Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"

Георги Мечкаров твърди, че е бил дискриминиран на расова основа
Обновена: 9 ное 2017 15:48 | 9 ное 2017 09:34, Елка Василева
223
Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"
Снимка: архив, Reuters

Българинът Георги Мечкаров, който е бивш служител на Ситибанк във Великобритания, води дело срещу работодателя, продължаващо вече 2 години и 9 месеца, обвинявайки го в расова дискриминация.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал. Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, предаде БНР.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията датират за периода 2010-2013 г.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в Морган Стенли.

Той твърди, че през цялото време му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма от престоя му в банката.

Една сутрин, след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото, му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Ситибанк отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8 300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
14
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ами качете се лятото в който и да е софийски автобус от градския транспорт ( по възможност да е без климатик ) и ще си отговорите на въпроса , който са му задали !
128
1
 
23
 
! Отговори
до коментиращите преди 6 години
Леле 168 коментара за кой се къпе и кой не ! ,докато политиците ви "сапунисват" с нови данъци,такси и глоби .е,така ви искат разделени на мити и не мити, леви и десни, турци и българи и тн разделени ,защото така сме най-лесни за доене.
127
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви свърши работното време,ставайте и тръгвайте,никой копче не може да ви каже,защото такъв е закона,а този 16 часа стоял.И той не е наред.
126
3
 
29
 
! Отговори
Стамо пръча преди 6 години
И това изречено от хора,толериращи индийци,пакистанци и всякаква световна ***,дето си вонят излизащи от банята??? Махайте се от там бе хора,гордост нямате ли!? Как може да те унижава някой и да търпиш??? Човек ако сам не се уважава,никой няма да го уважава
125
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТук не става дума за националност,а за човешки права и култура в отношенията между работещ и шеф.Това не е нито първото,нито последното съдене,това е нормално на Запад.
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изабела Кастилска се е къпала два пъти в живота си. Кръщенето и сватбата
123
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДКРЕПЯМ ВИ И ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ!Трябва да се научат да уважават нацията ни!Отдавна това племе служило на Атила някога се опитват да ни затрият. Омразата им България не е от вчера.
122
8
 
9
 
! Отговори
православен талибан преди 6 години
Ами ако не е било събота, що да се къпе човека.
121
3
 
33
 
! Отговори
Ники преди 6 години
В България хората са се къпели още по времето когато западно-европейската 'Буржоазия' го е смятала за нехигиенично и е носила перуки, за то прекрие паразитната, мазна плешивина чиято воня са прекривали с френски парфюми ( които точно заради това са измислени ). Така че да не дават много акъл.
120
2
 
26
 
! Отговори
Боил преди 6 години
Браво Мечка ,гази тези *** англичани/скапано островно племе/!!!!Те сами не се обичат за да толерират ЕВРОПЕЙЦИТЕ-Англоя е островна държава и не е Европа.
119
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казали му: "В България не се ли къпете?"......, а е трябвало до му кажат: "Честита баня !"....ама от къде да знаят хората, че това е традиция накрая на месеца !
118
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е направил че ги съди, ама дилетантски е подходил. Това с расовата дискриминация да го забрави и да не се излага повече. Да беше прочел определението за раса първо, преди да повдигне такива обвинения. Ако си беше изпипал плана по-добре и беше намерил повече доказателства и свидетели, можеше и да ги ужили за стотици хиляди паунди, ама си личи че не е излизал често от офиса и дори не знае от коя раса е.
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз съм чувал,че англичаните хич не обичали да се къпят,ама щом са му вдигнали мерника да бяга от там и да ги съди.Защо е трябвало да превива гръб по 16 часа на ден за да им се хареса,не знам.Типично българска черта-те те унижават,а ти търпиш и слушкаш.Ето го крайния резултат.Правете си изводите-кое е по-важно за вас-парите или достойнството.Ако е първото си носете последствията.
116
4
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Зачетох коментарите по-долу, отново всичко типично за този форум, адеквати, неадеквати, комплексари, многознайковци, както си знаем.----Сарказъм! В Бг обичаме да го използваме (което ще рече - черен хумор, за снобари като вас).
115
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 6 години
па дано ги земе тия паундове....
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
До АнонименЗащо не каза по-рано че са французи ,това обяснява всичко.Вече млъквам , отивам в банята.
113
3
 
19
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Господин "БГ мениджър" Едно е да работиш СЪС , а друго ЗА англичанин и т.д. В първия случай, ти се натагят, защото искат да искарат пари от теб, а във втория ти си мулето на което трябва да се плати. Отношението е съвсем различно. Очевадно е, обаче защо е такова нивото на бизнеса и държавата ни, ако хора като вас не просто се наричат, но и са на позиция "мениджър". Таланливите ни сънародници са унижавани по света от страх, да не вземат мястото на шефа си , вашето сравнение говори за същото!
112
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чете човек... и какво вижда? Ако можеше да се канализира злобата, зависта, и обикновената простотия в енергия - България щеше да е световенизносител! Един съгражданин - със сигурност по-умен, кадърен и образован от 90% от тук пишещите...ъъъъ.... е имал смелоста да се опълчи на дискриминацията....ама булгарис ръси бясна пяна.
111
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да се прибира и да не се прави на интересен че в чуждо село и керемидите бият. То ако само го набият ще трябва да се радва ама да не вземат да му направят някоя дупка в кратуната селянжърска че тогава ще му изтече умнотията и ще сънува 2 милиона паунда при свети петър!
110
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да се прибира и да не се прави на интересен че в чуждо село и керемидите бият. То ако само го набият ще трябва да се радва ама да не вземат да му направят някоя дупка в кратуната селянжърска че тогава ще му изтече умнотията и ще сънува 2 милиона паунда при свети петър!