Радев в Чикаго: Не допускайте децата да забравят българския език!

Президентът се срещна с наши сънародници в града
25 сеп 2017 18:30, Елка Василева
72
Радев в Чикаго: Не допускайте децата да забравят българския език!
Снимка: БТА

Постигнатите от вас успехи са доказателство, че българите могат и успяват дори в една силно конкурентна среда. Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Чикаго, с които проведе среща в рамките на работното си посещение в САЩ. Държавният глава коментира резултатите от участието си в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН и отговори на редица въпроси на българската общност, съобщи прессекретариатът на президента.

Още по темата

Румен Радев поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати.

По време на визитата си в Ню Йорк президентът Радев е посетил местния Департамент по образованието и е  получил уверение, че въпросът за признаването на българския език в образователната система на щата предстои да бъде поставен за обсъждане.
 
Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят своя роден език и да не се завърнат в България, защото на свой ред техните деца няма да имат вече българско самосъзнание. „Това е обща борба за всички нас“, заяви държавният глава.
 
„Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България. Всички го искаме, но всеки решава сам кога ще бъдат удовлетворени неговите критерии за доходи, среда за бизнес, престъпност, корупция, върховенство на закона и доверие в институциите, заяви още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че в негово лице отстъпление по отношение на борбата с корупцията в България няма да има. 
 
Пред държавния глава сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с провеждането на референдума за въвеждането на мажоритарно гласуване в България, за възможностите за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, за електронното управление, за премахването на визовите ограничения за пътуващите до САЩ български граждани, за сключването на споразумение между България и САЩ за осигурителните права на българските граждани и много други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ЧикагоРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мили българчета, стойте далеч от Държавата на Суджуците.Тук е корупционно блато, а най-видният човек е един чичко, прочел само една книжка.Ако се върнете ще загинете.Стойте си и се развивайте в НОРМАЛНИЯ СВЯТ.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"някога и аз бях генерал" кога ще се връщат от Щатите - дано е преди речта за ЧНГ, че Йотова съвсем не става за сричане
10
1
 
12
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 666Ами, и те нямат полза от Бг. Ти за каква полза пишеш?
9
15
 
2
 
! Отговори
Honi преди 6 години
Licemerni fashisti. Da ima oficialen turski ezik togava i v rbg, da ne si zabraviame turskia ezik.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТочно. За тези деца Бг ще бъде някаква екзотична дестинация, за която са чували нещо. че е родината на баба и дядо, откъдето са емигрирали заради бедност и безперспективност или нещо подобно. Може да дойдат да се видят с някой останал тук роднина, да ходят по курортите да гледат нестинарки, да хапнат шопска салата и толкова. Ще бъдат като туристи.
7
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев им е казал истината - че в момента държавата не е подходяща за връщане, но поне да се опитат децата им да не забравят българския. Много смела и честна позиция на президента, за разлика от банкянския ***, който надува розови балони.
6
13
 
14
 
! Отговори
666 преди 6 години
Все ми е тая дали няколко хиляди американчета ще знаят български! И да знаят, и да не знаят - полза за България никаква!
5
5
 
27
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Няма да се върнат, Г-н Президент! Няма. И да знаят езика и да не го знаят, пак няма да се върнат.И друг въпрос поставиха- да осиновяват деца от Бг. С децата си заминаха и още децата от домовете ще вземат, в чужбина ще ги отгледат и те няма да се върнат. Не е добре работата.
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радеееев, наивен си ти. Тези деца ще поназнайват развален български, но техните вече не. Ако България малко се доближи до Нормална държава, ако корупцията се намали с 50%, ако има работещ съд и прокуратура, както и условия за развитие на Малкия и Среден бизнес, да не се изземва малко останалия успешен, може някои да се върнат, добре забравили нашенската простотия и завист. Само като тръгнат по администрацията за документ или каквото и да е, ще им прилошее. Който се е върнал е съжалявал много.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България." Страшно признание за положението в държавата... Най-после един държавник да говори истината със сънародниците си!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава съветвам президента да върне в учебниците всички произведения, които отпаднаха за изучаване от учениците. Какво ли е общото между всичките, как мислите ?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КНДР новое землетрясение на полигоне испытаний ЯО, 3,6 баллов. Ким продолжает хоронить доллар...