Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно

Киев обвини бунтовниците, че дискриминират малцинствата
Обновена: 20 апр 2017 10:13 | 20 апр 2017 09:23,
187
Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно
Снимка: архив, Reuters

Първата схватка между Русия и Украйна в Международния съд на ООН завърши фактически с равен резултат, пише "Комерсант".

През март Украйна обвини Русия, че поддържа тероризма чрез финансиране и доставка на оръжия за бунтовниците в Украйна, също и че дискриминира етнически малцинства. Вчера Международният съд в Хага отхвърли иск на Киев да се блокира руската подкрепа за сепаратистите, но нареди на Москва да спре дискриминацията на татарите и други малцинства в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Съдът не натовари Москва с никакви задължения, засягащи Донбас, а след вчерашното предварително решение предстои дългогодишно гледане на делото по същество, уточнява "Комерсант".

Съдиите само припомниха, че е необходимо да се изпълняват Минските договорености за уреждане на конфликта в Украйна, но не обвиниха нито Москва, нито Киев, че не ги изпълняват, изтъква руският вестник.
Решението на Хага задължава Русия по-специално да разреши дейността на меджлиса - представителен орган на кримските татари - забранена с решение на федералния Върховен съд, посочва "Комерсант".

Така съдът се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира пред изданието кримско-татарският обществен деец Васви Абдураимов. Според друг активист на малцинството - Шевкет Маметов, съдебният процес в Хага е инициатива на лидерите на меджлиса, чиято цел е "да получат грантове от Запада", а "правата на кримските татари са изцяло гарантирани в Крим".

И двете страни настояваха вчера, че решението на съда в Хага е в тяхна полза. Украинският президент Петро Порошенко го нарече "многообещаващо", задоволство изрази и зам.-министърката на външните работи Елена Зеркал. Кремъл не коментира, но шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов каза, че с иска си Киев "е сбъркал в сметката", добавя "Комерсант".

"За Русия е много важно, че съдът зае принципна позиция и не подкрепи изявленията на Украйна за някаква "агресия", "окупация" или за статута на Крим", цитира "Московский комсомолец" реакция на руското външно министерство във Facebook.

Представители на украинската общност в Крим и на кримско-татарския меджлис не вярват, че Русия ще изпълни решението на Международния съд, пише руският опозиционен всекидневник "Новая газета".

Дори ако Москва възстанови дейността на меджлиса, "държавните структури ще положат усилия да превземат представителния орган на кримските татари и да го направят лоялен към Москва", заявява зам.-председателят на този орган Нариман Джелялов.

Според него подобен опит вече е имало през 2015 г., когато руски чиновници настоявали начело на меджлиса да бъде назначен "лоялен към Русия" кримски татарин. "Отказахме и точно тогава започнаха гоненията", казва Джелялов.Според него руските силови структури разполагат с "широк спектър от възможности" за натиск върху меджлиса - "от криминални дела до забрана за влизане" в Крим.

Кримските украинци се съмняват, че Русия ще се подчини на съдебното решение да осигури достъп до образование на украински език в Крим, посочва изданието.

"Кримските власти най-вероятно ще задействат любимия си отговор, че на полуострова няма желаещи да учат на украински език. В краен случай винаги могат да покажат Академическата гимназия в Симферопол, където наистина обучението е на украински. И още няколко "учреждения витрини", заявява пред "Новая газета" Леонид Кузмин, основател на Украинския културен център в Симферопол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдът в Хага да иска признаването на "Меджилиса" (нещо средно между етнически и религиозен съдебен и управленчески орган, или просто етническа мафия) от Русия е същото като Русия да поиска холандците да признаят шериата в Холандия. Понякога антируската психоза стига до безумни искания - питам се дали биха признали нечий меджилис в Холандия?
99
2
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Анон 138 А за Крим какво ще кажеш? Всичко е законно, нали? Хората го искат?! Или играят стратегически военни интереси?
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До спорещите по долу : Уточнете ценностите на които държите, и критериите, по които ще ги определяте. Тогава ще се изяснят становищата, иначе си чешете езиците.
97
2
 
