Европарламентът не призна изборите във Венецуела

Еврокомисията обмисля санкции срещу латиноамериканската република
31 юли 2017 21:51,
84
Европарламентът не призна изборите във Венецуела
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че институцията не признава резултатите от изборите във Венецуела в неделя заради насилието и размириците, които ги съпътстваха.

"За 24 часа чавистката репресия достигна немислими размери", заяви Таяни след телефонен разговор с лидера на опозицията Леополдо Лопез.

Още по темата

Той смята, че те са проведени в нарушение на международното право и на венецуелската конституция и поради това ги определя като "тъжен ден за демокрацията във Венецуела, Латинска Америка и света".

Председателят на парламента съобщи, че се консултира с шефовете на парламентарни групи, които са във ваканции, дали да не се изпрати делегация на място да провери обстоятелствата около вота.

Европейската комисия също заклейми насилието, но не стигна до открито изявление законността на вота, изразявайки само съмнение за резултата от тях.

Говорител на председателя Жан-Клод Юнкер призова всички страни да се въздържат от насилие, а правителството да възстанови законовия ред.

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини подготвя обща позиция от името на ЕС, която не се изключва да съдържа и съобщение за въвеждане на санкции, уточни говорителят.

В неделя Венецуела проведе избори за 545-членно Конституционно събрание, което да подготви нова конституция на страната. Изборният ден беше съпътстван с насилие, при което армията беше изпратена срещу протестиращите. При сблъсъците са убити 10 души, включително кандидат за депутат, двама регионални опозиционни водачи, двама протестиращи тийнейджъри и един войник.

Опозицията отказа да признае резултата от гласуването, в който президентът Николас Мадуро се обяви за победител.

Съединените щати също заплашиха с по-силни санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари