Критиките на Анкара към Берлин и Брюксел вече са критики и към София

Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 11:30, Екип на Dnes.bg
143

Турция готви протести срещу оградата, издигната от България по общата ни граница. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести.

Още по темата

Депутатът от  нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

"Това дипломатическо напрежение никак не е случайно, тъй като се случва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Според Сезен ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа",  посочи пред Bulgaria ON AIR главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер.

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той.

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то че тая"велика българска ограда"не може да спре и чакалите,камо ли мигрантите е ясно.Друго май се пече покрай нея.Дано да се лъжа,ама ми се струва,че Ердоган в скоро време ще си вземе част от тая бодлива тел заедно с порядъчно парче българска земя.А тия дето си напълниха гушите от оградата тогава ще се изпокрият като мишки.
63
2
 
6
 
! Отговори
тимурленг преди 6 години
брейии турките взеха да ми праскат минусите. обидиха се на голата истина.
62
3
 
7
 
! Отговори
толе-растин преди 6 години
кое е общото между турция и с.корея : и двете си го натаковат сами. който се цепи от колектива и колектива му го нъцепува.
61
1
 
16
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Между цивилизования свят и варварския свят задължително трябва да има граници и огради, за предпочитане бетонни!
60
10
 
6
 
! Отговори
Малко Акъл преди 6 години
Абе вие защо не изберете този Ваш Бивш Дипломат за Президент или Вицепремиер за да напрегне отношенията с Турция...та този тогава да види какво е това да имаш проблем с Турция! Ако се надява на ЕС то, на НАТО или на Русия да забрави! Да не плямпа там много...Турско-Българските отношения са добри! Ама такива като този, ако продължават с глупости да напрегнат отношенията...то българите ще са в загуба!
59
7
 
2
 
! Отговори
тимурленг преди 6 години
Турки=кара-алмас=тю-куе :):):) шарагюргю:)Малко сме ви газили явно, пак ще ви газим.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Първо ако стане някоя война турската армия ще мине първо през българските турци ззащото им са на пътя. Второ и няма да ги е грижа за някакви си български турци, те в Турция трепят самите турци, пък какво остава за някакви си чужди...."..........А за това на турците от балканите им се дава гражданство без проблеми??? А и могат да се възползват от здравните услуги ка един нормален турски гражданин?!
57
0
 
11
 
! Отговори
Монголеца преди 6 години
По-страшна е стената, която мисил-маните издигат между себе си и цивилизацията в духовно отношение. тази вътрешна стена, която издигат сами накрая ще ги погуби, а кой се страхува от самбийци? С агресия срещу целия свят нестава, защото омразата накрая се самоунищожава.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да видим снимки от протестите...щом сме били изленали на протест искаме доказателство! :-) :-) :-)
55
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Turcite ne protestiraha po vreme na Vazroditelniq proces,che sega li?"Въри в Джебел да пийнеш вода от Тюркян чешма, (Тюркян бебето, което почина от куршум, когато бяхме изленали на един от протестите!!! )
54
4
 
5
 
! Отговори
Mda преди 6 години
Turcite ne protestiraha po vreme na Vazroditelniq proces,che sega li?
53
1
 
13
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Щом вече 4-та година протестират, значи е достатъчно добре направена за да удържи голям наплив на мигранти."Какви протести...и то 4 години:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) щом 4 године сме протеститали 1 снимка от тези протести! Само една да сложат медиите Ви! Нима ако сме правили протести медиите не са успяли да снимат ли! Една снимка да видим от протеста моля?!!!!
52
1
 
12
 
! Отговори
кръстоносец преди 6 години
Телени огради има и из селата между дворовете. Аз под стена разбирам висок зид от камък или тухли, като китайската стена, а онова е селска комшийска ограда. То не е стена, а обикновен плет! поне съм го виждал за разлика от повечето коментатори:)
51
4
 
12
 
! Отговори
Едирне! преди 6 години
Хора няма такова нещо! Никви протести не са се правили за тази тел! Няма и да се правят! Просто някои провокатори искат да направят новина! Използвайки медиите на Ходжата в Пенсилвания! Кога Турция е правила протест към България? Кога? Дори оня *** като бутна предизборно жената...ни казаха да спазваме спокойствие! За една тел ли ще изленем на протест!
50
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До БГ депутат,абе ***,какво ще правиш с тази ядрена ракетна система,нали а ко я взривиш,и такива ***,като тебе,ще се изпепелите,или ядрената система познава ганчоо-офците,и на тях,няма да нанесе поражения.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провокирайте е с такива хора те никога не са говорили нищо добро или неутрално за Турция ама последъците са за всички.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А появата на тези двамата в тв то да не би да е случайна.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ депутатА тази ракетна система с какво ще я поддържаш с газове от боб ли ?
46
3
 
8
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Мале българите се разтревожиха само от един "слух" за протест! При положение, че няма такова нещо откъм Турция към България...!!!
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анадолскиоще не е организиран новият протест, но одринският депутат призовава за подсигуряване на внос през гингирлиците, тъй като през митницата на далавера са само "производителите" от Капалъчарши