Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2

ЕК притеснена, че подводните газопроводи са извън контрола на ЕС
10 юни 2017 10:16, Никола Димитров
162
Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска да й бъде разрешено да преговаря с Русия за строящия се газопровод „Северен поток“ 2, който трябва от 2020 г. да удвои вноса на руска газ към Германия.
 
Държавите членки трябва да решат дали да допуснат такива преговори и да определят мандата на Комисията. Според хората на Жан-Клод Юнгер преговорите трябва да засегнат подводната част на тръбата и единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.
 
Според т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия.
 
„Има законов пропуск, отнасящ се до частта от „Северен поток“ 2, която се намира извън европейската суша и за входната точка“, обясни служител на Комисията.
 
Пропускът създавал правна несигурност, която Еврокомисията иска да изчисти и да ангажира руснаците да прилагат същите условия и за подводната част, която е над 1200 км, каквито важат на сушата. Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода. Всички тези въпроси са регламентирани за наземната част, но не и за тази, минаваща под Балтийско море.
 
За да получи разрешение за преговорите, Юнкер трябва да вземе одобрение от поне 21 държави членки, сред които да е Германия, тъй като за това е нужно подсилено квалифицирано мнозинство.
 
Ако бъдат допуснати такива преговори, това ще е прецедент за ЕС, който може да се използва и за други сходни проекти.
 
На 3 юни Министерството на енергетиката съобщи, че министър Теменужка Петрова  и шефът на „Газпром“ Алексей Милер са подписали в Москва Пътна карта, с която се ангажират да проучат „развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС“.
 
Русия вече обяви, че няма да поднови договора си за пренос на газ през Украйна след изтичането му в края на 2019 г. и България и други държави от Централна и Източна Европа, които се снабдяват от „Газпром“, трябва да търсят алтернативи, включително по дъното на Черно море.
 
Европейската комисия смята, че „Северен поток“ 2 не съответства на европейската политика за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на газ, която цели намаляване на зависимостта от Русия. Комисията намира, че „съществуващата и добре функционираща газопреносна структура е достатъчна да осигури енергийните нужди на Европа“.
 
„Строителството на „Южен поток“ 2 ще застраши съществуващите транспортни пътища, особено през Украйна“, се казва в мотивите за започване на преговори с Москва.
 
 Преди седмица шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск писа на Юнкер с негативно мнение за „Северен поток“ 2 и с настояване да се направи така, че тръбата да отговаря на европейските законови изисквания.
 
„Северен поток“ 2 ще бъде един от най-дългите подводни газопроводи в света. Завършването на строителството му е планирано за края на 2019 г. „Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
 
Плановете на „Газпром“ са да прехвърли транзита на газ за Европа, който минава сега през Украйна, към два нови газопровода – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“.
 
В момента Еврокомисията преговаря с „Газпром“ и по споразумение за промяна на условията за внос на газ в България и още 7 страни от Централна и Източна Европа като част от нейно разследване за злоупотреба с монополно положение от руската държавна компания на европейския пазар в тези държави.
 


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
11
 
! Отговори
Зъб преди 2 години
Кажете за увеличението на заплатите в Румъния с 200 % бее или за тва пуснахте стенограмата ? Никъде не се споменава защо ли?
39
2
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 2 години
Спирането на Южен Поток не беше глупост на нашите политици, а чиста външна намеса в българската вътрешна политика и икономика! Така сега след две години ще станем още по-силно зависими от югоизточната ни съседка! Не знам, обаче колко точно ги интересува американците този факт!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е защото управлява ромската партия ГЕРБ.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скапан Евросъюз
С Путин преговори, на нас забрана.
Двойна ограда за 250 000 на км.при Орешарски.
Единична за 1 000 000 на км.при Борисов.
Мама ви герберска.А няма пари за пенсии.Санирането ви пълен провал.С тези милиарди щяха да купят една ескадрила самолети
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези който са гласували за потурнаците от ГРАБ да пър.дят в буркани и да ги изпращат на Търтела, за да напълни,, Хъбчето,, с газ
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен38..... киевската хунта ,която обяви убииците,Бандера и Шухевич на 1 милион евреи от УССР и Прибалтика, на 200 000 хиляди поляци във Волин, за национални герои на уКРАЙНА . НИМА ТОЙ КАТО ЕВРЕЙН, НЕ Е ВЪЗМУТЕН ОТ ТОВА ?
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само след две години много неща ще се изменят. Ще спрат газа през Украйна и полша. Ние ще купуваме газ от Турция . Турция ще държи кранчето за Югоизточна Европа и ще диктува цените и условията.
Заради глупостта да спрем Южен поток.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турската надценка ще ни влезе отзад.Ама кой да мисли.
32
1
 
12
 
! Отговори
ШОС алтернативана Г7 преди 2 години
Евро-толерасто-тарикатите първо разрешават на руските собсвеници да построят със собствени средства 1 200 км. тръба и, когато всичко е почти готово "се сещат", че не наложили контрол над това, как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода.
31
2
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 2 години
Още малко спънки ако им създадат европците на руснаците и ще приложат крайната мярка- тоест ще построят газопровод до западното крайбрежие на Крим, а оттам който му е необходима газ, сам ще си строи газопровод! Така накрая газовия хъб на Бойко може да се окаже на западното крайбрежие на Крим!
Само че, този вариант е малко вероятен, понеже Германия няма никакъв интерес от него!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По голямо предателство от Борисов за Южен поток не сме имали.Това беше златна рибка за нас.Никой не бомбардира тръбите за Европа.Това беше и защита на България.Сега нищо освен 4 бази за ползване от USA и толкоз.Бойно поле за бъдеща война
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите май се подготвят трескаво за гей парада ....
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
„Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
.............................
ДАЛИ ТЕЗИ ФИРМИ ЩЕ ПОЗВОЛЯТН НА НЯКОЙ СИ ЮНКЕР И НЯКОЙ СИ ТУСК ДА ИМ СЕ БЪРКАТ В РАБОТАТА?
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само от транзитните такси можеше да се купят самолети за армията.Плюс работа за хората.Южен поток струваше 9 млд.евро
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А русофоби какво стана с хъбчето ви Балкан:)))
На вожда ви май му избиха зъбчето;)
По голяма простотия няма.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофоби и реалисти, а не русофили.Изтъркани и остарели клишета които отдавна не вървят.
Русофобите като чуят Путин и правят от мухата слон.А като чуят Брюксел правят от слона муха.Реалиста си гледа интереса.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен всичко друго германски фирми влагат големи капитали в разработване на нови находища в Русия и няма да допуснат някой си Юнкер да им бърка бизнеса.
23
0
 
9
 
! Отговори
газ преди 2 години
За Германия най-евтината газ и 2 газопровода за нас най-високите цени, 0 газопровода и фалирала КТБ. И един празен хъб Балкан Боко да си го пълни с въздух под налягане. Тиквоча пак го изиграха
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЮНКЕР НЯМА ДУМАТА.
КАКВОТО КАЖЕ БАБА МЕРКЕЛ, ТОВА ЩЕ Е .
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен българския южен поток нищо не е спряно.
А и от това печели икономиката на Германия.Най ниски цени на газа в Европа за нея.Фактите когато говорят е добре да се мълчи.Простотията на някои писания тук надминават средната за балканите.