Каталунската криза отвори стари испански рани

Будят се болезнени спомени за гражданската война в от 1936-1939 г.
Обновена: 11 окт 2017 19:14 | 11 окт 2017 19:12, Елка Василева
36
Каталунската криза отвори стари испански рани
Снимка: архив, Reuters

Вечерята в барселонския дом на родената в Каталуния привърженичка на независимостта Монсерат Армисен може да се окаже напрегната.

"Той ни критикува и не ни оставя да се храним спокойно", каза Армисен за съпруга си Густаво Гомес - колумбиец, който подкрепя запазването на целостта на испанската държава. Семейството има две деца - Жорди на 18 години и Николас на 27 години.

"Ние ходим на нашите протести, връщаме се и не казваме нищо, но той просто не спира", заяви 55-годишната Армисен. "Това ни притеснява, защото той не проявява уважение към нас."

За мнозина в Испания каталунската криза, която заплашва да разпокъса страната, разединява и обикновени семейства и буди болезнени спомени за гражданската война в Испания от 1936-1939 г., пише Ройтерс.

Още по темата

Изгледите за отцепване на Каталуния, която някога е била княжество и се гордее с различния си език и култура, предизвикват разделения в испанското общество - от кухненската маса до футболното игрище.

Мнозина в Испания смятат каталунските отцепници за шумно малцинство, чиято национална идентичност е изградена върху погрешно тълкуване на историята, неблагодарно към испанската държава, която гарантира мира и благоденствието на областта.

На свой ред някои отцепници заклеймяват юнионистите, наричат ги "фашисти", връщайки се към времето на Франсиско Франко, който до смъртта си през 1975 г. потиска каталунския език и традиции, след като неговите сили спечелват гражданската война. Повечето каталунци са били на страната на републиканците против Франко.

Малки групи крайнодесни активисти участват напоследък в протести срещу независимостта - някои използват фашистки поздрави или носят знамето на Фалангата, доминиращата партия при Франко.

Неофашистите са отхвърляни от огромното мнозинство, което иска да запази Испания непокътната, но появата им на обществени места показва как каталунската криза отново отваря някои от най-дълбоките и най-болезнени рани на Испания.

"Ако кажа нещо, ме наричат фашист", заяви 58-годишният съпруг на Армисен - Гомес, който от десетилетия живее в Барселона със семейството си.

"Да им се каже, че не би трябвало да са независими, не е фашистко. По мое мнение всичко, което се прави, е напълно незаконно", заяви той за телевизия Ройтерс, като добави, че съпругата му дори му била казала да напусне дома - нещо, което тя отрича.

"Какво правя тук?", попита Гомес, сдържайки сълзите си.

"Като Франко"

Каталунският лидер Карлес Пучдемон обеща да обяви независимост на областта от Испания, след като каталунците не се подчиниха на забраната и суровите полицейски мерки и на референдума на 1 октомври според преброяването на неговото правителство са гласували категорично за отцепване.

Но във вчерашната си реч в каталунския парламент Пучдемон отстъпи от официалното обявяване на независимост, като заяви, че има мандат да предприеме отцепване, но каза, че ще забави това, за да даде време за преговори с Мадрид за бъдещето на областта.

Испанският заместник министър-председател Сорая Саенс де Сантамария остро разкритикува речта на Пучдемон, като каза, че той би трябвало да се върне на пътя на закона, ако иска преговори с Мадрид.

В понеделник говорителят на управляващата в Испания Народна партия Пабло Касадо припомни, че преди 83 години тогавашният каталунски лидер Луис Компанис е бил пратен в затвора заради обявяване на каталунска държава. Той е екзекутиран чрез разстрел през 1940 г. при управлението на Франко.

Касадо каза, че всеки, който обяви независимост, може да свърши като Компанис - в затвора.

В отговор подкрепящата независимостта каталунска партия "Кандидатура за народно единство" заяви в Тwitter: "Благодарим Ви, че се държахте като Франко, Пабло Касадо", използвайки игра на думи, защото на испански "Франко" значи "честен".

Спорът засегна и свещената за Испания игра - футбола. В деня след референдума защитникът от испанския национален отбор - каталунецът Жерар Пике, който е поддръжник на независимостта, беше атакуван с подигравки от фенове, докато тренираше с отбора.

Профсъюзите също са разделени. Според медийни информации каталунският филиал на един от най-големите профсъюзи в Испания - Работническите комитети, първоначално е подкрепил призивите за обща стачка в Каталуния на 3 октомври в отговор на суровите полицейски мерки срещу референдума. Но на национално ниво Работническите комитети и друг голям профсъюз - Всеобщият съюз на трудещите се - казаха по-късно, че техните каталунски клонове няма да участват в стачката, а само в протестите срещу действията на полицията.

"В никакъв случай няма да подкрепяме позиции, които са прикритие за едностранно обявяване на независимост", казаха те в съвместно изявление.

47-годишната Роса Борас е участвала в демонстрация в подкрепа на националното единство в Мадрид през уикенда. Мислейки за роднините си в Каталуния, тя каза, че положението е много тъжно.

