Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2

ЕК притеснена, че подводните газопроводи са извън контрола на ЕС
10 юни 2017 10:16, Никола Димитров
162
Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска да й бъде разрешено да преговаря с Русия за строящия се газопровод „Северен поток“ 2, който трябва от 2020 г. да удвои вноса на руска газ към Германия.
 
Държавите членки трябва да решат дали да допуснат такива преговори и да определят мандата на Комисията. Според хората на Жан-Клод Юнгер преговорите трябва да засегнат подводната част на тръбата и единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.
 
Според т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия.
 
„Има законов пропуск, отнасящ се до частта от „Северен поток“ 2, която се намира извън европейската суша и за входната точка“, обясни служител на Комисията.
 
Пропускът създавал правна несигурност, която Еврокомисията иска да изчисти и да ангажира руснаците да прилагат същите условия и за подводната част, която е над 1200 км, каквито важат на сушата. Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода. Всички тези въпроси са регламентирани за наземната част, но не и за тази, минаваща под Балтийско море.
 
За да получи разрешение за преговорите, Юнкер трябва да вземе одобрение от поне 21 държави членки, сред които да е Германия, тъй като за това е нужно подсилено квалифицирано мнозинство.
 
Ако бъдат допуснати такива преговори, това ще е прецедент за ЕС, който може да се използва и за други сходни проекти.
 
На 3 юни Министерството на енергетиката съобщи, че министър Теменужка Петрова  и шефът на „Газпром“ Алексей Милер са подписали в Москва Пътна карта, с която се ангажират да проучат „развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС“.
 
Русия вече обяви, че няма да поднови договора си за пренос на газ през Украйна след изтичането му в края на 2019 г. и България и други държави от Централна и Източна Европа, които се снабдяват от „Газпром“, трябва да търсят алтернативи, включително по дъното на Черно море.
 
Европейската комисия смята, че „Северен поток“ 2 не съответства на европейската политика за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на газ, която цели намаляване на зависимостта от Русия. Комисията намира, че „съществуващата и добре функционираща газопреносна структура е достатъчна да осигури енергийните нужди на Европа“.
 
„Строителството на „Южен поток“ 2 ще застраши съществуващите транспортни пътища, особено през Украйна“, се казва в мотивите за започване на преговори с Москва.
 
 Преди седмица шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск писа на Юнкер с негативно мнение за „Северен поток“ 2 и с настояване да се направи така, че тръбата да отговаря на европейските законови изисквания.
 
„Северен поток“ 2 ще бъде един от най-дългите подводни газопроводи в света. Завършването на строителството му е планирано за края на 2019 г. „Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
 
Плановете на „Газпром“ са да прехвърли транзита на газ за Европа, който минава сега през Украйна, към два нови газопровода – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“.
 
В момента Еврокомисията преговаря с „Газпром“ и по споразумение за промяна на условията за внос на газ в България и още 7 страни от Централна и Източна Европа като част от нейно разследване за злоупотреба с монополно положение от руската държавна компания на европейския пазар в тези държави.
 


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кое е единна Европейската ***?
Разпада се и ще има нов ЕС до 2г.
Една стара балистична ракета и ще се изпонапикаят в Брюксел.За новите не ми се мисли.Да му мисли единна Европа която се остави без армия и оръжие да я пази САЩ.Само че о Боже и там проблем.Сенатска комисия разследва назначаването на USA президента от Русия.Накъдето се обърнеш все Русия;)Параноята става повсеместна.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да излезе от околоземната орбита space.Все към Съюза го тегли
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Space XXL, що дириш тук.
Не те пускат в щатите?
Да не си мюсли или член на КПСС.Неблагонадежден ли си за САЩ?Или си калинка от Герб?
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светло бъдеще. След като оставаме без ток, гори, и въглища , сега и без газ. Правя фирма за свещи.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги изгониха, дойдоха онези дето не плащат нищо за Безмер,Ново село,Айтос и Граф Игнатиево.Голям успех за глупаците.Навсякъде САЩ плащат за базите по Европа.Само у нас е безплатно.Нормално за гербавите роми.Айде на паша при Василев
74
1
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 2 години
До слава на Русия,
Като прочете това, което съм написал, не съм ли свикнал според тебе? За половината Украйна обаче, не ми се вярва скоро да стане руска! Прекалено са модерни антируските настроения в Украйна днес! По-вероятно е да има антимайдан в Украйна! Само че и това не е много вероятно, понеже въпреки съсипаните производства, на страната на сегашните управници на Украйна са западните държави, които така или иначе, разполагат с доста солидни капитали!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев всички сме селяни включително и ти.Не е обидно да си селянин.Произхода ни е от село ако си чел историята на човечеството.Градовете са възникнали много по късно.А ти си пещерняк със сигурност:)))Само че като онзи от рекламата брускети.За теб Василев има и пица;)
72
6
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 2 години
112 Колкото и пъти да го повториш няма да им помогнеш да преодолеят земната гравитация и да излязат извън околоземната орбита .
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все ми е едно за тоя севрен паток, важното е че ги изгонихме от България с техните никому непотребни проекти от гоУемиО чУен на Гоце углу
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 Много си зле горкия , наистина тотално 100% зомби зомбирано от кремълските зомбящици
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"другарето като чуят газ, паток и АЕЦ и изпадат в екстаз, спокойно другарЕ нито терецки паток че го има, нито южен нито Белене"

И след няколко години - ти, седнал по гъ3 насред кирпичената си постройка гориш пачки с обезценени левчета, за да се грееш. Смешко, бегай у лево и купувай ток от американските марици на цена х10, като си такъв отворенгяс.
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другарето като чуят газ, паток и АЕЦ и изпадат в екстаз, спокойно другарЕ нито терецки паток че го има, нито южен нито Белене, сега вие може да си ревете колкото искате не ни пречите
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ"

Тоест Русия го притежава, ама ако не даде на друг да го ползва - това е дискриминация. Хахахахах... честно, тия еврогейци съвсем забравиха в коя вселена се намират.

По същата логика, ако съседа не ми даде да му карам колата значи е дискриминация. А жената ако не си даде?
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
106 Годишно няколко танкера са ни напълно достатъчно . По важното е че атлернативата на тези танкери сваля цената на Газпром
65
1
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 2 години
До Слава на Русия,
Малко по-рано беше питал за Крим!
Сега ще ти обясня малко по подробно как стоят нещата тук относно Крим!
1. "Анексията" на полуострова се разглежда като дело, което е инициирано и подкрепяно основно от Путин и "кликата" му но не и от болшинството от жителите на Русия! Изобщо не се споменава факта, че много руснаци настояваха Крим да бъде присъединен към Русия доста години преди преврата в Украйна!
2.Изобщо се неглижира факта че тази "анексия" спаси хиляди хора от сигурна смърт
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме танкера с шистовата газ.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиновник в Далас побесня, застреля началника си и се самоуби. Двама души са загинали при стрелбата, открита в офис-сграда в Далас. Полицията съобщава, че служител е застрелял началника си и след това се е самоубил
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
EK така хубаво преговаря за "Южен поток", че вече го няма. Сега да ги пуснем да преговарят и за "Северен поток 2", за да го няма и него... не че ни грее.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците, които разчитат на благотворителност са 46 милиона.