8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър

Поемайки отговорност, ИД заплаши с още атентати
Обновена: 23 май 2017 17:20 | 23 май 2017 16:16, Елка Василева
222
8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър
Снимка: Twitter

8-годишно момиченце е сред жертвите на терористичния акт в Манчестър. Сафи Роуз Русос е учела в основно училище в графство Ланкашър. Тя е отишла на концерта на Ариана Гранде заедно със сестра си и майка си.

Полицията в Манчестър съобщи името на още една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths.

Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата.

Много от ранените в атентата продължават да са в тежко състояние, а най-малко 12 деца са приети в болница, предаде Ройтерс.

"12 деца са приети в Кралската детска болница на Манчестър. Другата болница е приела главно възрастни, а е имало и ранени, които са се придвижвали със собствени автомобили и вероятно са отишли в различни здравни заведения. Някои от тези хора вероятно са деца", каза представител на службата за бърза помощ на Манчестър.

Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати, предаде БНР.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента.

22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Още по темата

Официалната версия, по която работи полицията в момента, е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението.

По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента.

Според някои съобщения в британски медии извършителят на терористичното нападение в Манчестър е британски гражданин. Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Самоличността на извършителя все още не е обявена, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. След него тя заяви, че „полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя, но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.“

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение," каза Тереза Мей.

Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. "И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза още Мей. Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
19
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 6 години
Истината е една:Живеем във война в мирно време.Хайде да спрем да си затваряме очите и да предприемем наистина някакви мерки.Не да ми правите "Паради на солидарноста", когато застрелят няколко вулгарни френски журналисти, правете ги и се трогвайте по същия начин, когато умират деца навсякъде по света.Вече става гнусно.Не ме убеждавайте, че 99.8% от населението на планетата е безсилно да се справи с 0.02% луди промити мозъци.Няма как ние да сме жертвите в тая война.Смешно е ако не беше трагично!
64
2
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
До МитьоНадявам се да покажат твоята снимка платен ..... смот..н
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го попитам за тези, които пишат неверни неща от историята. С цел подкопаване на истината за арабите. Още чакам да ми покажете , кога САЩ е нападнала първа ? Без факти приказките ви стават ....едно нищо.
62
3
 
11
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 6 години
До ЛицемериЛицемери са журналистите и т.нар. световни лидери.Трагедията е абсолютно еднаква, просто медииното отразяване е различно!СРАМ ЗА ВАС ТАКА НАРЕЧЕНИ ЖУРНАЛИСТИ.СРАМ! НАЙ-ГНУСНАТА ПРОФЕСИЯ.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Войната в Персийския залив е конфликт между Ирак и обединените (коалиционни) сили на 34 държави, водени от САЩ. Войната започва с иракската инвазия в Кувейт през август 1990 г. Резултатът от войната е убедителната победа на коалиционните сили, които изтласкват иракските сили от Кувейт на цената на минимални жертви. ""След няколко дни Саддам Хюсеин обявява, че това е 19-та провинция на Ирак. "
60
8
 
24
 
! Отговори
Толерантофоб преди 6 години
Така става като не пребъркват на входа. Аз живея в Германия и тук ми прави впечатление ,че няма никакъв контрол и мерки за сигурност. Влизам си по Дискотеки,Концерти,Фестове и прочие без никой да ме пребърка. Без проблеми всеки може да си влезе с бомба и да се взриви. Контол няма никакъв . Всичко е една голяма лъжа как се взимали мерки и видиш ли политиците работели по въпроса как да защитят обикновенният човек. Лъжи лъжи и пак лъжи.Във времена като днешните се срамувам да се нарека европеец.
59
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е верно Ирак първи започна война с нападението над Кувейт , който е съюзник на САЩ. Прочети си историята преди да дрънкаш. После Бин Ла ден нападна САЩ като удари небостъргачите . Отново последва реакция на САЩ? Никога сащ не е на падала първа !Просто сащ има топпккии да се защитава силно, което неможе да се каже за българите и Европа.
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни прави ли ви впечатление ,че съболезнованията на лидерите на различни държави са написани и вкарани в дневният им ред като че ли няколко дни на зад,прави ли ви впечатление че четат празнословни думи за съболезнования,селяни,ЧОВЕК С ДУША ЩЕ ИЗРАЗИ СВОИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ БЕЗ ДА ЧЕТЕ НЯКВИ НЕЩА КОИТО СА ИМ СПУСНАЛИ ДА ЧАТАТ ,А тези четат неща които дори не са писали.
57
3
 
