Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европа подкрепи единството на Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:42 | 27 окт 2017 22:30, Анисия Иванова
184
Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.
В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

След обявената независимост на Каталуния европейските страни единодушно заявиха, че няма да я признаят.

Британското правителство изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици.
 
Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. 

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Испанското правителство предприе днес действия за налагане на пряко управление на Каталуния, което лишава областта от нейната автономия, след като каталунският парламент обяви независимост.

Ройтерс отбелязва, че макар обявяването на независимост от Каталуния да изглежда обречен ход, действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Над 2000 поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Приетата от областния парламент резолюция за обявяване на независимост определя Каталуния като независима, суверенна и социална демократична държава. Каталунският лидер Карлес Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.

Малко след гласуването в каталунския парламент испанският Сенат упълномощи правителството на Рахой да управлява пряко Каталуния - нещо, което не се е случвало в Испания, откакто тя се завърна към демокрацията през 70-те години на 20-и век.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗАЩО ТОЗИ БЕЗДТЕН ТРИПОЛОВ ОАЛЯЧО ЮНКЕРЧО СИ МИСЛИ,ЧЕ БОГАТА И НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ Е ЗАРИТАЛА ДА СТОИ В ЕВРЕЙСКИЯ ИМ КИБУЦ ЕС.АКО БЕШЕ ХУБАВО В ЕС НАЛИ ПЪРВО ИЗРАЕЛ ЩЯХА ДА СЕ НАБУТАТ ТАМ,САМО,ЧЕ ИЗРАЕЛ МОЖА ДА СЕ НАТИСКА ДА УЧАСТВА ВЪВ ВСИЧКИ ФУТБОЛНИ,БАСКЕТБОЛНИ И ВСЯКАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ ИНИЦИАТИВИ И ПЪРВЕНСТВА ,АМА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕС И ПРЕЗ УМ НЕ ИМ МИНАВА НА Ч*ФУТИТЕ,ЗАЩОТО ЕС Е ТЯХНО ИЗОБРЕТЕНИЕ ЗА ПОРОБВАНЕ НА ОТДЕЛНИ СТРАНИ И ОТНЕМАНЕ НА СУВЕРЕНИТЕТА ИМ
117
0
 
37
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Няма да давам акъл на каталунците, не им познавам историята. Но стремежът към свобода е естествено състояние на всеки човек. Никой не иска животът му да зависи от решенията на други. Обединенията на различните племена е станало по причини на сигурността, за да се противопоставят на големите империи, било е компромис със свободата им. Съвсем логично е, ако те се почувстват сигурни, че никой няма да ги напада, да тръгне обратния процес. Не знам, дали може да се спре човек, който иска независимост.
116
0
 
35
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Защо НЕ?
115
0
 
38
 
! Отговори
A? преди 6 години
Юнка, кое е по-важно - хората как се самоопределят или ти какво искаш?
114
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съществуват унивесални закономерсности. Преди да се разпадне СССР се управляваше от един алкохолик.
113
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
па то не остана есе бе Ванка, ти за 95 членки бъниваш....
112
2
 
