Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!

Бившият съветски лидер днес живее сам – само с готвачи и шофьори
Обновена: 7 ное 2017 08:02 | 7 ное 2017 07:47,
83
Горбачов песимист: Демократична Русия – след десетилетия!
Снимка: Reuters, архив

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от лидерите, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това заяви пред Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: Неговият живот и време".

Таубман, който е удостоен с награда Пулицър, е направил осем интервюта с Горбачов за биографията му. Авторът казва, че в Русия бившият съветски лидер никак не е на почит. На въпрос какво е сега отношението на руснаците към Горбачов, който бе популярен през 80-те години на миналия век, Таубман отвръща: "В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на СССР, за загубата на империята и икономическата катастрофа, а и някои го смятат за слаб и нерешителен лидер".

Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов, от което само е спечелил. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов.

Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: "Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще й е нужен целият 21 век".

Горбачов твърди, че е доволен от сегашния си живот, но Таубман се съмнява: "Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават, и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща, в предградие".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
petar преди 6 години
da, taka jiveiat predatelite
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки един от нас ще изпълни дъга си към унищожените от него хора като в деня на,дай боже, скорошната му смърт изпрати за полагане на гроба му една кофа .....
52
5
 
1
 
! Отговори
201 преди 6 години
Майчице свята,.....колко заблудени комунисти роптаят против Горбачов. Вярно е , че той , започвайки перестройката не знаеше, че ще се върне капитализъма, а социализъма ще залезе,но това е другари! Свиквайте!
51
2
 
4
 
! Отговори
БРЕЙ преди 6 години
КАК МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ СПОКОЙНО СЛЕД КАТО НАДРОБИ ТАКИВА ГОЛЕМИ ГО .....А,ЗНАЧИ НЯМА ПРАВДА,МИЛИОНИ СЪДБИ,МИЛИОНИ ЖЕРТВИ,САМО В БЪЛГАРИЯ ЗА 30 Г ДЕМОКРАЦИЯ СИ ЗАМИНАХА 3 МЛН,ГЛАД ,ЛЕКАРСТВАТ.Н.
50
6
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Не им и трябва демокрация на руснаците... Егати смешния политически строй.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горбата така демократизира СССР че той се разпадна, а сега Горбата или по-скоро поставеното му лице Лебедев се разпореждат с милиарди активи във Великобритания , Русия и САЩ. Глупаците пишат по форумите или емигрират докато същите клонинги на Горбата продължават да ги ограбват в името на господарите им от Уол Стрийт и Ситито.
48
0
 
5
 
! Отговори
ВОСР преди 6 години
За глупаците и шпионите няма почивни дни!
47
2
 
11
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 6 години
Този заблуден човек унищожи най Могъщата империя съществувала на лицето на земята. Дано в отшелничество да е разбрал колко наивен човек е бил. Голи обещания че НАТО няма да мръдне на изток нито йота. Капитализма е 100%бандитизъм ,геьове ,наркомани и друга екзотична фауна. Жалко ,но всичко е поправимо.
46
15
 
5
 
! Отговори
Gorbi преди 6 години
Малко са били интелигентните хора начело на Русия. Горбачов беше сред тях.
45
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опита се да направи Русия нормална държава но не успя.
44
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука за руслямска държава, стига да не напада постоянно съседите си!Да си живеят в *** и да *** от СПИН, цироза и боярищник, ам неееее те все напират да "асвабаждават". Гну.сна азиатско-монголска ***.
43
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ви е мъка, че Русия се е разпростряла на голяма територия?И Наполеончо и Хитлер я нападнаха сега потомците им реват, че не са успели. Ми да опитат. Наполеон свърши на света Елена, Хитлер - в бункера. Май и на следващите им се иска същото.
42
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разззия, все се "отбранява", "защиЩава" и "асвабаждава".Те затва сигурно една "нация" от вечно пияни ватирани блатни москали, се е разпростряла на 1/6 от сушата на Земята и ВСИЧКИТЕ и съседи до един я мразят в червата.
41
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНС иде да те прибере партизанско пс.енце. Но за да се разкарват, може да те срещна утре пред стадион Васил Левски, ако искаш и да уредим бързо въпроса. Какво ще кажеш?Доведи и дочката си, да се позабавлявам после малко, след като приключа с теб руско ПсЕ
40
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сащ която и американска телевизия да включиш, по което и време на денонощието ако няма спорт, то непрекъснато се плюе по Русия. Такъв масиран рев не е имало и през студената война.Великата нация, и великите ЦРУ и ФБР, която позволиха изостаналата Русия да и избере президента.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40-Задно, явно не си способен да научиш руски, та си написал нещо неграмотно.
38
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горбачов тук е обграден с готвачи и шофьори, ава на оня свят го чакат Ленин и Сталин.Не искам да си мисля какво го чака!
37
20
 
5
 
! Отговори
Как говорят руские.. преди 6 години
Хорошо где нам нет !
36
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Путин получи пдкрепа като представи Запада като враг на Русия."??Западът денонощно, по всички медии реве, че Русия и е враг, заобикаля отвсякъде Русия с военни бази, Нато непрекъснато се разширява на Изток и обяснява, че държавите от Източна Европа щели да бъдат " прифронтови" държави при военен конфликт. Америка даде 5 милиарда долара за подкрепа на Майдана.Путин просто казва истината, което цял свят вижда и не го увърта като Горбачов.
35
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Точно обратното е, англосаксонските гадове, подготвят отново войната. Трябва да си сляп, че да не виждаш. Русия пак е в позиция на отбраняващ се, не виждаш ли?