Заев за договора: Признават се два народа, два езика...

Интересите на Македония не са застрашени, настоя премиерът
Обновена: 18 юли 2017 19:28 | 18 юли 2017 19:26,
36
Заев за договора: Признават се два народа, два езика...
Снимка: Архив, Reuters

С договора за добросъседство с България не са застрашени националните интереси на Македония. Това увери министър-председателят Зоран Заев след заседанието при закрити врати на Комисията по външна политика в парламента, предава "Сакам да кажам".

Още по темата

"С договора се признават два народа, две държави и два езика. Националните интереси на Македония не са застрашени", подчерта премиерът.

Заев отбеляза, че след консултациите с политическите партии в Комисията по външна политика, е получил съвети и предложения с различни аспекти за договора с България.

Македонският министър-председател подчерта, че според него договорът между Скопие и София ще засили сътрудничеството между двете страни. В него се съдържа положение за обновяването на граничните пунктове, а също и за откриването на нов при Берово. Двете съседни страни са постигнали съгласие и заедно да се борят срещу пропагандата и словото на омразата, пише "Фокус".

На свой ред депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски предложи пет точки, които според партията трябва да бъдат включени в Договора за добросъседство с България.

"Направихме сериозни забележки, ще ги изброя петте. Ще бъде ли споменат в договора македонският народ? Декларацията от 1999 г. е необвързваща, а сключването на договора е обвързващ. Дали македонският език в договора ще бъде посочен само като конституционен език или като език, който има своя специфика? Дали ще се сключи договор, в който ще стои задължението за грижа за македонското малцинство? За общата история изложихме забележки. В договора има асиметрични права и задължения на двете страни. Много права за България, а много задължения за Македония", коментира Милошоски.

"Ако тези пет забележки бъдат вписани, ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи споразумението", каза Милошоски и добави, че "не трябва да се бърза само за събиране на точки, а да се направи качествен договор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Пфу преди 6 години
Да се признае БЮРМ като отделна, суверенна държава по международните правни системи е все едно да ти влезе някой да ти обере къщата, изнасили жената и вземе покъщината ти, но ти да го обявиш пред полицията за "добър съсед", с когото да обещаеш, че никога няма да създаваш проблеми, търсейки си заграбеното или пък да искаш възмездие за поруганото! Ум да ти зайде!
30
0
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Македонската комисия по външна политика ми напомня със своите високи достижения на Магаданския технологичен институт.
29
5
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Бойко борисов е тройното проклятие, за което ще се говори следващите 500г, призна нащастния башибозук немски и австрийски!!!!!! *** дано *** цата му
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че Заев си мисли нещо със Станишката и се бацат по муцките, не значи че за България има голяма файда някакви отношения със сърбо-брюмяните, даже обратното. Не виждам защо с дига толкова патардия, тоя договор няма да измени нещо много, но е необходим за влизането на БРЮМ в НАТО. Европейските социалисти в момента се консолидират около НАТО в противовес на антисоциалната и дивокапиталистическа политика на путинова Русия. Само австралийските комунисти не могат да го разберат още това. И нашите!
27
1
 
8
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Важното е да се издействат и реализират с ползи и за двете ни страни колкото се може по мащабни и полезни за общуването ни проекти. Магистрали София Скопие. Благоевград Скопие, Петрич Вардар..жп София Скопие...всичко, което да свърже двете държави. Без много кражби.
26
2
 
14
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Сръбско-руската агентура в двете български държави ще се изприщи от зор да ни държи скарани. Може ли две сестри, или майка и керка да си скубят косите само защото по-малката рекла, че иска да се обръщат към нея по име , а не "коя си ти ***!"..Или защото по малката твърди, че е пораснала и иска да не се бъркат в работата и да и дават акъл постоянно?!Когато пораснат децата поумняват. Важното е Македония да влезе в НАТО и ЕС преди Сърбия и се освободи от УТБАшите, които са я наяхали като кучета.
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20ЕС и НАТО първи признаха македонска нация в 1879 г в Берлин.
24
4
 
15
 
! Отговори
u4en преди 6 години
На Македония трябва всичко да се дава без УСЛОВИЯ ! Има древна приказка : Две жени се били за едно дете. Всяка казва .че е неино. Явяват се пред съдията . Съдията отсъжда - щом всяка казва .че е неино...не може да го разделим - убийте го ! А истинската майка казва - нейно е....даите й го ! Който разбрал- разбрал !
23
1
 
8
 
! Отговори
2 народа преди 6 години
Албански и Македонски. Скоро Албански и Български. След 50г - само Албански:)Прогрес ама като няма деца това е. Така и така всички сме емигранти... политиците ще дават под наем апартаменти и хотели на чужденци. Тях това не им пречи. Едни ще живеят на острови еди ще мият чинии в Германия.Прогресс за вас подготвен от ДПС (и клоновете му)
22
1
 
10
 
! Отговори
u4en преди 6 години
На подписването задължително трябва да се покани и Ив.Костов ! Със подаряване на х танка на Македония....със затваряне на границата и недаване коридор на руски самолети при Косовската война. Костов спаси Македония от разпад !
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешна Македония е наричана и галено от средновековните българи "Долната земя",но не и "Македония",там и в Солунско са живяли Куберовите българи в Средновековието.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се публикуват всички комунистически идеи и действия по създаването на македонска нация и самите българи от Македония ще се убедят, че са българи. Всеки ден, всеки час трябва да се дава интервюто на Ванче Михайлов и всеки който каже македонец и македонски език на съд!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А де факто тази област никога не се е наричала "Македония",а област Долна Мизия от царство България,но първи фанариотите подменят името и натрапват историята за Александър Македонски,за да гърцизират повече население,с цел да получават повече такси и данъци от християнското население и го държат в подчинение.Историята за Александър Македонски,която е използвана,няма нищо общо с днешната Македония,нито пък Александър Македонски е царувал на Балканите,той се изнася към Азия,Египет и там умира.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези нито са в НАТО нито в ЕС нито се разбират със някой от съседните си страни и са една педя земя.
17
5
 
7
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
Македонките са страшно добри любовници... Само едно е лошо, нямат език. :) По-весело колеги... В България само едно племе се увеличава... Трябва да се мисли разумно.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята с две думи - сърбите си присвоиха части от България,решиха да направят от българите "сърби",но тъй като не успяха да ги сърбизират,дори и със сила,измислят изкуствената "македонска нация",с цел българите да не се наричат българи,а "македонци".А де факто тази област никога не се е наричала "Македония",а Долна Мизия,но първи фанариотите подменят/сменят името и натрапват историята за Александър Македонски,за да гърцизират повече население,с цел да получават повече такси и данъци от христ
15
6
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"С македонците трябва да подписваме договори само на албански-конституционен език,без противоречия..."То като се замисли човек има нещо вярно-шиптърите така или иначе ще превземат Македония до 10 години.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10 г. ще остане само албански език но ще са в ЕС.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитровград и Босилеград са подарени на Сърбия, а Дедеагач и Кавала на Гърция.
12
8
 
16
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Гърците са го измислили и просто трябва да се поучим от тях-никаква антична и средновековна Македония не е имало,ако искат да съществуват като държава да си намерят друго име!Македония е отделена от България през 1913г и сърбизирана,след 1945 е република Македония в СФРЮ,а чак през 1991 стават независима държава.Значи 104 години история макс.Ако признаят това-добре,ако не-да го *****!Обаче чувствам как за пореден път Тиквоний ще предаде интересите на България...