Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"

Георги Мечкаров твърди, че е бил дискриминиран на расова основа
Обновена: 9 ное 2017 15:48 | 9 ное 2017 09:34, Елка Василева
223
Българин съди Ситибанк за дискриминация: "В България не се ли къпете?"
Снимка: архив, Reuters

Българинът Георги Мечкаров, който е бивш служител на Ситибанк във Великобритания, води дело срещу работодателя, продължаващо вече 2 години и 9 месеца, обвинявайки го в расова дискриминация.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал. Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, предаде БНР.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията датират за периода 2010-2013 г.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в Морган Стенли.

Той твърди, че през цялото време му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма от престоя му в банката.

Една сутрин, след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото, му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Ситибанк отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8 300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
30
 
! Отговори
Дядо Ви преди 6 години
Браво на пича! Абсолютно вярно и съм бил свидетел и потърпевш на подобно отношение. Meeting на една голяма немска ИТ компания в Берлин. С персонал от над 1к човека в BG, сещате се. Влиза Scrum Teacher пред 50 човека и започва да обяснява че Bulgarians are ... little ...little .... verbose. А в същото време сигурно цял ти.м в България му върши работата. Човека просто не знаеше че има Bulgarian in the audience.
28
3
 
18
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Аз пък правя софтуер за едни западняци и си ги жулим по 40 евро на час вече 3 г. и сигурно на тях не им остават пари да се къпят :D
27
1
 
17
 
! Отговори
Ароматиян Хекимян преди 6 години
Да ги осъди! Никой няма право да дискриминира по хигиенни навици! Конституцията забранява това.
26
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да работиш/робуваш 16ч в нечии офис или си тотален ***, който не може да си организира работата или си мазохист. И в двата случая не си стока.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Честита баняДворецът на Хан Крум е разполагал с голямо водно хранилище и модерни за времето си бани айде у л.
24
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя смрадливец.Ми да се къпе.Щом на оная женица и е засмърдяло от няколко метра представям си кво е било.Сигурно са тръгнали да се напукват плочките по подът.
23
6
 
27
 
! Отговори
до 20... преди 6 години
"Борбата" тук за 800лв. заплата си е чисто унижение... Та по добре там! Поне плащат.
22
2
 
73
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Браво на пича!Стискам му палци - да ги ожули яко!Ако беше мазен черен хамериканец миришещ на KFC и фритирани пилешки кълки - нямаше да посмеят и копче да му кажат!
21
3
 
37
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
До 20:Те може да са нагли западняците, ама хич не са ***..., ако бяха ***, щяха да са на нащето дередже, ама как се вика, къде са те къде сме ние.Що се отнася до статията, нека ги съди и дано ги осъди, да си знаят друг път!
20
0
 
80
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Браво на този човек, желая му искрено успех! Работя в чужбина и почти всекидневно се сблъсквам не с подобни коментари но с леко недоверие, лицемерие, преднамереност и при всяка възможност им го връщам с аргументи или опит. Но навсякъде е борба. В България пък има други гадории с разните шуробаджанащини, ниски заплати, мутри и т.н. Всеки сам си преценява.
19
1
 
36
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Евала, съди до дупка.
18
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западняците са нагли и в огромната си част *** същества. За съжаление образованите което привнесохме от тях ни води бързо в тази посока. Със сигурност този човек е дискриминиран, както и всички чужденци в Британия, но има и един друг аспект който да погледнем преди да му съчустваме. Що търси той там? Пари търси, алчността го води. Защо не стоят българите тук, защо не се борят за страната си - трудно е! Ами това е избора, или борба тук, или унижения там.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ум царува, ум робува, ум пaтки пасе.
16
15
 
17
 
! Отговори
Честита баня преди 6 години
Не ги е срам! Къпем се, как да не се къпем, всяка божа седмица.
15
17
 
9
 
! Отговори
Do 12 преди 6 години
До АнонименНе оправдавам отношението на Сити банк към българина и го подкрепям в делото му, но...колега..хайде малко по-сериозно с глупостите, които си писал.Дай да погледнем къде са англичаните в момента и къде сме ние. Ако не можеш да видиш разликата си е твой проблем.
14
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има дискриминация, факт. Британците са прекалено горди. Но него не го съжалявам. Сам си е избрал да бъде канцеларска мишка и да работи по 16 часа дневно за евреи. Така става, когато кариеризмът е най-висшата цел в живота ти. Такива хора обичат да бъдат тъпкани и мачкани. Не си представят как биха могли да живеят, без да се подмазват или доказват на някого над-тях. Не допускат идеята да работят за себе си. Така че сам си е виновен за положението, в което се намира. Представям си какъв мишок е.
13
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от българите в западна европа живеят в мизерия и търпят свръх нагло и дискриминационно отношение. Но като се върнат тук са баровци за цял месец и се хвалят с големите си заплати:) Имам един приятел който е пилот на хеликоптер и работи из цял свят. Разправял е покъртителни случаи за срещи със сънародници в чужбина, а и не само за българите е така, и румънци, сърби, македонци. Въобще запада е страшно далеч от толерантността за която постоянно говори.
12
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Честита баняЪнгличаните не са имали държава, когато българските царе са се къпели в бани. Първата баня в Ънглия е в замъка Лийдс и е от 1297 когато кралицата ( испанска принцеса ) им прави първата баня .
11
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са му казали в понеделник, че мирише е прав да ги осъди. Особено ако традиционно се е изкъпал в неделя. Ако е било в друг ден от седмицата не е прав.
10
5
 
25
 
! Отговори
g преди 6 години
До До долнияТой, ако не беше овца и си търсеше правата, нямаше да стои по нощите и да бачка като хамав овъртайм, а щеше да си работи точно колкото му е по договор и при първото подмятане да ги направи луди. Гърбел се е и си е трайкал робски. Обзалагам се, че дори не е напуснал той, а те са го изцедили като лимонче и накрая са го разкарали. Правят подмятания и обиди към хора, които нямат достойнство и са страхливи. На мен защо никой не смее гък да ми каже?! Елементарна психология...