39
 
! Отговори
Край преди 6 години
Защо е важно какво иска Юнкер. Някой знае ли с какво е толко важен този човек, какво е направил и какъв ни се пада? Ааа шеф е на Мария Габриел.
111
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Люксембургския алкохолик не иска 95 държави в ЕС. Трудно му било да ги управлява. Ами тогава да си остане само с Германия, Франция и Люксембург, че да му е по-лесно.
110
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 147Не демократично управление НЕ анархия. Вземи малко поучи , че се излагаш много с такива термини . Да не си на масата да говориш такива глупости. Каталуня не е нито държава , нито нищо. Една земя на която е дадена автономия от уважение . Това е испанска територия и може да се отдели, ако референдума бешв за цяла Испания или с война. Такива алабала демокрация ги разправяй пред блока.
109
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
факт е, че испанското правителство начело с РаХУЙ допринесе за тази ескалация на нещата като прати военни да бият мирни граждани, можеха да ги оставят да си гласуват и да кажат че е незаконнен и никой нямаше да ги признае, така че каквото са си надробили испанците сега това ще сърбат. С техните камъни по техните глави. Някои хора се самозабравят като им дадат малко власт и си мислят, че всичко е тяхно. Да ама не!
108
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
момент, демокрацията не беше ли народно управление, очевидно народа на Каталуния желае да се отдели от Испания, кой е тоя Юнкер да стои над волята на народа? Над принципите на демокрацията? Как ще оспорва и на каква база? И кой е казал колко страни трябва да има и колко не може да има? Това са глупави доводи, ами дай като е най-лесно ЕС да се състои от само 1 страна? Що за двоен стандарт?!? Затова ЕС вече никой няма да го бръсне за сливааа
107
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се отдели Каталуния я чака изолация и беднос,лесна плячка на Путин,който спретна този спектакъл,както и Брекзит.Борис Джонсън е човек на Москва.А каталунските богаташи бяха излъгани,че като се отцепи Каталуния,няма да плащат данъци на Мадрид.
106
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 145 Има разлика между Косово и Каталуния.В Косово сърбите клаха и масово прогонваха несърби,там бе извършен геноцид,като този в Сребреница.Избитите бяха заравяни в тайни,масови гробове,от сърбите.КръволокътМилошевич отне автоновията на Косово и заповяда клането там,във Войната,в разпадаща се Югославия,която сърбите запалиха и същисаха света със своите зверства.
105
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Каталуния не е извършван геноцид, както в Косово,от страна на сърбите.Другата голяма разлика между Косово и Каталуния е, че Косово не е изконна сръбска територия, било е първо българсщо цели 300 години и след това сръбско, също толкова години.То се отдели, защото Милошевич му отне автономията,в процес на разпасащата се изкуственосъзсадена Югославия, коята сърбите превърнаха въвВелика Сърбия, който процес удавиха в кръв.По съвет наРусия.
104
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим името на този независимия Пуч Демон .....хем Пуч,хем Демон! Въпросът е, кой го сложи на този пост, с каква цел беше активиран ...и каква е крайната цел на глобалистите!???
103
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кре-тен евро-гАйски, защо не го казаха това нещо, когато бомбандираха Сърбия с обеднен уран и отцепиха от територията и за да създадат държава от главарези, търговци на човешки органи, жени, оръжие и дрога. Доказано такива управльват Косово.хАмериканците и западните им пудели създадоха поредната зона на напрежение, чрез която винаги ще държат зоната в евентуален конфликт и напрежение. Когато им е изгодно винаги могат да подпалят фитилите и на едните и на другите. Разделяй и владей!
102
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
143 Стига глупости бе брейче . Кво ще правиш срещу огромните азиатски държави не се ли виждаш каква си плюнка еин квартал от мегаполисите им
101
1
 
43
 
! Отговори
БРЕЙ преди 6 години
ГОЗИ НЕ Е ИЗБИРАН,ТОЙ Е НАЗНАЧЕН ОТ ДРУГИТЕ БОГАТАШИ,ДА СИ ХОДЯТ ЕС НА ДЪРЖАВИТЕ КОИТО САА НАЦИОНАЛНИ С ПИТАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ,ТОВА ДРУГОТО Е БОГАТАШКИ И МУТРЕНСКИ РЕШЕНИЯ ДА КРАДАТ ОБЩИТЕ ПАРИ.
100
9
 
39
 
! Отговори
мирно решение , а ?! преди 6 години
Крайно време е на катърлунците да им бият по една тояга в *** глави за да разберат ,че трябва да спазват конститутията на Испания ! Хората искат независимост когато са малтретирани ,дискриминирани и убивани ! На катърлунците свободата им дойде в повече и започнаха да се самозабравят и да правят бели , заслужават само бой докато им омекнат *** глави !
99
0
 
34
 
! Отговори
9 преди 6 години
Май не знаеш на колко години и говориш за 95