САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни

Москва вече разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер"
10 май 2017 16:30, Елка Василева
122
САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.

"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа, откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бубкин, изтеглиха само половината ядрени от Турция. Просто ги доближиха по-близо. Нямаше смисъл да го правят преди щитът разположен в Полша и Румъния да заработи.
54
7
 
4
 
! Отговори
до 56САЩ са велики преди 6 години
С кво са по велики , ча нещо несхващам ?.. Сигурно стова, че са разрешени гей браковете ?.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бобикакво изтегли от Турция бе ?! В момента в Тур;ия има 100 американски ядрени глави ! В Куа какво руско има ?!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бубкин, а само руснаците ли са се сетили да разположат такива допълнителни защити? Какво пречи да се насочат пейтеиъти и към другите "неочаквани" посоки?Издадохме пак военни тайни на американците. Сега ще разположат допълнителна защита към "неочакваните " посоки. Хахаха
51
4
 
8
 
! Отговори
САЩ са велики преди 6 години
Държава само на около 200 години пък толкова напред в развитието си ! Руските алкохолици са светлинни години назад от американците !
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите на Боби- СМЕХ.
49
7
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Около Русия е пълно с НАТО и американски ракети ,дори и ядрени ! А страхливите руснаци изтеглиха ядрените си ракети от Куба ! Американците само веднъж казаха на руснаците ,че ще съжаляват ако не си изтеглят ракетите от Куба ,и страхливите руснаци си изтеглиха ракетите ! ЕВАЛЛА НА САЩ ! ГОСПОД ОБИЧА СМЕЛИТЕ И УМНИТЕ !
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма неутрални, който не е с Русия е против Русия.
47
1
 
9
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До 44Не знам колко ти е IQ-то, щом не схващаш. Обяснявам. ОПЕК взе решение за намаляване на добиваните количества петрол с цел да се образува дефицит и да се качи цената. В отговор на дефицита Тръмп отвори запечатаните кладенци и попълни дефицита и създаде излишък, който свали цените допълнително, но само до размера на дефинираната от американските добивни компании рентабилност.
46
5
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Политиката и икономиката са големи игри при които САЩ винаги печелят ,а Русия винаги губи !
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин трупа пачки краварите дрънкат с оръжие из цял свят и ядат шамари кеееееф.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите пак мучат а Путин продава нефт и трупа печалба супееер.
43
0
 
4
 
! Отговори
до 42 и 43 преди 6 години
Щом не знаеш какво е пазарна икономика недей ла я ни обясни как тъй петрола пада написал много добре че пада или нещо взе да се оплиташ в лъжите
42
7
 
9
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Сноудън 38Ти не е лошо повече да четеш и да се понаучиш. Перолът не е вода от морето, та да сложиш една помпа и колко ти искат, толко да изтеглиш. Петролът си има нужда от конкретни скъпи съоръжения за неговото изтегляне и тези съоръжения имат краен капацитет. Освен това ОПЕК под натиска именно на Русия взе решение за намаление на добиваните количества. Тръмп в отговор отвори запечатаните кладенци в Аляска и сега печели за сметка на Русия и другите от ОПЕК.
41
6
 
7
 
! Отговори
ти добре ли си бе ? преди 6 години
До СноудънИ как Русия губи от това ? Eто нещо ново за теб, евтин петродолар повече продажби на нефт - повече печалба за Русия.............................Значи казваш по-евтино ,повече продажби ?! А аз ще ти кажа ,че никой не консумира повече от нуждите си ,независимо колко евтино е ! Ако падне цената на хлява ,ти 5 пъти повече хляб ли ще започнеш да ядеш ?! Ще ядеш толкова ,колкото стомаха ти побира ,повече не можеш да ядеш ,ако ще и хлява да е без пари !
40
0
 
5
 
! Отговори
интересно преди 6 години
До МакедонскиДобре македонски дай да изчистим троловата част.. Би ли споделил с какво се занимаваш и в основата на какви твои наблюдения се дължи мнението ти? С удоволствие бих споделил моето мнение от къде идва дори с човек като теб...
39
7
 
5
 
! Отговори
Сноудън преди 6 години
Скоро в употреба ще се пуснат електроавтомобили масово петродолара ще изчезне, милиони хора заети в петролоиндустрията от нефтодобива до последния бензинаджия ще изчезнат, арабския свят умира ФАЩ фалира и и миларди безработни бежанци в ЕС. Газта ще скочи до небесата или ще има голяма вона.
38
10
 
5
 
! Отговори
Сноудън преди 6 години
33 И как Русия губи от това ? Eто нещо ново за теб, евтин петродолар повече продажби на нефт - повече печалба за Русия. И още нещо ново за теб, евтин долар те удря теб по джоба, защото за да си купиш една дъвка сега с един долар ще трябва да си купиш два долара, а чичо Сам печата долари пардон тоалетна хартия и дълга на кравиге е вече 22 трилиона долара хахахахахаха.
37
6
 
11
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
Путин научи военно-промишления си комплекс на големи пари, които те сега, при тази цена на петрола не могат да получават. Русия има неимоверен товар от социални плащания и субсидии върху конкретни стоки и услуги, утежнени със страхотна корупция, чиновническо беззаконие и голям процент болно население, както и огромна емиграция, бягаща от благините на Русия.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас кога?