"Дойдох, защото се чувствам испанка и съм натъжена от това, което се случва", каза тя. "Исках да дойда тук, призовавайки за единство, защото се чувствам и каталунка".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 6 години
След като независимостта на Каталуния ще бъде толкова пагубна за каталунците, защо испанските м.нг.ли не им я дават! Май защото ще бъде много пагубна за испанските !?
31
0
 
1
 
! Отговори
до 25 от славянин преди 6 години
Ами нека Мадрид да вкара армията, тъкмо с това ще ускори разпада на Испания!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До mdam"Може да са най богати, но ако се отделят ще тънат в мизерия."---Да, бе ... Като Швейцария, Норвегия, Исландия ... пълна мизерия. :)
29
0
 
7
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 6 години
Европа е едно тлеещо огнище от конфликти....Само трябва да се ръчне и става опасно...Въпросът е ЗАЩО Испания, ЗАЩО СЕГА , КОЙ ???????
28
6
 
0
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Полицията с това насилие обърка малко работата, ама сега като ЕС им обясни последствията ще ги видим що за еркеци са. Ако искат да са извън цивилизования свят да правят що им е кеф. Вчера гледав в един репортаж един протестира разхождайки трактор. Па мисли ли, че този трактор е купен с пари от евросубсидии тоя тарикат. Ама иска да се превърне в независим просяк. Е, то и ние от членство не забогатяхме като народ. Некои да, и то много. Бог знае, кой крив, кой прав в техния спор. Нас си погледнем.
27
0
 
1
 
! Отговори
Гого преди 6 години
До ИСТОРИЯНещо по-конкретно?Заинтригува ме много!Някакъв линк?
26
1
 
1
 
! Отговори
ДО 24 преди 6 години
Явно не са те чули в Каталуния . Утре пиши пак .Белким те чуят и да прихванат твоя Анализ .
25
3
 
7
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
Малко хора знаят че през 1936 година БГ Армията участва във Войната на Каталуния срещу Испания .Имало е Танкова Бригада , Самилетна Ескадрила и Пехота .Ние сме били на страната на Каталуния срещу Франко и Испания .
24
4
 
0
 
! Отговори
добре де преди 6 години
ако мнозинството каталунци искат независимост защо не го заявят като протестират масово след като лидера им отказа да го направи ??? ако народа приема това като национална кауза не биха се спрели толкова лесно...но днес в новините не прочетох да е имало многохилядни мирни протести
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 славянин 12,2 % са имигранти,а колко ли са от вътршноста на Испания,колко ли са от смесени бракове и всички тия са за оставане в Испания.За мен ,каузата НЕЗАВИСИМОСТ ,предварително загубена.Мадрид,ще се възползва от унионистите и може и армия да вкара под предлог,че защитава гражданите милеещи за Испания.
22
2
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Вчера писах,че каталунците няма да направят нищо,защото не се обявява независимост като тях,а като американците преди повече от 200 години. Създаваш собствена армия и след това обявяваш независимост в своя местен парламент,а не в испанския,където може да бъде арестуван. Когато имаш своя армия няма значение дали испанците ще задействат член 155.
21
7
 
7
 
! Отговори
грешката на преди 6 години
испанците е , че трябваше да разрешат референдума НО ясно да обяснят на каталунците , че това означава излизане завинаги от ес и загуба на привилениите и икономическите ползи от това да бъдат част от испания и ес . ако след това каталунците решаха излизане ....тогава прав им път....няма смисъл да са заедно ако се мразят
20
6
 
11
 
! Отговори
mdam преди 6 години
До анализаторМоже да са най богати, но ако се отделят ще тънат в мизерия. Какво ще се случи. Излизат от ЕС. Нямат свободен стокообмен с държавите от ЕС. Акцизи, мита. Всички големи фирми казаха, че ако това стане ще напуснат местноста тоест безработицата ще скочи до небето. Тогава колко ще са богати??? Барселона сама със себе си ли ще играе тогава ??? Правят като Англия. Гласуваха подлъгани за нещо което дори и не осъзнават
19
2
 
1
 
! Отговори
Халифат преди 6 години
Да му мисли софийския емирски кмет , като свърши парите .............
18
2
 
4
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Всичко може да се реши цивилизовано,просто Мадрид организира законен референдум в който ще участват всички имащи право на глас 5,3 милиона жители на Каталуния.Резултатът е ясен ,оставане в Испания.Друг е въпроса морално ли хора,като колумбиеца в статията и други преселници от Испания и колонийте й ,е морално,да участват в референдума.Чак после,за не спазване на закона,може да се говори и действа,някой и в затвор може да отидат.
17
7
 
4
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Войната тепърва започва. Ние ще унищожим европейските правителства! Да започнем от бойковата бостанска власт!
16
0
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
''Автономната област Каталония заема площ от 32 114 km² и има население 7 354 441 души (2008). От тях около 12,2% са имигранти от други страни. Граничи с испанските автономни области Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север. Въпреки малката си територия географските характеристики на Каталония са изключително разнообразни, вариращи от високите над 3000 метра Пиренеи на север до дългото 580 километра средиземноморско крайбрежие!''
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eл-ке Вас-иле-ва, ти праскаш ли се в ана-ла *** дърта вмирисана геребарстка ку-рв-о ?Полуграмотна журна-листка от Тиквено-Прасешкия сайт на Суджуците.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
По коя телевзия бе - по Зорошката ли ?
13
9
 
5
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 6 години
Толкова по-зле за Испания, отнема изконно право на Каталуния, от което каталунците ще ''заобичат'' още повече Испания! А на страната ни силните винаги застават само малките, жалки, мазни и страхливи ***!