1
 
! Отговори
Анон 138 преди 7 години
До Свободен българин- Защото всичко това е преди 1974Калининград се нарича така от 1946 г....Не задавай повече този въпрос.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анон 138 преди 7 години
До Свободен българинА за Косово - огромна политическа грешка на Щатите. Ако го приемеш за довод - тогава каква е разликата между разума, морала и алчността?!Това не е грешка на Щатите , а целенасочена дейност. Осигуриха си експанзия и комтрол над цяла Източна Европа - на 5000 км от границите си. В случая с Крим - към него вече пътуваше прословутия Доналд ....крайцер- да влезе в Севастпол и да завземе този военен ключ към цяла Западна и Средна Русия. Путин се реши на такива екстремни действия
95
0
 
4
 
! Отговори
Анон 138 преди 7 години
До Свободен българин- Сега изясниха ли ти се международните отношения или ще ходиш на консултации?За твоя въпрос - "защо Кьонигсберг сега се нарича Калининград?" , отиди на консултации, иначе оценявам услията ти.:)
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, ***, спрете се!
93
2
 
0
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До 140 - Защото всичко това е преди 1974 г. Защото до 1945 г споровете се решаваха с оръжие, но настана ядрената епоха, ако разбираш. Затова беше споразумението от Хелзинки.А за Косово - огромна политическа грешка на Щатите. Ако го приемеш за довод - тогава каква е разликата между разума, морала и алчността?!
92
4
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Анон 138 - Бих допълнил Севернокипърската република. Сега изясниха ли ти се международните отношения или ще ходиш на консултации?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Свободен българинАпропо - защо Кьонигсберг сега се нарича Калининград?Апропо - защо сега Кавала е гръцки град, Димтровград е в Сърбия, Александруполус на е Дедеагач в България?
90
6
 
3
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До До 135 промит ... А ти да си чувал за Хелзинската конференция 1974 г.? Или за гаранциите, които Русия даде на Украйна, че ще запази териториалната й цялост при условие, че Украйна се откаже да притежава ядрени оръжия на своята територия и ги предаде на Русия? Ако кажеш, че и за Крим "отговорът ти е простичък" ...
89
2
 
2
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Свободен българинПиташ се след Сърбия и Косово ли ? Да те светна - сега в Косово е се намира най-голямата база на Големия Брат в Източна Европа. И не приказвай за геноцит - Съдеът на ООН в Хаг определи,че в Косово са загинали малко под 3000 души, вклщчително сърби, албанци, бойци от двете страни...
88
1
 
7
 
! Отговори
Анон преди 7 години
Украйна за Русия е Македония за България.Ако българите в Струмица направят референдум за независимост , трябва да ги подкрепим щи служби и ,ако трябва да пратим спецназ да ги предпази от сръбските и македонстваш.Ако пожелаят да се присъединят към Майка България -какво ?
87
2
 
7
 
! Отговори
До 135 промит ... преди 7 години
С Косово как така се измениха границите в Европа? Защо Косово да може,а Крим да не може? Няма логика. Питаш за Калининград. Отговорът е простичък - държавите победителки решават как да бъде и така е откакто има държави. Примерно след Първата световна война, как така стана, че Австро-Унгария остана с 12% от населението и територията си? Нещо да ти просветва?
86
7
 
4
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Анонимен 129 - Питам се коя ще бъде следващата поред държава, която ще загуби международно признати територии, защото руснаците са решили, че това ще бъде тяхна земя?Апропо - защо Кьонигсберг сега се нарича Калининград? Просто питам, да не кажете, че се заяждам. :-)))
85
1
 
5
 
! Отговори
132 преди 7 години
Поради този ФАКТ,очакваме прилагането на плана Сидеров 1500 лв заплата,златодобива в български ръце,изгонване на америка за българия,а де а да видим сега,на Сорос парите миришат ли.То не е само да си в парламента,там трябва и работа ,най лесно е да крадеш и да се ежиш,я да видим сега как се поема политическа отговорност,нека и Сидеров да поеме министерски пост а не да се крие ,нали ???
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е във морален и генетичен упадък,също като Северна Корея ви се представя един тапет а зад тапета потоп,пак ще кажа ,дори и във сегашното си окаяно състояние България е рай пред Русия
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна! Ама то има ли още такава държава?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като приложат плана Сидеров и смъртността ще намалее,заплатите ще станат 1500лв а златодобива ще мине в български ръце,нали така беше или ви смениха диска ?
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия успя да се превърне от велика държава (на която се опитват да налагат комплекс за малоценност) във велика държава победителка. В течение на последните години Русия печели една след друга само победи. Първата от тях се състои в това, че тя успя с твърди действия спрямо Украйна да спре цялостната и неудържима експанзия на западните съюзи в Европа.