САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...

Вашингтон изглежда като големия губещ на Корейския полуостров
5 сеп 2017 14:30, Елка Василева
190
САЩ не могат да възпрат Северна Корея, защото...
Снимка: архив, Reuters

Поредният ядрен опит на Пхенян е категорично доказателство за пълния провал на американската политика спрямо Северна Корея. САЩ вече не могат да излязат сами от тази задънена улица, пише Дойче веле и обяснява причините.

Предполагаемото взривяване на водородна бомба в Северна Корея е много неприятен момент за САЩ. Защото една-единствена такава бомба може да унищожи цял Ню Йорк. А ако бъде взривена в атмосферата над Силициевата долина например, силните електромагнитни вълни могат да парализират изцяло централите на Apple, Facebook и Google.

Казано в прав текст: американската стратегия за възпиране на севернокорейската атомна програма чрез санкции претърпя пълен провал. Резолюция 1718 на ООН, приета от Съвета за сигурност още след първия ядрен опит на Пхенян, скоро ще навърши 11 години.

Още по темата

И въпреки последвалите санкции севернокорейският режим успя да развие капацитета за нанасяне на пръв ядрен удар. САЩ не бяха подготвени за подобно развитие - реакциите им сега го показват съвсем недвусмислено.

САЩ нямат полезен ход

Доналд Тръмп може и да заплашва с американския ядрен потенциал. Но е пределно ясно, че нито конвенционалният военен удар, нито ядреното нападение са реалистичен вариант. Американските съюзници в региона - Южна Корея и Япония - никога няма да одобрят подобна мярка, защото те биха били първите жертви на евентуални ответни удари от страна на Северна Корея.

А ако САЩ решат да засилят още повече санкциите и да изчакат да се усетят последиците от това затягане, това само би осигурило още време на Ким да усъвършенства своите ракети.

В ущърб на САЩ биха били и евентуални преговори. На тях Северна Корея ще се съгласи да подпише мирен договор, ако ѝ бъде гарантирано правото на съществуване и бъде постигнато споразумение за отменяне на санкциите.

Но за разлика от преди, диктаторът в Пхенян настоява сега и за това: Северна Корея да бъде официално призната за ядрена държава. Неговите дипломати дават за пример Пакистан, който САЩ също признаха за ядрена сила. С други думи: Вашингтон ще трябва да плати доста висока цена, защото в такъв случай ще му се наложи да се откаже от искането си за свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров. Сигурно ще бъде възможно да се преговаря за ограничаване на севернокорейския ядрен арсенал, но нищо повече. А това ще бъде крайно неприемливо за Южна Корея и Япония.

Ролята на Москва и Пекин

Двойната роля, която играе Китай в този конфликт, също създава главоболия на Тръмп и неговата администрация. В усилията си те са силно зависими от подкрепата на Пекин при прилагането на наложените от ООН санкции.

Но президентът Си Цзинпин преследва свои интереси. Първо, Пекин иска Северна Корея да си остане буферна държава. Поради което в никой случай няма да подкрепи налагането на петролно ембарго срещу Пхенян. И второ, китайците желаят да отслабят влиянието на САЩ в Източна Азия. Ядрената програма на Пхенян им е в този смисъл много полезна, тъй като внася разкол между САЩ и партньорите им в региона - Япония и Южна Корея.

Русия също не е неутрален играч. И не е много далеч от истината, че Путин използва Северна Корея като средство за унижение на САЩ. Във всеки случай бързите успехи на севернокорейската ракетна програма са много подозрителни, макар засега да няма доказателства за някаква руска помощ. Така или иначе променената ситуация превръща Русия във важен играч в този конфликт, а руската съпротива срещу санкциите се вписва идеално в тази картина.

Тръмп и лошите карти

Така че, откъдето и да го погледнем - и независимо дали ще има преговори с Пхенян или не, САЩ изглеждат като големия губещ на Корейския полуостров.

Буш и Обама очевидно не са изучавали Макиавели толкова интензивно, колкото Ким Чен Ир и синът му Ким Чен Ун. А с всеки свой туит срещу Северна Корея сегашният американски президент все повече изглежда като книжен тигър - просто защото в момента американците нямат печеливша опция в този конфликт.

