Гумени куршуми срещу каталунците, камъни по полицаите

След затворените секции признават за валидни и бюлетини принтирани вкъщи
181

Снимка:Reuters

Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 148 АнонименМай твоята глава е чугуненя а отзад си мек
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази неправда с референдуми да се отцепват територии е в следствие на безумната политика на Запада. А планът е много ***/ населва се една територия с голяма общност от хора, например албанци в Македония, и след 20 години размножеване територията вече е превзета без война.Това ще се случи и в Германия, като вземе да се отделя арабският и турският свят, и във Франция, която си е превзета реално, и в Белгия, Холандия, а и у нас може...
140
3
 
7
 
! Отговори
west преди 6 години
za6to ne revete sega be evropeyci 4e ima potapkvane na pravata na svobodnite hora a? 4e policiqta si nadvi6ava pravata. tova li e civilizovana Evropa? kato se slu4i ne6to po malko ot tova v Turciq revete,sega za6to mal4ite?sme6nici ste.
139
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой пишещи тук са задни колелета или меко казано чугунени глави...ти им обесняваш каква е ситуацията в Испания те пак си знаят тяхното...Референдума е Незаконен и точка...
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 145 За, да е законен референдума, то той трябва да е разрешен от парламента на Испания. И кога мислиш това ще стане? Никога! Каталунците, са си на собствена земя, а не пришълците от вътрешноста на Испания, /които в Каталуния, не са малко/и имат право на мнение, за бъдещето на своята родина.
137
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 6 години
Демокрация няма. Има една добре прикрита диктатура зад маската на демократични ценности. ЕС е проект на масоните-евреи за контрол и унищожаване на бялата раса чрез вредни храни, отровни ваксини, отровен въздух и вода, развращаване на младото поколение чрез музика ,филми, игри, разпространение на наркотици и ***, а от скоро и чрез внос на африканци и араби. Телевизиите са 90% на евреите и са главен инструмент за пропаганда.
136
13
 
5
 
! Отговори
. преди 6 години
Премиера на Каталуния е пряко отговорен за всичко. Въпреки ясното съзнание, че референдума е незаконен, както и че няма да бъде признат от абсолютно никой (може би от Русия и С. Корея само) реши да се проведе. Нарушил е испанската Конституция и трябва да бъде съден и вкаран в затвора. Всичко тежи на неговата съвест.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 143 То и конституцията на Косово беше нарушена ама виж какво стана
134
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей да пишете хуморески и да казвате че Е.С.мълчи и да давате някакви нереални сравнения...В случаят е нарушена Конституцията на Испания,каква реакция очаквате да направи Брюксел...Всички лапачи начело с Пучдемон са за затвора за създаване на размирици...Това си е проблем на Испания...недейте да сравнявате с Крим...няма ама абсолютно нищо общо,ситуацията е съвсем различна...На моменти мислите с онази си работа...
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган говори от позицията на силата, но не можеш вечно да мачкаш военно един народ и да извършваш геноцид. Робът винаги надига глава и постига свободата. Разбирам, че турците още не са еволюирали да станат човек и сигурно ще им трябват още хиляди години, за да разберат, че отминаха времената на империите и че кюрдите имат право сами да коват съдбата си. Едно е сигурно - свободен Кюрдистан е само въпрос на време. Свободна Каталуния също. Времената на империите свършиха. Живеем в 21ви век.
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желюша , Димитровград ,Босилеград , Драма ,Кавала, Одрин са Български
131
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От няколко часа прескачам от канал на канал по западните телевизии и нечувам нищо от големите демократи. Ако беше косово черна гора или босна всички вкупом щяха да гракнат че им се нарушават правата и свободите да се самоопределят даже и тарамбуката щеше да прати стелта да ги бомбандира! Това ли е демокрацията недраги западняци? Към това ли ни водите и търпиме мизерията в която ни вкарахте? Това ли са човешките права за които ни говорите? Не вие сте пълни фалшименти вие сте отпъдъци!
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Константинопол /истанбул/ и Саолун са Български
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито, ще им признаят референдума, нито ще има гражданска война в Каталуния. Просто,гвардията и националната полиция, ще ги бие, като,, маче у дирек"и смаже всяка съпротива на плахите каталунци, които са силни само на приказки за независимост, без да има реални действия за това.
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разцепени са ви главите . Вие ки кажете дали каталунците да са в Испания нали ?Никакъв заговор на велики сили няма . Аман от откачалки . Има воля на един етнос да вземе живота си в свои ръце и да получат автономия . Аз съм демократ и хуманист до мозъка на костите и волята на хората е над всичко за мен .
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До luckymanА разцепването на на православна Сърбия от юдео-масоонската банда какво е?Айде стига двойни стандарти, уважаеми християн - "демократи".
126
12
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Мили тро лчета, научете се гледате по-далече от редовете в медиите и да не реагирате първосигнално! Разцепването на Испания е атака срещу Християнска Европа и скоро ще го разберете!
125
4
 
10
 
! Отговори
IYI преди 6 години
До 131 Анонимен,,,,,Вие изоставихте и предадохте Русия. Путин за това се бъзика с българската азбука и България.Вече нямате място до Русия.Гледайте си ЕС и се наслаждавайте на кучешкия живот в село България.
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ХА СЕГА ЛИ РАЗБРАХТЕ БРЕ ХОРА,ЧЕ ЗАПАДНАТА ВИ ДЕМОноКРАЦИЯ Е ФАЛШИВА И ЗАД ТЕЗИ КУХИ ФРАЗИ КАТО ЕВРеОАТЛАНТИЧЕСКИ(ЦЕННОСТИ),(СВОБОДА) И (ДЕМОКРАЦИЯ ) СЕ КРИЯТ ЕДНИ ЮДЕО-МАСОНСКИ САТАНИСТКИ *** ЧИИТО ЦЕЛ Е САМО ЕДНА ДА ВИ ГРАБЯТ ,ТЪПЧАТ И ПОРОБЯТ./ИСТИНАТА Е,ЧЕ СИ СИ ПРОПИЛЯХМЕ ХУБАВАТА ПОДРЕДЕНА ДЪРЖАВА ПРИ БАЙ ТОШО ЗА ДА СЕ ПОДЛОЖИМ НА ТЕЗИ СЪЩИТЕ ЮДЕО-МАСОНСКИ ИЗВЕРГИ КОЙТО НИ ПРЕВЪРНАХА КРАСИВАТА И ПОДРЕДЕНА СТРАНА СЛЕД 89Г .В ***.
123
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС мълчи по темата. Давате ли си сметка, че не дай си Боже, ако се случи нещо в България, ЕС ще мълчат и пръста няма да си мръднат за нас ?! Аз доверие на тия западни и американски меки китки нямам! Те днеска кажат едно, утре друго и не дават и 2 стотинки за България, само си гледат интереса. Трябва незабавно референдум за излизане от ЕС и НАТО и влизане в съюз с Русия! Само Русия никога не изоставя съюзниците си!