Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва

Проектът предизвика масови протести през май
2 юли 2017 08:28, Елка Василева
195
Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предаде Франс прес.

Проектът предизвика масови протести през май.

Официално обнародван вчера, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни.

Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани.

Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица.

Още по темата

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост.

Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани.

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението.

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия и много руски градове, където са позволили да се реши жилищната криза в страната по онова време.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
12
 
! Отговори
панелки преди 6 години
Браво Москва и ни я искаме в нови жилища.
42
1
 
8
 
! Отговори
333 преди 6 години
Тази новина ще зарадва чного Ердоган!!!
41
21
 
10
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
Русия е икономически като Нигерия, само че със сняг!
40
4
 
20
 
! Отговори
Край преди 6 години
А стига бе! Как така - без европейска програма. Невъзможно.
39
18
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АБЕ КАК СЕ СТРОЯТ 4000 ЖИЛИЩНИ СГРАДИ С ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА РУСИЯ БЕ ?! ВИЕ АКЪЛ ИМАТЕ ЛИ В ГЛАВИТЕ СИ ?! РУСИЯ ОТ БЕДНОТИЯ НЕ МОЖЕ КАКТО КАЗАХ ВЕЧЕ ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА ОФИЦЕРИ ОТ ВИСШИЯ КОМАНДЕН СЪСТАВ ! РУСИЯ ОТ БЕДНОТИЯ ИЗБРА НАЙ-ЕВТИНАТА ХОЛАНДСКА ФИРМА ЗА ДА ИЗВАДИ КУРСК ОТ БАРЕНЦОВО МОРЕ! ПУТИН БИЛ КАЗАЛ ,ЧЕ ЩЕ СТРОИ 4000 БЛОКА И ВИЕ СТЕ ГОТОВИ ДА РЪКОПЛЯСКАТЕ ! ТОЙ И НА КРИМ ОБЕЩА МНОГО НЕЩА ! НЕКА СЪБОРИ СТАРИТЕ СГРАДИ ПЪК ДА ВИДИМ КАК ХОРАТА ЩЕ ОСТАНАТ Н УЛИЦАТА !
38
9
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
В Москва живеят над 9 милиона хора,това е мега град и прави чест на Путин че в тежки времена не изоставят обикновените хора и им помагат с нови жилища..
37
16
 
5
 
! Отговори
666 преди 6 години
Отваря се работа за турските фирми.В замяна- турски поток.
36
12
 
17
 
! Отговори
браво преди 6 години
Браво на Русия която е под идиотските санкции на запада но пак се грижи за хората и ги мести от стари в нови жилища без платно!и това дразни враговете и....къде в богатия запад става това?
35
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хрушчовки се наричат и най-обикновените блокове от онова време, които ние наричаме панелки. Не са чак пък толко малоетажни. А тоя процес на подмяна го правят много грубо, трябва да става по-плавно и по естествен път.
34
20
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименДобре че САЩ заляха СССР с храни, горива и оръжия през ВСВ ... иначе руснаците щяха да изчезнат съвсем!А се хвалят, че били победили Хитлер ;)Америка го направи, а не СссрПРИЧИНИТЕ ,ЧЕ РУСИЯ ПОБЕДИ СА ГРЕШКИТЕ НА ХИТЛЕР ! НЕ ТРЯБВАШЕ ДА РАЗПРЪСКВА НЕМСКАТА АРМИЯ НА НЯКОЛКО ФРОНТА , А ТРЯБВАШЕ ДА НАСОЧИ ЦЯЛАТА АРМИЯ КЪМ РУСИЯ ! ВТОРО ,ХИТЛЕР НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ОБЯВЯВА ВОЙНА НА САЩ ! АКО ХИТЛЕР БЕШЕ ПО-УМЕН ИЛИ ПОНЕ АКО БЕШЕ СЕ ВСЛУШАЛ В СЪВЕТИТЕ НА СВОИТЕ ГЕНЕРАЛИ ,РУСИЯ НЯМАШЕ ШАНС
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ СТРАНДЖА ВЗЕМИ ДА МИНЕШ НА САМООБСЛУЖВАНЕ, ВЕЧЕ Е ЯСНО, ЧМЕ ДВАТА КРАЯ НА ЧРЕВНИЯ ТИ ТРАКТ СА РАЗМЕНЕНИ.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всеки строителен справочник пише, че след 50-тата година якостта на бетона започва да намалява.Справка - не са малко сручаите вече, когато на стари софииски сгради балконите изведнъж "клепват", понякога фатално за обитателите.Дори има случаи, когато и балконите на панелките постъпват по същия начин.
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На доста българи им се случи същото през 70-те и 80-те години в Бъля.Събориха им къщите отчуждиха земята върху която бяха построени и им дадоха по един малък апартамемт в замяна.Две стаички и кухненски бокс-40,50 квадрата.Тези бяха късметлийте.Други получиха правото да си купят такъв апартамент.Зависи кое време и коя промяна на законът им се е случила.Тухлените сгради по принцип са слаби.Съмнявам се да могат да изкарат 150 години без специално укрепване.Железобетонът е друго нещо ако е качествен
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ НА РУСИЯ НЕ СМЕ ПИОНКА, НО ЗА ГЕРМАНИЯ СМЕ СИ ПИОНКИ И ПОЛОВИНА.К`вото каже Меркел (и другите началници) козируваме и изпълняваме веднага.
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва и при нас да се съборят панелките, а не да се "санират".Всъщност това саниране е една измама. Блокът става красив, но си остава със старите прогнили водопроводи и канали, със стария допотопен асансьор, и най-важното - се се реви4зират и укрепват ръждясалите метални връзки на панелите.А след две-три години като започне да се лющи стиропора , ще настане една всеобща радост.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН ПОДПИСВА ЗАКОНА, ПЛОНДИ.ТОЙ НЯМА ДА СТРОИ.САМО НАШИЯТ ВОЖД- СЛЪНЦЕ (има петна все пак) СТРОИ, САМО ТОЙ КАЗВА:АЗ ПОСТРОИХ.
27
13
 
7
 
! Отговори
евала ти правя преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯАбсолютно вярно ! Заради алчността на Сталин ,който поиска много повече отколкото трябва ,Хитлер нападна своят съюзник Русия ! Ако нямаше втора световна война ,сега Европа щеше да е поделена между Русия и Германия както се бяха договорили двамата диктатори ! Добре ,че имаше втора световна война ,всяко зло за добро ,поне сега сме свободни ,не сме пионки нито на Русия ,нито на Германия !
26
7
 
14
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
И ПОНЕЖЕ ДНЕС НЯМА НЯКАКВА МРАЧНА, ЖЕСТОКА, УБИЙСТВЕНА НОВИНА ЗА РУСИЯ, РЕШИ ДА ПУБЛИКУВА НЯКАКВА МЕГА ВАЖНА НОВИНА- ПУТИН СЪБАРЯЛ СГРАДИ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ВИ БЛАГОДАРЕН ЗА ТАЗИ НОВИНА, БЕЗ НЕЯ ДОВЕЧЕРА НЯМАШЕ ДА ЗАСПЯ!!!
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова руснаците го обожават, а русофобите ненавиждат.
24
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО Е ЩАСТЛИВ ***, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЯТ ЗЛЕ.КАТО ЧЕ ЛИ ТОЙ ЖИВЕЕ В ЦАРСКИЯ ДВОРЕЦПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ.*** ДЕ РУНГЕЛ