Може би е време Вашингтон да се огледа за някой неутрален посредник. Например Швеция или Германия, които поддържат свои дипломатически представителства в Пхенян. Но предпоставка за подобна стъпка е прозрението, че поне засега Вашингтон държи по-лоши карти в този конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОРЕД ГЛОБАЛИСТКИЯ СОРОСКИ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ САЩ НЯМАТ ВЕЧЕ ПОЛЕЗЕН ХОД СПРЯМО С.КОРЕЯ,.ХА СЕГА ДА ГИ ВИДЯ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЕВРЕЙЧЕТАТА ,ПСИХО ДЕСНИТЕ И ХРАНЕНИЦИТЕ НА СОРОС ,КОИТО ПРЕДИ ДНИ ТУК ЗАПОЧНАХА НЕЙСТОВО ДА ГРАЧАТ И ОБИЖДАТ СЛЕД КАТО НАПИСАХ СЪЩОТО,ЧЕ САЩ ВЕЧЕ НЯМАТ ПОЛЕЗЕН ХОД И ПОВЕЧЕ ЩАТИТЕ НЕ СА СВЕТОВЕН ХЕГЕМОН,ЗАЩОТО СВЕТОВНИТЕ ДЕЛА ВЕЧЕ СЕ РЕШАВАТ В МОСКВА И ПЕКИН.
66
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции до дупкааа!.Дaвай Тръмп!
65
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинГлупчо, именно заради мечтите на южно корейските политици че може да се осъществи мирно обединение по подобое на това в Германия, Северна Корея съществува, на Южна Корея не и трябва чужда помощ за да прегази Кимовете за по-малко от една седмица, да не говорим пък за ситуацията през 90-те години, когато и Китай и Русия не бяха дори и регионални фактори, и не ми говори за преди 67 години, тогава Севера започва войната с подкрепата на Китай и я губи, връща се там откъдето са тръгнали
64
9
 
14
 
! Отговори
редник преди 6 години
А може Тръмп възпитано да каже Welcome ! на новия член на Ядреният клуб !
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядрен, термоядрен, предполагаем ... последно какво е? Интресното e, че DW са много загрижени за жизнено важните Apple, Facebook и Google! Няма да могат оцелелите да се селфират и тагват от епицентъра на взрива! Ако има такива де :D
62
9
 
23
 
! Отговори
редник преди 6 години
Преговорите между Русия и Китай са приключили ! Постигнати са договорености ! След войната , американските територии остават във владение на Китай ! Към Европа са проявили интерес Индия и Иран! Русия е заявила че страната им не изпитва необходимост от разширяване , но ще разглежда молбите за присъединяване !
61
15
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Съвсем сигурно е обаче, че както СК, така и някои от подкрепящите я парламентьори, като раССията например, ще отнесат още по строги санкции, които ще ги капсулират още повече, на фона на глобалната световна икономика и политика. Разбира се винаги има опасност някой болен диктатор, притиснат до стената от обстоятелствата да натисне ядреното копче, но и света вече е достатъчно напреднал в технологично отношение за да може да отговори адекватно и на подобни заплахи !
60
7
 
14
 
! Отговори
до 53 от славянин преди 6 години
Ами върни се 67 години назад и ще разбереш какво значение има че граничи с Русия и Китай и си го набий добре в кухата демократична чутура, а 90 % от вноса на Северна Корея е от Китай, не от Южна Корея, дебилчо!!
59
5
 
6
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Нека да организираме световни протести с искания за демократизиране на северна Корея. Това искат всички, върховенство на евроатлантическата идея.
58
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ бавят, но не забравят - така беше със Садам, Милошевич, Кадафи, Осама....и всичките бяха отсервирани един по един.Нищо чудно и Ким да осъмне някой ден в каютата на някой самолетоносач !
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп от доста време търся някаква причина та да излезе от търговските споразумения с Китай и да ограничи китайския внос, в момента точно Кимовете му дадоха най-силната карта, и от тая ситъация в най-незавидна ситуация е именно Китай
56
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И русофили..и американофили...как я четете статията бе? Отдясно наляво...през 3 реда ли?Вярна е до последната запетая!
55
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то е или санкции или война, аз друга опция не виждам, при война китайската икономика ще се върне в 1-ви клас
54
3
 
19
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 6 години
Аз пък си мисля че подстрекателите на Ким са постоянно дрънкащите оръжие покрай границите му демократи, иначe както и преди 67 години, Русия и Китай няма как да останат безучастни в една евентуална война под носа им и демократите за втори път ще ядете големия бой!
53
7
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Този психопат е с най - голямата лична охрана. Даже се охранява с ядрено оръжие.
52
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече са само регионална сила която може да бъде игнорирана.
51
3
 
18
 
! Отговори
clash of idiots преди 6 години
Щастливи прасета срещу нещастни кравари.
50
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинИ какво като граничи със Русия и Китай, къде бяха тия през 90-те години ? те не че сега са някакъв фактор.Това си го набии в глупавата русофилска камбана, Северна Корея съществува само и единственно благодарения на Южна Корея
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле са рубладжии платени от Путин и руското посолство да разпространяват руска хибридна пропаганда.
48
1
 
4
 
! Отговори
сашовец от ГЕРБ преди 6 години
До славянин 50,Абе ние като им пратим нашия юнак общинаря от Септември, той сам ще ги оправи сичките, и Русия, и Корея, и който требе.