи Сергей Лавров и руското правителство да спазват своите ангажименти към международната общност, след като са дали своето съгласие да бъдат гаранти на елиминацията на химическите оръжия", каза Тилърсън в интервюто за Ей Би Си.

"Защо Русия не беше способна да изпълни тази мисия, това не ми е ясно. Не искам да правя извода, че те са били съучастници (на режима на Сирия), но те определено бяха некомпетентни и може би сирийците ги изиграха", добави той.

"Ясно е, че те (руснаците) са съюзници на Башар Асад. Те трябва да имат по-голямо влияние върху него и да го накарат да не използва повече химически оръжия", допълни Тилърсън.

Сирийският режим отрича да е използвал химическо оръжие, а руският президент определи американския отговор - изстрелването на ракети Томахок по сирийската военна база - като "агресия срещу суверенна държава", припомня Франс прес.

"Не мисля, че руснаците искат влошаване на отношенията със САЩ, но ще са необходими много дискусии и диалог, за да разберем по-добре какви отношения иска Русия да има с нас", заяви държавният секретар два дни преди визита в руската столица.

"Надявам се, че ще имаме конструктивни дискусии с руското правителство и с министъра на външните работи Лавров, за да подкрепи Русия един процес, който ще доведе до една стабилна Сирия", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: САЩСирияракетен удар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
10
 
! Отговори
хммм преди 7 години
наглите евреи явно все още не са си научили урока, малко им е било. Първо Наполеон се е опитал да ги избие, но парaзит така лено можеш ли да го унищожиш, трябва ти по-ефективни препарати, затова дойде Адолф, но и той не успя, поне ги накара да се крият по бункери и под земята като плъхове и да ядат там където ходят по голяма нужда. Както и да е, и той не успя освен че издигна сапунената индустрия до нови висоти. Сега пак се навъдиха доста и както винаги от третия път ще се успее надявам се...
172
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ си показа истинското лице !!! Икономика базирана на тормоз над др.държави !
171
3
 
10
 
! Отговори
алоха преди 7 години
Какво сте се разделили на Янки и руснаци не знам. Всичко е театър бе, кога ще го разберете. Всички са срещу Европа обединени набийте си го в главите, управлението ни отдавна го превзеха, сега унищожават бавно народа и нациите там, Европа е продадена на арабите за петролните находища, затова е всичко, дори войната в близкия изток затова я направиха. Затова и Англия се опитва да се спаси преди да е допотънал кораба, 2000 години Европа диктуваше света, за всички останали не може да продължава така.
170
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 201"ТОПОЛ-М и БУЛАВА могат да унищожат всяка подземна, наземна и въздушна цел на Земното кълбо. Най-много до 7 минути и с точност до 0.45 м."Но пред Топол-М и Булава има една непреодолима пречка, най-напред трябва да стигнат до целта за да я поразят с точност до 0,45м и минутите не са 7 а са от 70 до 140.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прасчо тръмп.
168
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЖАЛКО, ЧЕ РАКЕТИТЕ НА САЩ БЯХА ПО-ЦЕЛИ В РИЯ А НЕ ПО ЦЕЛИ В РУСИЯ КАТО КРЕМЪЛ!!!!!!!!!
167
2
 
6
 
! Отговори
12 декември 2015 преди 7 години
Залпов огън като пуск на две ракети Булава от подводно положение на атомната подводница, находяща се под леда на Бяло море. Бойните глави на 16-те ракети успешно достигат полигона *** в Сахалин (намиращ се на 9 780 км), поразявайки r 16-те предварително набелязаните цели, отстоящи една от друга на по 8-10 км.
166
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янките са на ръба на отчаянието. Евреите се чудят къде каква война да запалят, обаче нито Русия, нито Китай ги слушка и от туй полудяват. Помпят мускули, ама никой не ги бръсне за с*лива. М Ъ Р Ш И!
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посланията вече no pasaran amigo!Да не паднат пак небостъргачи и да ви опушат като плъхове.
164
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква идея няма дядо Дони какво прави. Хвърли там 59 кръстачки, половината не паднаха където трябва, сега само разлайва кучетата. ***!
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави.................................................................Ще ви направим пистите на черни петна .
162
2
 
4
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 7 години
До Шоп Шопе дали вярно Сащ,ще ударят с корея и каква,е бъде войната според теб?
161
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОПОЛ-М и БУЛАВА могат да унищожат всяка подземна, наземна и въздушна цел на Земното кълбо. Най-много до 7 минути и с точност до 0.45 м.
160
3
 
11
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Ядрения,Каква комунистическа Русия бълнуваш ве?Когато, в края на миналия век, американците си правеха експерименти с икономиката на русия и дори със самата държава, Русия беше демократична и капиталистическа! Сега, когато Путин им каза и им показа, че няма да я бъде тая, пак стана комунистическа!
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е другатя Ким да срита гринговците по наглата сурат.Гринговците да внимават с кривите ракети ,че току виж уцелили Токио или Сеул вместо Пхенян......хахахааааа
158
4
 
14
 
! Отговори
ми хубаво преди 7 години
Днес САЩ са страна, която може да бъде игнорирана.
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващият път говедата да си го подготвят по-добре посланието, щото повече от половината на посланието не можа да стигне предназначението си, изгуби се някъде във въздука - ха ха хаааа...
156
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, руснаците колко Булави иТополь М изгърмяха, без да улучат мишените си. Кофти, ако целиш Ню Йорк, а удариш Москва, например. А че скоро севернокорейските ***.льовци ще го ядат е ясно. За бога, братя комунисти, не ходете там!
155
5
 
10
 
! Отговори
Смех преди 7 години
Голям цирк посланието на краварите - само 23 от 59 ракети, всяка по 1 милион парчрето, стигнали целта си, а на другия ден "поразеното" летище си функционира нормално и самолетите си летят. Смешници.
154
3
 
4
 
! Отговори
До Шопето преди 7 години
Какъв THAAD срещу голямокалибрената артилерия на корейците бе шопе.Ти верно си бил ТопИдиотът на Форума хахахааасс