Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък

Програмата е скромна, Кремъл цели единство на нацията
Обновена: 7 ное 2017 08:56 | 7 ное 2017 08:38,
129
Век от Октомврийската революция – в Русия тихо и без блясък
Снимка: Reuters, архив

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
8
 
! Отговори
ГОРЧИВАТА ИСТИНА преди 6 години
е че сме 2 МИЛИОНА ПОМАЛКО след уж демократичния преврат 1989. От 28 в света сме на 128. ТОВА Е ИСТИНАТА, а не е важно били ли умрял от сифилис или мозъчен тумор ЛЕНИН
54
4
 
11
 
! Отговори
ЛЕНИН=СИФИЛИС преди 6 години
това е горчивата истина
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е революция ами е оглупяване на масите
52
7
 
10
 
! Отговори
ХАЙДЕ ДА СРАВНИМ преди 6 години
"демократа" Горбачов, вечно пияния ЕЛЦИН, "деспота" СТАЛИН. КОЙ е направил повече за страната си. ДЕЛАТА СА ВАЖНИ!. На думи всички са за доброто на хората. След ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН УМРЯХА ПОВЕЧЕ ХОРА В МИЗЕРИЯ отколкото уж при "тирана" СТАЛИН. СТАЛИН пое страна с дървено рало, а я остави с ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ. А ТИЯ.... всички знаем, кой е коствения виновник за мизерията и емиграцията
51
5
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
И румънците си искат Влад Цепеш (Дракула), но още не могат да му намерят отрязаната глава, че да го съживят.
50
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникЧел си много конспирации Ленин дори не е евреин болшевиките и техните наследници направиха Русия световна сила. Днес в Русия никой не споменава никакви царе ,но всиччки си искат Ленин или Стали, а ти си плямпай заучените клишета И за статистиката колко американци искат да се върне Буш, Клинтън или Обама ?
49
7
 
10
 
! Отговори
Yossarian преди 6 години
И комунистите и фашистите са от един дол дренки и причината за появата им е една и съща.Както е казал Чърчил: "Фашизмът е дивото дете на комунизма"А Сталин с нищо не е по-добър от Хитлер и убитите от него хора са поне с десетина милиона повече.
48
7
 
7
 
! Отговори
СИФИЛИСЪТ нА ЛЕНИН преди 6 години
не е изключение за много ЗАПАДНИ ПОЛИТИЦИ. Това е било бич за много хора тогава. ПОЛОШО е ПЕДОФИЛИЯТА в английските КОЛЕЖИ и ЦЪРКВИ. ВЪВ ВИСШЕТО АНГЛИЙСКО ОБЩЕСТВО ТОВА Е НОРМА
47
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 56 преди 6 години
Само *** ... може да напише подобни лъжи за социопата Сталин!
46
6
 
10
 
! Отговори
СТАЛИН преди 6 години
се превръща в СПАСИТЕЛ на РУСИЯ и руските народи. След 10 години войни, милиони жертви курсът към ускорена индустрализация се оказва правилен. Отказът от идеите на много болшевики за Световна революция на работниците, строеж на СПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО в отделна страна е правилен. Само, че има една особеност. Размерът на СССР е равен на сегашната ЕС. Огромна страна, огромен пазар. Споровете са КАК това да стане. ПАРИ от ЗАПАДНА ЕВРОПА НЯМА.С цената на насилствена колективизация в селата и изземване
45
5
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
типичен комунистически манталитет -> да се избие всичко живо не мислещо като теб Споко , те твоите касапи не малко народ са избили по планетата . Справят се най-добре от всички .
44
8
 
14
 
! Отговори
Fuck them all преди 6 години
"Благодарение" на сатанинското джудже Ленин, на чиято мумия още се кланят безбожниците ***, половината Европа живя десетилетия под комунистически гнет и се откъсна безвъзвратно от Цивилизования свят.
43
9
 
7
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
ВСОР е добро за своето време благо за руския народ ,а след това и за човечеството .
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснал си Троцки, който пристига от САЩ с мнооого парички от Уолстрийт. Комунизма в Русия е финансиран от силите, които винаги са искали да владеят руските ресурси. Царското семейство някога, а по - късно кумунистите са пречели здраво на тези сили. Както и сега. Основната грешка на руснаците е, че след като са печелели войните не са унищожавали до корен всичко живо по териториите, от които са ги атакували.
41
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Фактите са - Сифилистика Ленин и още 30тина негови другари ( в изгнание ) пресичат Швеция ( където е търсен терорист ) в запечатан с немския орел вагон! Плана за така наречената Революция - хрумва на руския спекулант, и едър търговец на оръжие Александър Парвус , който го предлага на немски генерали - с цел отслабване на Русия! Факт е, че първите "демонстранти" са платени с райхсмарки, както и първите броеве на в.Правда...позивите и т.н. Всичко останало са болшевишки лъжи!
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РАЗЛОЖЕНИЕТО НА ЦАРЯСамо да допълня нещо много важно. Болшевиките не свалят царя. Те свалят от власт Временното правителство на Керенски, което идва на власт след победата на Февруарската буржуазна революция 1917 г. и за половин година разсипва Руската Империя много по-ефективно, отколкото Горбачьов разсипа СССР. Ленин, Троцки и другите са проект на финансовата и банкова олигархия да досъсипят Русия, но съветската власт и Червената армия се превръщат в спасител, особено след 1924 г Сталин.
39
0
 
7
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИИТЕ СА 2 преди 6 години
Февруарската КАПИТАЛИСТИЧЕСКА сваля ЦАРЯ, но не може да спре войната, трагедиите по селата от глад, селските и войнишките бунтове. Следва СВАЛЯНЕТО от власт на КЕРЕНСКИ, когото са сложили за Премиер Министър на първата РУСКА РЕПУБЛИКА. Всички са недоволни, Селяните не искат да им конфискуват житото, войниците не искат да умират напразно и незнайно защо, гражданите не искат инфлация 1000%. Офицерите убиват фаворита на царицата Распутин, който чрез нея командва всичко в страната. БУНТЪТ Е УЗРЯЛ
38
4
 
10
 
! Отговори
Каква революция преди 6 години
Чист преврат си е било. В руската преса четох, че са участвали 200-300 матроси, загинали са само 2-*** души, а щурм на Зимния дворец изобщо не е имало - вратите му били отворени, и група болшевики сасе шматкали 2-3 часа в него, докато чуят някакъв говор и са арестували правителството.
37
5
 
5
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Скъпи съфорумци, прочетете малко история за периода 1900- 1917 г и ще разберете в каква духовна и умствена нищета е тънел руският народ, за да не изрине царското семейство много преди идването на другаря Владимир .Не бъркайте резултатите с причините довели до Революцията.
36
1
 
11
 
! Отговори
Вермахт преди 6 години
Това, което се случи в Русия, е планирано да се случи в целия свят, но по-тайно и завоалирано. Масовите избивания са заменени с хитра психологическа пропаганда, водена от медиите, и финансирана от корпорациите на евреите. Какви бяха Маркс, Ласал, Троцки и Ленин? Евреи. Кой беше най-големият им спонсор? Дясната ръка на евреите Ротшилд, евреите Пол и Макс Варбърг. Всичко е заложено в религията им и в "свещените" им книги Тора и Тлмуд - омраза към всички неевреи. Щом Путин празнува,значи е от тях!!