Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"

Георги Мечкаров твърди, че е бил дискриминиран на расова основа
Обновена: 9 ное 2017 15:48 | 9 ное 2017 09:34, Елка Василева
223
Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"
Снимка: архив, Reuters

Българинът Георги Мечкаров, който е бивш служител на Ситибанк във Великобритания, води дело срещу работодателя, продължаващо вече 2 години и 9 месеца, обвинявайки го в расова дискриминация.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал. Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, предаде БНР.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията датират за периода 2010-2013 г.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в Морган Стенли.

Той твърди, че през цялото време му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма от престоя му в банката.

Една сутрин, след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото, му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Ситибанк отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8 300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
23
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До БГ=овчариДам..много са изтънчени.Единствения им проблем е ,че са генни мутанти заради кръвосмешения с векове.Иначе са страхотни...по морето например са най-изтънчените сред тях.
148
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе българска му работа - не се подмивате, не се къпете, от сто метра смърдите на нерез, и после се оплаквате че ви дискриминирали! Ай сиктир!
147
2
 
29
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Браво на човека.Тия смешници направени от кръвосмешения заслужават да ги одруса здраво.
146
3
 
12
 
! Отговори
niki преди 6 години
Абе къпете се бе хора, къпете се!
145
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ги съди дори и да не успее. Все пак при толкова голям иск ще им припари докато се реши въпроса.
144
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
буря в чаша вода. Няма съд, който да уважи неговия иск само на база приказки, кой какво казал. Това е недоказуемо. Неговата дума срещу тяхната. Било му е предложена компенсация от над 8000 паунда /брутната му заплата/, но той е отказал. Дори адвокати са му казали, че няма да мине това в съд и ще плати далеч в пъти повече съдебни разходи като му откажат иска... но лаком *** умора няма! (а дискриминацията е удобно алиби)
143
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да ги осъди
142
2
 
58
 
! Отговори
от немско преди 6 години
Между другото в Германия е същата работа. Запознавам се с един от главните мениджъри на компанията в която работя. Пита ме от къде съм и като му казах, че съм от България ме погледна учудващо и ме попита защо съм толкова светъл, защото българите не били светли хора според него. Обясних му, че греши и той да замаже гафа ме потупа по рамото и ми каза, че се шегувал. Идваше ми такъв да му вкарам между очите...Евала на този българин за смелостта дано ги осъди! В Германия такова нещо е невъзможно!
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 145Я се върни и прочети какво съм написал! И не ми вади думите от контекста!
140
1
 
22
 
! Отговори
Подкрепям преди 6 години
Имах подобен опит в Норвегия в инвестиционна банка. А местните са толкова неуки ...
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавам пост 143Тези хора от селата смятат, че щом са дошли в града, значи са постигнали много. Когато ги вземат на работа, драпат със зъби и нокти да си запазят работата, кръв ... ,ще падне от блъскане и преумора, но няма да се откаже. Пари няма, щото не му плащат и обядва хляб и туршия. В същото време е полезен на "кота нула"- ако му възложиш работа, трябва и да му кажеш как, кога, какво да направи, защото то не работи с главата си, то работи с физическа сила. Трябва ли мисъл- край!
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя пък, българските 'турци' били подложени на дискриминация в англия :) ти въобще замисли ли се какъв те водят там заради националността и паспорта бе, алаанкоолу? я се откажи от българската националност и се пробвай с турски паспорт да стъпиш на острова или в Европа, после говори глупости.
137
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименстига лъга пред лафката, али, президентство, парламент, кметства, администрации, министерства - свободен достъп за всички, стига да имаш свястна диплома, не е като едно време - само с преференции прием да избуташ другите
136
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ мениджърНе само в Сф е така. В дълбоката провинция местните граждани заминаха за чужбина или големите градове. Нахлуха хората от селата- нахални, без елементарно възпитание(говорят на "ти", няма поздрав, няма чукане на врата преди да влязат и др. такива), с различен начин на живот, носят си селското в тях, не се приобщават към хората от града. Търсят си се по регионален признак. Работят като скотове по 14-15 часа, за каквато и да е заплата, нямат претенции, подчиняват се сляпо на шефа...
135
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
английските шведи-най-чистите шведи в света..крака ми няма да стъпи в миризливата им шведска държава!
134
4
 
1
 
! Отговори
ot EU преди 6 години
До АнонименNa sapad chovek si trugva kogato rabotata mu svurschi. Towa e otgovorut na vuprosa sasto te (EU) imat visok standart, a nie -ne.Neka ostanem sdravi .... kupani!
133
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На същия натиск са подложени и българските турци в Бг. В Англия все пак на господина са му позволили да заема престижна длъжност, В Бг турци рядко са допускани дори на интервю за такива позиции. Първо гледат името на кандидата. Ако случайно поради някаква причина го допуснат до подобна длъжност, започват да търсят пропуски или грешки в работата му, за да го изритат или принудят да напусне. Упреците в нечистоплътност, за облекло, говор, личен живот и пр. няма да споменавам.
132
2
 
19
 
! Отговори
. преди 6 години
До БГ=овчариИзтънчени народи? Англичаните специално са им изтънчени само приказките. Поне тези, които са тук са абсолютни мърлячи.
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 135Вие сте невероятно жалък и неосведомен....,специално за англоговорящи държави ,не говорете за хигиена и култура,тъй като наистина я нямат,....всичко ,което изглежда привидно на чисти ,с ред и хубаво е така ,само и само благодарение на солидни глоби,....А и Тя КУЛТУРАТА и ХИГИЕНАТА , ,са мираж,за повечето хора по планетата
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкаква "честита баня" след цяла вечер в офис без баня?пак им казвам на наште работещи при чужденци - обличат карнавал по една бяла тога, слагат едно бурканче лой с лавандула на бюрото и като мине началството поздравяват "селям алейкум, кадън-ефенди" - никой няма да смее да ги бутне, нито гък да им каже за невпечатляващия олигарси руски банков език.