Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европа подкрепи единството на Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:42 | 27 окт 2017 22:30, Анисия Иванова
184
Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.
В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

След обявената независимост на Каталуния европейските страни единодушно заявиха, че няма да я признаят.

Британското правителство изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици.
 
Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. 

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Испанското правителство предприе днес действия за налагане на пряко управление на Каталуния, което лишава областта от нейната автономия, след като каталунският парламент обяви независимост.

Ройтерс отбелязва, че макар обявяването на независимост от Каталуния да изглежда обречен ход, действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Над 2000 поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Приетата от областния парламент резолюция за обявяване на независимост определя Каталуния като независима, суверенна и социална демократична държава. Каталунският лидер Карлес Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.

Малко след гласуването в каталунския парламент испанският Сенат упълномощи правителството на Рахой да управлява пряко Каталуния - нещо, което не се е случвало в Испания, откакто тя се завърна към демокрацията през 70-те години на 20-и век.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току-що обявих независимост на блок 241 в Борово. Търся посланик на блока в Топлофикация, за да започнем преговори за установяване на дипломатически отношения на ниво посолство. Отношения с Република България няма да имаме, даже обмисляме затваряне на границата и въвеждане на визов режим. Абхазия, Пуерто Рико и Косово вече ни признаха.
97
6
 
53
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
България е бита карта тва е ясно на всеки.
96
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е възможно нека да започнат със военна намеса десант .Понеже така нищо не правят пък по новините само парламенти не ми са гледат .Искам военни действия престрелки - Свободата се получава само при битки .Другото е ала бала .
95
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълчидолската селищна система иска независимост.Да живее Вълчидолската народно демократична социалистическа империя.Венсеремос братя.Отивайте всички на барикадата
94
1
 
45
 
! Отговори
Б преди 6 години
а на теб кой ти каза, че независима Каталуня ще иска да се набута обратно в гнусния ви евреиски кибук наречен Европейски Съюз
93
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да щото на вратата чакат Корсика Баските във Франция Белгия и тн!
92
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E то няма как да станат над 96 изведнъж. Ще се разпадат първо по 2-3, после по повече едновременно, и чак накрая ще станат повече. Но след като станат 50, процеса ще епо-бавен.
91
0
 
36
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Предупреждавам ежедневно злоупотребяващите с "Пещерата прави свободата", че постепенно води до пристрастяване и синдром на "Али Реза" - ние ква я мислехмее, а тя каква стана......
90
0
 
33
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Брат`чед, ти не искаш, ама то натам вървят нещата.
89
4
 
52
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
1) Обявяване на България за Президентска народна република от социалистически тип. Член 1: диктатура на пролетариата2) Възстановяване на смъртното наказание3) Народен съд и съдене на отговорниците либерасти за Третата нац. к-фа на БГ4) Закриване на сепаратистките и протурски партии ДПС и ДОСТ.5) Премахване на американските империалистически бази6) Излизане от НАТО и ЕС7) Възстановяване на икономическото и военно-политическото сътрудничество с РОССИЯНе е толкова трудно да живеем нормално
88
2
 
32
 
! Отговори
Ди смотаняка 114 преди 6 години
Освен всичко и лъжеш здраво. Аз съм съгласен да се хванем на бас за 50 000 лева. Ако докажеш това за двамата си дядовци аз ти давам 50 000 лева, ако не е истина - ти на мене даваш 50 000 лева.Готов ли си да се свържем и да сключим договор с адвокати пред нотариус?Стиска ли ти бе лъжецо?Дай си телефона или скапи да се свържем!
87
1
 
35
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
"Ловните дружинки в общия случай са алкохолизирани аграри в преддиабетно състояние...."Да подцени противника е най-доброто нещо, което може да направи един либераст. Ловните дружинки са само щикът, ръката ще бъде пролетариатът и народът, другарю. В най-добрия случай жандармерията ще се предаде не на първия, а на третия ден, ако преди това не мине на страната на народа. Каузата понякога е по-силна от оръжието. А и либерастите мечешка услуга си направиха: унищожиха армията и дават малки заплати
86
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89 година заплатата на баща ми беше между 800 и 1200лева. В строителната механизация беше. Шофьор на ТИР вземаше и повече. Миньорите вземаха и повече. Трактористи, комбайнери, моряци, електронната промишленост, корабостроенето и т.н. Вестника беше 3 стотинки, билета за автобус 6, хляба 28 Добруджа и 35 белия. Баничките забравих колко бяха...
85
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти."Но за сметка на това се меси в споровете между Русия и Украйна, Сърбия и Косово, Сирия и "бунтовниците"... Като им запари на собствените ***, мълчат като женски полови органи и заравят глави като щрауиси. Жалки брюкселски клоуни.
84
4
 
40
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Либерализмът е колос на глинени крака. В Европа здравите национални консервативни сили започват борба на живот и смърт с хората на глобалния капитал, Шорошоидната *** и западната капиталистческа агресия над бита средностатистическия хетеросексуален бял европеец. 70 години мир за Европа са много време. На знамето на пролетариата ще бъдат извезани имената на Св. Св. Маркс и Енгелс и ликът на Владимир Владимирович. Да знаят тези под знамето на Кончита Вюрст с кого си имат работа.
83
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ловните дружинки, приятелю, в общия случай са алкохолизирани аграри в преддиабетно състояние. И 2 милиона да са, единственото, което могат да направят е да завземат винпрома, няколко мандри и Родопа, че иначе няма откъде да си вземат мезето...
82
9
 
39
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
Не ти ги разправяй на баба ти. На дядо са му взели овцете щото имал много и са ги дали на един пияница щото бил приятел с партизаните. Ама той като цял живот е пияница какво да ги прави. След време ги изклал защото не могъл да ги гледа.Другият ми дядо на 14 е лежал в затвора защото бил николапетковист.И не ми разправяй кой какво е взимал в заводите защото заради тия заводи на края фалираха държавата. Още началото а 80-те заводите изоставаха от западните.
81
2
 
33
 
! Отговори
до111 преди 6 години
купуваха кола но се чакаше с години...за мускала чакахме 8 години !! за апартамент си имаше заеми....щото без заем със заплата 200 лв как се събираха пари. оставям те да се лъжеш , че при мен са 12,05....и продължавай с троленето
80
1
 
35
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Либерализмът е колос на глинени крака. В Европа здравите национални консервативни сили започват борба на живот и смърт с хората на глобалния капитал, Шорошоидната *** и западната капиталистческа агресия над бита средностатистическия хетеросексуален бял европеец. 70 години мир за Европа са много време. На знамето на пролетариата ще бъдат извезани имената на Св. Св. Маркс и Енгелс, а от другата ликът на Владимир Владимирович. Да знаят тези под знамето на Кончита Вюрст с кого си имат работа.
79
3
 
36
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Тия ги разправяй на баба си тогава защото хората си купваха масово коли във заводите и фабриките хората наистина получаваха около 200, но един тракторист или механик получаваше 600 комбайнер още повече никой не искаше да работи в ТКЗС Аз учех машиностроене и си башках лятно време като механик Туй е всеки имаше кола, къща и вила и то без нито стотинка заеми.