Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2

ЕК притеснена, че подводните газопроводи са извън контрола на ЕС
10 юни 2017 10:16,
162
Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска да й бъде разрешено да преговаря с Русия за строящия се газопровод „Северен поток“ 2, който трябва от 2020 г. да удвои вноса на руска газ към Германия.
 
Държавите членки трябва да решат дали да допуснат такива преговори и да определят мандата на Комисията. Според хората на Жан-Клод Юнгер преговорите трябва да засегнат подводната част на тръбата и единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.
 
Според т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия.
 
„Има законов пропуск, отнасящ се до частта от „Северен поток“ 2, която се намира извън европейската суша и за входната точка“, обясни служител на Комисията.
 
Пропускът създавал правна несигурност, която Еврокомисията иска да изчисти и да ангажира руснаците да прилагат същите условия и за подводната част, която е над 1200 км, каквито важат на сушата. Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода. Всички тези въпроси са регламентирани за наземната част, но не и за тази, минаваща под Балтийско море.
 
За да получи разрешение за преговорите, Юнкер трябва да вземе одобрение от поне 21 държави членки, сред които да е Германия, тъй като за това е нужно подсилено квалифицирано мнозинство.
 
Ако бъдат допуснати такива преговори, това ще е прецедент за ЕС, който може да се използва и за други сходни проекти.
 
На 3 юни Министерството на енергетиката съобщи, че министър Теменужка Петрова  и шефът на „Газпром“ Алексей Милер са подписали в Москва Пътна карта, с която се ангажират да проучат „развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС“.
 
Русия вече обяви, че няма да поднови договора си за пренос на газ през Украйна след изтичането му в края на 2019 г. и България и други държави от Централна и Източна Европа, които се снабдяват от „Газпром“, трябва да търсят алтернативи, включително по дъното на Черно море.
 
Европейската комисия смята, че „Северен поток“ 2 не съответства на европейската политика за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на газ, която цели намаляване на зависимостта от Русия. Комисията намира, че „съществуващата и добре функционираща газопреносна структура е достатъчна да осигури енергийните нужди на Европа“.
 
„Строителството на „Южен поток“ 2 ще застраши съществуващите транспортни пътища, особено през Украйна“, се казва в мотивите за започване на преговори с Москва.
 
 Преди седмица шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск писа на Юнкер с негативно мнение за „Северен поток“ 2 и с настояване да се направи така, че тръбата да отговаря на европейските законови изисквания.
 
„Северен поток“ 2 ще бъде един от най-дългите подводни газопроводи в света. Завършването на строителството му е планирано за края на 2019 г. „Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
 
Плановете на „Газпром“ са да прехвърли транзита на газ за Европа, който минава сега през Украйна, към два нови газопровода – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“.
 
В момента Еврокомисията преговаря с „Газпром“ и по споразумение за промяна на условията за внос на газ в България и още 7 страни от Централна и Източна Европа като част от нейно разследване за злоупотреба с монополно положение от руската държавна компания на европейския пазар в тези държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
стара мъдрост преди 6 години
Каквото и да ви говорят,знайте че става дума за пари.
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Какви са тези точки след въпросителния знак бе умнико? Това за всеки случай ли е или за да изглеждаш по умен ха ха.....
9
1
 
27
 
! Отговори
Tangra преди 6 години
От цялата работа Бойко изяде *** и ние останахме деветата дупка на кавала със спирането на южен поток. Това е като поставяш чуждите интереси над собствените ...
8
0
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Подготви ли си тоалета за предстоящия гей парад ?. Да не си от протестерчетата дето ще водят гей парада ?.
7
1
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Имаш ли завършен 8 клас ?. Май не можеш да смяташ ?. Директна търговия ли е по евтина или чрез няколко посредници ?.
6
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само шамари за русначеата и за техния лидер - бог путин. То не беше южен паток, после турски паток, сега северен паток, все към Европата се натискат неандерталците му от Азия, не искат да продават нещо на дръпнатите очи в техния регион.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2019 спира газта за БГ....
4
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да ни продават германците руска газ отколкото руснаците. Най вероятно ще е три пъти по евтина.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димите правна несигурност... Аха! Руснаците разбраха врътката по рано от ЮнкЕра юнкер... И сега Юнгата ше им се перчи, щото неговите хорица нещо ше си останат без едни пари от транзит, такси, комисионни ит.н. Юнга! Юнга си не си капитан! Ходи да триеш пода на потъващия кораб ЕС, дето остана само една мишка да ти прави компания. ГлОпаГ! Тикв@!
2
3
 
22
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Юнкер явно ще иска комисионна от руснаците и за това се заяжда с тях. На това му казват рекет.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради д е б и л а Юнкер сега газта ще поскъпне здраво, а 2019-а год оставаме без газ.