Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"

Георги Мечкаров твърди, че е бил дискриминиран на расова основа
Обновена: 9 ное 2017 15:48 | 9 ное 2017 09:34, Елка Василева
223
Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"
Снимка: архив, Reuters

Българинът Георги Мечкаров, който е бивш служител на Ситибанк във Великобритания, води дело срещу работодателя, продължаващо вече 2 години и 9 месеца, обвинявайки го в расова дискриминация.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал. Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, предаде БНР.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията датират за периода 2010-2013 г.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в Морган Стенли.

Той твърди, че през цялото време му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма от престоя му в банката.

Една сутрин, след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото, му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Ситибанк отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8 300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като седиш 16 часа в една стая,ще замирише на пот,няма как. но ако аристократичните англичани искат да им мирише на евтина водка и джин, да дойдат на слънчев бряг,а не да се разхождат из офисите си,и без това нямат много акъл - за това ни крадат мозъците да им бачкат.
48
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Помните ли приказката за дърваря , и мечката?Дето се обичали.... и дърваря веднъж и казал:- Много те харесвам...ама устата ти мирише!- Мечката му казала - вземи брадвата, и ме удари силно!Раната заздравяла...*** кофтито приказка не!Да ги съди!Да ги разчекне
47
4
 
13
 
! Отговори
Солидарен с Циника преди 6 години
В знак на солидарност и протеСОт утре българите некъпани в ЕСДори и киселомиризливиДа покажем че сме работливиЗападняците да ходят с противогазиДа разберат българин как гази
46
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а пьк ние сложихме бележка в джоба на една колежка относно миризмата
45
3
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
За съжаление този човек вижда света през паундите залепени на очите му. Позволил е да се превърне на хамстер във въртележка и да няма време за себе си. За какво са ти пари като нямаш време да ги харчиш и да се радваш на живота? Има хора които и с 40-50 долара на месец са щастливи. Кубинците напр. казват: "Нека да ми вземат танцуваното!", те щастието, радостта, удовлетворението. Такава е философията им, затова там видях 240 каратови усмивки, които в богата Европа не се срещат.
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саният факт, че са му предложили сума за извънсъдебно споразумение говори, че са виновни и той е в правото си да ги съди! Дали ще успее да ги осъди там е друг въпрос! Нас, източноевропейците, никга не са ни приемали за хора! Но, вината е в самите нас в голяма степен! Западняците са лицемерни, а от тя най-големите *** са британците! Говоря от личен опит!
43
0
 
6
 
! Отговори
sss преди 6 години
USPEH
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е отношението към българите от западняците. Лижете им още задниците.
41
1
 
26
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
На расова основа може да ги съди ако е нигериец, ако е българин не може. Иначе отношението не е такова само към нас. За съжаление го отнасят поляците, румънците и други мигранти. На англичаните им е писнало от мигранти да им заливат страната и си го изкарват на нас като 'последна вълна' дошла на острова. Нека си грачат, след Брекзит ще *** на умряло.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек ме кефи... Да е жив и здрав!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гръцка банка в България- сутрин гъркът влиза в офиса и почва да крещи "Вие смърдите".някои по лабилни колежки започват да плачат...ама търпят, щото имат ипотеки и деца.
38
0
 
16
 
! Отговори
Гост_1 преди 6 години
Да е жив и здрав!Ще ги осъди...!
37
3
 
5
 
! Отговори
Петров преди 6 години
До 38 Значи според теб в Англия знаят кой е Боко или знаят че България е в Европа и е на първите места в ЕС по икономически растеж както ни лъжат ГЕРБ?
36
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
:)))))) veliki sme i sami moje da razberem za kvo ne imat na zapada ...samo da ni chistim kenefite za nishto drugo!!!!
35
1
 
20
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Принципно си прав.... но аз не съм бил там!Никой от тук пишещите!Може да си е чиста провокация!Имам колега - много добър професионалист!Сдържам се... и дишам през устата, когато си говорим....от дъха му - вехне фикуса!Не му казвам....никой не му го казва...
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петровда, някой лъже. Ти примерно. Не за друго, а за да се правиш на умник
33
9
 
4
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Според Боко Тиквонски България и българите са пример за цивилизовани европейци, който немците и англичаните дават на децата си, когато ги възпитават. До такива европейски висоти ГЕРБ издигнала България. Сега се оказва че някой лъже.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29това да се работи извънредно, вече не е само сред чужденците, но и сред местните, когато става дума за работа предлагаща кариерно израстване. Естествено, официално никой не те кара да работиш извънредно. Неофицално ситуацията е коренно различна.
31
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дворецът на Хан Крум е разполагал с голямо водно хранилище и модерни за времето си бани айде у л....Със соларни бойлери дори
30
2
 
9
 
! Отговори
! преди 6 години
До Циника Ако не работят климатиците -да ,но 16 часа не е чак толкова много за да миришеш -от опит го зная !,а има още влажни ,мокри кърпи ,нали ?Още не са ги забранили ,но ,човек ако не следи за себе си може и да замирише и с 8 часа .