Решаващ ден в Турция, дали Ердоган ще получи още власт?

252 000 полицаи и 128 000 войници са мобилизирани за референдума
183
Решаващ ден в Турция, дали Ердоган ще получи още власт?
Снимка: Reuters

252 000 полицаи и 128 000 войници от турската жандармерия са мобилизирани за охраната на референдума за конституционните промени, който ще се проведе днес в Турция, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

Още по темата

Мерките за сигурност в страната са повишени до най-висока степен.

Разкрити са над 167 000 избирателни секции. Има секции и в турските затвори. А гласуването на граничните пунктове, летищата и пристанищата продължава и днес и ще приключи в края на изборния ден.

Със самолети на Търкиш еърлайнс бяха транспортирани в Анкара чувалите с бюлетините, подадени от избирателите в чужбина, които са около 1.5 милиона. Но тяхното броене ще се извърши след приключването на изборния процес.

Според наблюдатели гласовете от чужбина може да се окажат решаващи за резултатите от вота.

Опозиционната Народнорепубликанска партия е сформирала в Истанбул кризисни щабове за предотвратяване на възможни нарушения в изборния процес. Юристи и близо 200 000 души ще бъдат доброволни наблюдатели.

Компактно населената с български изселници община Авджълар ще осигури безплатно транспорт за хората с увреждания до избирателните секции. Екипи на общината ще помагат за тяхното безпроблемно придвижване до местата за гласуване.

Последните проучвания на социологическите агенции сочат преднина за подкрепа на конституционните промени, като прогнозите варират между 53 и 60 на сто в подкрепа на промените.

Първите неокончателни резултати се очаква да бъдат подадени към 19 ч. местно време.

Всички телевизионни канали ще излъчват специални програми след вдигането на забраната за публикуване на резултатите. Като цяло Турция я очаква много дълга нощ в неделя срещу понеделник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 80 Защо ли? Защото нашите български турци не са турци, а потурчени ***! Затова!
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДобре, ако някой ми каже как е на цигганнски БЛАГОДАРЯ, веднага му давам 100 000 долара от държавната лотария, като спечеля!.....................На циггански е нормално да няма доста думи защото този език не е официален ,няма речници на този език ! Цигганският език е просто език на дадена група от хора ,които не са се постарали да го усъвършенстват и да го направят световно признат език ! Но в турският език има много думи които нашите така наречени български турци не знаят! ЗАЩО ?
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с това диктатор,сменя се системата и 18 точки от конституцията,и народа ще гласува за това ,при диктатура избори няма за пример Сирия, Ердоган не се знае след 2години дали ще спечели, тогава може да спечели опозицията
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, ако някой ми каже как е на цигганнски БЛАГОДАРЯ, веднага му давам 100 000 долара от държавната лотария, като спечеля!
62
6
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Всеки народ си заслужава управниците. Не съм оптимистично настроен, считам, че още днес ще имаме един узаконен диктатор в Европа. Бедна ми е фантазията какво ще стане, ако потеглят ордите на Тосун бей. На всички православни християни пожелавам Честит Великден, а на "правоверните" повече акъл в главите.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе и аз не разбирам шопите когато уж говорят български, диалект има навсякаде
60
10
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА БГ преди 7 години
От утре Европа ще се редува пред Ердоган да му честити и да му целуне ръка.Няма как.
59
3
 
3
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Превода от български на турски ще му е труден, все пак сигурно българският му е по-добър. Най-вероятно ще му е по-лесно да преведе от турски на български. А и преводачите от български на турски в България са много малко, добрите, даже не знам вече дали ги има, все пак почти всички от интелигенцията бяха прогонени в Турция.
58
0
 
3
 
! Отговори
турчеещ се ром преди 7 години
До турска филологияТурчина май не можа да намери в гугъл превод на изречението което го помоли да ти преведе на турски ?!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може би, а 100% ще граничим с османската империя!
56
8
 
7
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
До французин от Италия:Разбира се , че е така! Поздравявам те и за добрия ти български!Днес всички сме турци и стискаме палци за светската турска Република!
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре България може би ще граничи с Османска империя.
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До французин от ИталияАбе турците в Германия да не би да учат турски в училищата бе ! Но въпреки това говорят чист турски защото са турци ,истински турци по майка и баща ! А вие се турчеете затова не говорите и не разбирате добре турски език ! Кво си станал да ми се оправдаваш ,че не си знаел добре турски защото не си учил в училище турски ! Аз ако отида в САЩ моите деца като се родят там ще говорят чист български дори да не учат в училище български ! Ше говорят чисти български понеже са бълга
53
0
 
5
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Като отидох в истанбул о онея се чудиха на добрият ми турски език, на доброто ми произношение. Направо ги удрях всички в земята. Там всеки е отнякъде дошъл с диалекта си, и всеки разбира всекиго, ляз, арнаут, черкез и т. н. В Турция има около 200 народности и всеки си говори на диалекта и си длъжен да ги разбираш.
52
0
 
6
 
! Отговори
турска филология преди 7 години
До ТурчинаЕто ти едно елементарно изречение от новината , преведи го на турски това изречение -Според наблюдатели гласовете от чужбина може да се окажат решаващи за резултатите от вота.
51
5
 
15
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
На псевдо- патриотите да обясня един *** факт- българските турци се чувстват толкова турци, колкото и всеки турчин от Турция!Всичките ви опити да ги изкарвате по- ниско качество турци, са смешни и жалки!Това не им пречи, да се чувстват и част от съвременната българска нация! Да обичат Родината си България!
50
7
 
6
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Ами за знанието на езика, цяло чудо е, че въпреки всичко турците в България са запазили все пак езика си. Без да учат в училище, при състояние на постоянен тормоз и забрана да се говори езика от 1984-85 г до края на 1989 г., при липса на интернет, книги, вестници, списания, сателитна телевизия, обучение.Но тези времена свършиха и сега младите знаят много добре езика и разбират почти всичко. То аз и на български използвам речник, в езика навлизат много нови думи постоянно. И не само аз съм така.
49
1
 
4
 
! Отговори
турчина преди 7 години
До турска филологияАз от брат ми научих доста добре и граматически правилно да говоря и пиша на турски език ! Ако искаш избери си едно изречение от новината и ми го преведи на турски ,а аз ще ти кажа къде ти са грешките ! Вярвам ,че грешките ти ще са доста , а не само една !..........................Избрах си едно изречение ,сега ще ти го преведа ! Чакай малко да проверя в гугъл за преводачка на цели текстове ! Като получа превода на турски ще ти го напиша тука !
48
1
 
6
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Баща ми знаеше кой е дошъл от Турция в България навремето. Основали са село в България 2 рода и до днес това е 100 % село населено само с етнически турци.Турците в България много добре знаят кой е турчин и кой е ***, "швед", татарин и т.н.
47
2
 
2
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Общо взето за себе си съм сигурен на 100 %, че съм по етнос турчин, защото като отидоха роднините през 1989 г., бяхя едни от първите политически бегълци и тръгнаха още в началото на годината, т.е. бяха изгонени от тоталитарната власт, заради непримиримата им позиция, че са турци. В Турция за тях имаше много облаги, но те ги отказаха. Та там издириха рода и намериа роднини от преди да се разселят в България. Отделно по бащина линия, баща ми знаеше рода 5 поколения назад. Знеаше кой е дошъл от Тур