Критиките на Анкара към Берлин и Брюксел вече са критики и към София

Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 11:30, Екип на Dnes.bg
143

Турция готви протести срещу оградата, издигната от България по общата ни граница. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести.

Още по темата

Депутатът от  нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

"Това дипломатическо напрежение никак не е случайно, тъй като се случва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Според Сезен ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа",  посочи пред Bulgaria ON AIR главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер.

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той.

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
10
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Хахах турския *** протестира, защото заради оградата не могат да ни изнудват, че ще ни залеят с бежанци ако не правим каквото искат..."А ти знаеш ли, че ако Ердоган искаше да ви залее с бежанци...щеше да ги залее в Аирпорт София! Това са провакативни новини...Това за "Стената на срама" се писа от Дойче веле за бетонната стена между Турция и Сирия!!! Та и каква "стена" е вашата...телена ограда!
43
7
 
11
 
! Отговори
БГ депутат преди 6 години
Не само ограда трябва да има между Турция и България, а ядрена ракетна система, за да може да ги спрем, когато се наложи!
42
5
 
7
 
! Отговори
РОСЕН ПЛЕВНЕНЛИЕВ преди 6 години
ПРЕДЛАГАМ ТОТАЛНО ОТВАРЯНЕ КЪМ ТУРЦИЯ , навеждаме се и отваряме бузки не боли аз като абсолютно неоважаващ себе си човек съм го правил много пъти
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на Кремъл е да ни скара с цивилизования свят и да ни присъедини къмевразийците. И тукашни юначаги всячески им помагат
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23A ne mislish li ako tam granicite se menqt na drugi mesta nqma da se menqt,ne day boje tova da ne se slu4va nikoga zashtoto Erdogan po4na da dava grajdanstvo na vsichki musulmani na Balkanite
39
0
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
А защо в турските новини няма такава новина за такъв протест??? И "п" то на протеста не се споменава???!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
don преди 6 години
в Белгия има повече мюсулмани от колкото в България.Цял ден говорят как ЕС се разпарадал ще бъде на две Врреме България да излезе от ЕС като Англия
37
3
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
34 AНо за това пък в една градинка подслушах едно момче (на около 9-10г), което каза на майка си: "Как може да ги гледаш тези турски сериали!? Това е турска пропаганда!"
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Турция е против оградата, това означава че сме на правилния път и трябва дори да се направи двойна ограда. Гърция също има стена с Турция изградена от бетонни панели.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и през Първата световна война, когато Германия има само три съюзника в целия свят, пак не си мръдва даже пръста за да спаси България след пробива при Добро поле...Вие чакайте и се надявайте да дойдат германци, французи и не знам какви си, да ви спасяват ако започне турска инвазия... По-добре се молете на Неволята, по- може да ви чуе
34
5
 
8
 
! Отговори
Otoman Legacy преди 6 години
Turci i Bulgari. ..nashite vragove sa obshti! Zapadnite licemeri...*** off!!
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом вече 4-та година протестират, значи е достатъчно добре направена за да удържи голям наплив на мигранти.
32
1
 
26
 
! Отговори
А преди 6 години
И в същото време всички баби и дядовци с трепет очкват новия епизод от великолепния век всяка вечер от 20.00 по Босфор тв.... каква ирония нали!
31
2
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Нема страшно !Ей, сега пощенската гугутка на Ердоган ще прелитне до Турция и ще омилостиви Султана ! :):):)
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това само доказва нуждата от втори и трети ред на оградата.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип мюс.юлманите се считат за повече от нас, защото това е в религията им. В още по-голяма степен това важи за евреите.ите
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е че докато Берлин и Брюксел са далеч, тук ако стане нещо, турската армия за два часа е в София! Или вие ще чакате НАТО да ви спаси?!? Колкото спаси Кипър през 70 - те...На никой в Берлин и Брюксел няма да му мигне окото и с готовност ще пожертва България, ако стане някоя беля
27
2
 
11
 
! Отговори
do 27 преди 6 години
Там е работата, че смята целия ЕС за нещо като свой васал, който й е длъжен за нещо, само дето не се сещам какво добро е направила някому. Някой сеща ли се, че аз немога?
26
3
 
14
 
! Отговори
zfb преди 6 години
А турските ***, защо имат ограда по всички източни граници и ги охраняват с войска??? Защо не казват нищо по този факт?!? Нямаше да има ограда по южната ни граница-ако турските копои не извозваха организирано бежанци до границата ни, с цел да правят натиск на Европа по руска заповед!Защо пускат руски кораби натоварени с бежанци от руските пристанища в Сирия?!? Нека си гледат в собствената паница-тогава да зяпат на другите!Лицемери долни, за пореден път се месят в политиката ни!
25
3
 
22
 
! Отговори
длд преди 6 години
Да не би Турция да мисли че е все още Османска империя и че има право да се разпорежда с васалите си.....е това време и дано никога не се връща