Накъде след независимостта на Каталуния?

Или как може да се развие кризата в Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:53 | 27 окт 2017 20:36, Анисия Иванова
97
Накъде след независимостта на Каталуния?
Снимка: БТА

Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за обявяване на независимост, а централното правителство се готви за нанасянето на безпрецедентен удар срещу опитите за отделяне. Ето как може да се развие нататък кризата, прогнозира ДПА.

Какво направи каталунският парламент?

Парламентът прие резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и обявяването на суверенна република в отговор на решението на премиера на Испания Мариано Рахой да активира член 155 от конституцията, който дава възможност за пряко управление от центъра на автономните области.

В преамбюла на резолюцията се казва, че се създава "каталунска република като независима и суверенна държава на демократичното и социалното право", който текст не беше подложен на гласуване. Вместо това депутатите гласуваха за стъпките, които произтичат от обявяването на независимост - упълномощаване на правителството да създаде централна банка, да започне учредителен процес за написването на конституция, да търси международна подкрепа и др.

Как реагира испанското правителство?

Преди вота в Барселона премиерът Мариано Рахой призова в "Туитър" към спокойствие "всички испанци" и обеща, че "върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено". По-рано Рахой бе казал, че задействането на член 155 е "без алтернатива" при създалата се ситуация.
Сенатът в Мадрид одобри решение, с което упълномощи премиера да управлява Каталуния директно от Мадрид. По-късно днес кабинетът на Рахой ще заседава, за да реши какви да бъдат първите му конкретни стъпки.

Може ли член 155 да възстанови реда?

За четиридесетте години испанска демокрация нито едно правителство не е уволнявало регионална администрация, така че е под съмнение дали правителството на Рахой ще съумее действително да отстрани разбунтувалите са каталунски институции, отбеляза ДПА. Под въпрос е и готовността на каталунската регионална полиция да изпълнява заповедите на Мадрид. Агенцията цитира експерт от барселонския университет "Помпеу Фабра", според когото присъствието на испанската държава в Каталуния е "съвсем остатъчно и номинално".
Междувременно организации и партии, привърженици на независимостта призовават за масова кампания за гражданско неподчинение, както и поредица от улични протести.

Независимостта - реална перспектива ли е за Каталуния?

Самообявилата се Република Каталуния ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар. Вече над 1500 компании, вкл. две големи банки, изместиха седалищата си извън областта поради опасения от законовите неясноти при евентуална сецесия.

Каталунските власти ще трябва да убедят Испания да изтегли всички свои държавни служители, сред които съдии и полицаи. А някои твърдят, че отделянето на Каталуния от Испания ще е много по-сложно от британския Брекзит, посочва ДПА.

И нещо още по-важно - независимостта не е цел за всички. Проучвания сочат, че малко повече от половината жители на Каталуния не искат отделяне, а над 80 на сто изразяват предпочитание към законен референдум за независимост, тоест разрешен от централните власти, отбелязва ДПА. 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
10
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Накъде ли? Ще изритаме Симеон Сакскобургготски обратно в Мадрид, много ясно!
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка империя рано или късно се сгромолясва... те така и с ЕС... при него май по-скоро ще е от по-рано. Ама така е като пусто не се учат от историята тия политици...
59
8
 
6
 
! Отговори
Евгений преди 6 години
Просто поймите, братья Болгары, если мир живт по прецедентному праву, так давайте ему следовать. И кстати в ЕС много стран, но "некоторые" получают гораздо больше привилегий, это нормально?
58
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Джурналист Да, май така ще стане. Но каталунците искаха ЕС да ги подкрепи, искат и занапред да търгуват с ЕС, но мерките на Мадрид и недружелюбното отношение на Брюксел наистина ще ги тласнат към Москва, Пекин и др. извъневропейски страни!
57
4
 
16
 
! Отговори
Мда преди 6 години
По принцип при съюзи, като СССР и други процесите на разпад в тяхната финална фаза протичат много бързо.Мисля че и с ЕС така ще се случат нещата.Лошото е че като дойде този момент няма много време за реакция за обикновения човек.
56
7
 
22
 
! Отговори
добро утро преди 6 години
Така ли ми се струва или сънувам, че Европа се разпада с гръм и трясък,явно никой не обича лицемерните германци и платените им слуги!
55
2
 
5
 
! Отговори
Евгений преди 6 години
До До ЖеняУ тебя сердечный приступ сейчас будет )) Успокойся, дурачок ))
54
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До АхаЧе в кой съюз сме влезли и той е прокопсал:)
53
5
 
11
 
! Отговори
До Евгений преди 6 години
Да сте мислили навремето, когато вие руснаците и Тито измислихте държавата Македония и "македонска нация", още тогава е отворена кутията на пандора.
52
2
 
10
 
! Отговори
РаХой преди 6 години
По добре танковете да дойдат
51
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега 3-4 милиционера с по 3-4 устройства цъкат минуси на хората срещу отделянето на Каталонците. На милиционерите им плащат с рубли.
50
6
 
16
 
! Отговори
Евгений преди 6 години
Косово - открыло ящик пандоры. Тем более в Косово никакого референдума не было. Просто отобрали землю у сербов и вс.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмА Хе ,хе ! Франко нали е ев.р.ейн.Какви ги плещиш ?Рахой -Махой от десетилетия управляващите са свързани понякакъв начин с ев.р.ейството .
48
11
 
6
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Сама Каталуния ще се разписка до месец. Испания никога няма да им даде да влязат в ЕС, а никоя страна в ЕС ще иска да търгува с тях. Така че ще разчитат явно на Русия и Великобритания. Да им е честита свободата, голяма цена ще платят.
47
4
 
13
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Явно последния купон на ЕС ще бъде в НДК.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния следва заветът на Левски - "За чиста и свята република"ЕС както винаги се изказват двуяко. Те щели да си говорят само с Испания. Т.е. за тях дори и независима Каталуния е част от ЕС, но като Испания, т.е. икономиката няма да пострада
45
6
 
7
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 6 години
Най-добрия ход е Каталуния автоматично да стсне членка на ЕС. Нали ЕС постоянно говори и иска икономически райони. Ето го един район - Каталуния.Другите решения ще доведат до проливне на кръв и нови омрази. Няма нзависимост по конституционен път.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към кривата круша
43
9
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
На Испания са били нужни над 700 години за да се обедини,да изгони мюсулманите и ЕВРЕИТЕ и ДА СТАНЕ ВЕЛИКА СИЛА!Ха познайте сега кой иска да си отмъсти,500 години по-късно,като цепи Испания и я пълни с тара*мбуки?Пределно ясно е,че това е работа на Богоизбраните,те са манипулатори от класа.Успяха да убедят каталунците,че са нещо повече(по украинския сценарий) от другите испанци и сега им гледат сеира!Впрочем израелската централна банка се готви да поеме финансите на Каталуния!
42
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До До 40То многото угаждане води до затлъстяване което пък води до сърдечно съдови заболявания и пак до разлупкаване на сърцето!