Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"

Георги Мечкаров твърди, че е бил дискриминиран на расова основа
Обновена: 9 ное 2017 15:48 | 9 ное 2017 09:34, Елка Василева
223
Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"
Снимка: архив, Reuters

Българинът Георги Мечкаров, който е бивш служител на Ситибанк във Великобритания, води дело срещу работодателя, продължаващо вече 2 години и 9 месеца, обвинявайки го в расова дискриминация.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал. Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, предаде БНР.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията датират за периода 2010-2013 г.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в Морган Стенли.

Той твърди, че през цялото време му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма от престоя му в банката.

Една сутрин, след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото, му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Ситибанк отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8 300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зачетох коментарите по-долу, отново всичко типично за този форум, адеквати, неадеквати, комплексари, многознайковци, както си знаем. Понеже в тази статия е пропуснато, да дам още малко хляб за коментари: двамата шефове, които Мечкаров съди в англия са французи, т.е. и те не са местни.
108
2
 
8
 
! Отговори
до Професора преди 6 години
Къпя се почти всяка неделя през лятото защото е горещо и се потя. През зимата два пъти в месеца-------Мъ шЪ сЪ разболейш бе ПрУфесоре!!!!!!Нидей така, бе човек!Пръй кът мене - веднъж през зимата и два пъти през лятото!-)))))
107
2
 
34
 
! Отговори
Русев преди 6 години
Ха точно англичанин да го каже това.Та те масово нямат смесителни батерии в баните.Като питам колегите защо е така-е някаква традиция било,останала от преди.Добре де,а как си правите водата с желаната температура?- Запушваме сифона и смесваме водата в мивката.Баси смешниците.
106
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тъпите англичани са няма такива нагляри. Да не говорим, че точно тея все още имат две отделни кранчета за топла и студена вода. И миене там хич не е приоритет.
105
35
 
9
 
! Отговори
БГ мениджър преди 6 години
Да добавя, че съм работил много пъти с англичани по различни проекти. Това са хора с хапливо чувство за хумор, интелигентни, и небрежни към живота като цяло. Ако не можеш да им влезнеш в хумора и не си им на нивото, започват да се държат подигравателно. По принцип миризливите натегачи, като този описан в статията, винаги са обект на присмех и надменно поведение. С готините хора, които са им на нивото се държат по съвсем друг начин.
104
3
 
37
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.-----Само така!!!!Стискам палци на момчето ни!Мам---цата им дребно-британска!
103
30
 
8
 
! Отговори
БГ мениджър преди 6 години
Така като чета тук става въпрос за натегач, който живее като скот, няма собствен живот, няма интереси, там е само да бачка, и да се натяга за по-висока позиция. Обикновено такива хора идват по-бедните държави и градове. Същото можете да го видите и в София с хората от селата. Такива са нахални, агресивни, сервилни, и като цяло са доста досадни. Имаме подобен типове в офисите в Бизнес парка в София на килограм. Напълно одобрявам реакцията на английските си колеги, аз също бих постъпил така.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
В България много хора имат алергия към водата , така че забележката си я заслужаваме , но да не забравяме , че на англичаните трудно се угажда / не ни смятат за хора/ камо ли да очакваме уважение.То нашите политици смятат ,че сме *** , а какво остава за другите.Там сме за да получаваме пари.
101
3
 
76
 
! Отговори
от личен опит преди 6 години
през първата ми година от следването на изгнилия остров, работех обикновена нощна работа в склад, за да си плащам вноските за университета. един уелсец се блъсна в мен, докато чистех някакъв прозорец и си заля с течност за стъкла 15-паундовата фланелка от пазара. реакцията му беше: 'тази фланелка струва колкото 10 български деца'. не помня да съм шамарил някой друг така през целия си живот, излезе от склада чисто гол, само по окапаната си фланелка. и добре че нямаше камери. британски ***.
100
5
 
5
 
! Отговори
До долния преди 6 години
Като цяло си прав за VP и Senior, но не срявнявай синиър във водеща инвсетиционна банка, където едва можеш да се докопаш да влзеш и синиър в някаква фирмичка за правене на уебсайтове. Да, много хора стават VP, защото това е поредна стъпка от кариерното израстване, но от одобрен стажант до VP има бая повече път, отколкото човек би останал с впечатление от коментара ти.
99
6
 
24
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Аз пък съм чувал, че в Англия много семейства за да пестят вода пълнят ваната, и първо влизат децата, после жената, и накрая мъжа има удоволствието да се топне в бульона от вода, секрети и косми :))
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като цяло, VP (Vice President) е след Senior"Е то senior го пишат всеки, който се е задържал над 5 години на една работа. Голямо израстване - няма що.
97
7
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Къпя се почти всяка неделя през лятото защото е горещо и се потя. През зимата два пъти в месеца.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дето стават вицепрезиденти в Англия, тук са на трудовата борса и им предлагат работа за хигиенисти, просто защото тука няма свободни места за президенти и вицепрезиденти.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже не може да се разберете за йерархическите позиции: ползвайте любимата си интернет търсачка и вижте как са,! Като цяло, VP (Vice President) е след Senior, с перспектива към Managing Director. VP си е доста добра кариерна позиция, а MD вече е бая сериозно.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 95Световната банка има ли собсветници и акции ?
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той фонът си е добър, ама трябва и да се чете. Делото продължава почти три години вече.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой виждал ли е некъпан вицепрезидент? Да ставаше дума за обикновен некъпан инструменталист в Германия да повярваме...ама то вицепрезидент в кралството.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно го подкрепям, нека съди долните ***! Вярно е, че в този бизнес, и не само нещата на запад са доста по-сложни, но в онова 'политкоректно' западно общество, такъв тип просташки заяждания следва да са тотално недопустими. И там, и тук, хората с позиции са свикнали на общо основание да им се лижат задниците, да се заяждат безнаказано, но понякога е нужна твърда реакция срещу такива буклуци - евалата на човека и дано ги осъди!
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя и Сталинка Георгиева нали стана вицепрезидент в Световната банка, значи ли това, че има дялове?