14
 
! Отговори
до До Тероризъм??? преди 6 години
Ти понеже много задълбочено разсъждаваш,не се ли сети,че МИ-6 с този бюджет поне 8 пъти трябваше да проверят мястото,преди концерта.Не се ли сети,че тайните служби имат устройства за откриване на експлозиви от дистанция.Не се ли сети,че шрапнелите или каквото там,можеш да го откриеш с един детектор за метал.Не се ли сети,че въпросната група,организирала станалото,е трябвало някога,някак си да имат достъп до залата,без да бъдат проверявани.Ако бях професионалист,щях да напиша книга-Не се ли сети
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за 3 хиляди сирийски деца от Алепу, жертва на Натовската бомбардировка отпреди два месеца, самолетите за която излетял точно от базата край Манчестър - нито дума.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни ,във момента няма официална версия и никой не може да отговори на неудобните въпроси,работи се по случая изчакват се всички въпроси и вероятно утре или по късно днес ще има официална стъкмистика на акта.Кой как и защо ще го сглобят специално за вас
54
4
 
20
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Да покажат и снимки на децата в Сирия, които стават жертви на ислямистите, въоръжени от САЩ и на случайните миротворни бомби пак на коалицията водена от САЩ. Те са истинските терористи. Всеки нормален човек го вижда. Не може да очакваш по-различна реакция.
53
8
 
11
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Много *** коментари. .. точно това дете е пускало бомби по Сирия и изтока.. не ви е срам!! Това утре може да е вашето дете
52
4
 
6
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Ми като не искат българи и поляци, а приемат ***, така им се пада!
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни на 22 от 22 часа колко мислите ,че ще изкарат жертвите хехе да 22.Атаентатора се взривил във фоайето,ех да вземе човек една сопа че да мете *** да мете
50
3
 
4
 
! Отговори
.. преди 6 години
До Тероризъм???Доста повърхностни разсъждения.Има доста начини да вкараш такова устройство наведнъж или "на части" и да го скриеш предварително.Нали не си представяш, че някой се е препасал с динамит и си е влязал, като пич. Нещата ще се оправят, когато хората започнат да мислят и да изискват от тези, които ги управляват.
49
4
 
20
 
! Отговори
Лицемери преди 6 години
Значи тъжно е когато загиват красиви британски момичета.А когато се разбиват цели държави като Ирак, Сирия, Либия и т.н. там загиват грозни деца и всичко е в реда на нещата.
48
2
 
21
 
! Отговори
:( преди 6 години
Искате да ми кажете, че най-силните разузнавания в света с бюджет от милиарди немогат да локализират и да се справят с една шепа престъпниците и техните последователи ?Ясно.Ами значи да ги закриваме, очевидно са безполезни.
47
3
 
10
 
! Отговори
Тероризъм??? преди 6 години
Добре де,аз ако искам да вкарам примерно един пирон(по-големичък) в която и да е софийска дискотека,най-вероятно ще бъда заловен от непрофесионалната охрана на заведението.Сега целия свят и всички медии искат да ме убедят,че някой е успял да вкара бомба и шрапнели,и не знам още какво в Манчестър Арена,без тайните служби да се усетят...Те нашите биячи по-добри от МИ-6. ??? ... Ако на подобно масово мероприятие забележите ненормално занижени мерки за сигурност - бягайте,няма нищо случайно...
46
1
 
13
 
! Отговори
:( преди 6 години
Защо вече 10 години, никой не предлага някакво реално решение за справяне с проблема?Хубаво е овците по света да започнат да мислят, защото иначе ще се случват и още по-чудовищни неща.Политиците навсякъде са оставени да си правят, каквото си искат и ето ви ги резултатите.Май искаме от създателите на проблема, да го решат ?